Ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ, eşi Başak Dizer ve oyuncu arkadaşlarıyla birlikte, Antalya’da, kumlar arasındaki yavru caretta carettaların denize ulaşmasını sağlamıştı.

Amacı, onları yaşatmak, yaşamalarına katkı sağlamak…

Tamamen insani bir duygu, tamamen doğaseverlik…

Ama, uzmanlar hemen itiraz ettiler. Caretta carettaların elle veya kovayla denize taşınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, “Doğal süreci bozarak, onları kurtaracağınıza balıklara yem ediyorsunuz” dediler.

Öğreniyoruz ki, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan caretta caretta kaplumbağalarının denize ulaştırılma süreci, doğal yollardan ya da uzman yardımıyla yürütülmezse, onların yok olmasıyla sonuçlanıyor. Zira, yavruların denize doğru kumlar arasında sürünmeleri, vücutlarındaki kan ve besin kokusunu ortadan kaldırarak balıklara yem olma risklerini en aza indiriyor. Ayrıca kasları güçlendiği için, uzun yüzme deneyimi kazanmış oluyorlar.

Yine, sürünme esnasında doğdukları kumsalı zihinlerine kazıyorlar; yumurtlama döneminde doğdukları kumsala geri dönüyorlar.

Bir magazin haberi, hepimize neler öğretti!..

*

İyi niyetle yapılan, ama usulüne uygun olmayan kimi yardımların yarardan çok zarar verdiği gerçeğine, yaşamın her safhasında tanık olabiliyoruz.

Buna en fazla, trafik kazaları sonrası yapılan “bilinçsiz ilkyardımlar” örneğinde rastlıyoruz.

İstatistikler, trafik kazalarında yaralanan pek çok insanın, ilkyardım tekniğini bilmeyenlerin kurtarma çabaları nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Onun için, kaza sonrası yaralılara kritik müdahalelerden uzak durulması, hemen 112’nin aranması, özellikle araca sıkışanların profesyonel yardım alınmadan çıkarılmaya kalkışılmaması tavsiye ediliyor.

*

İyilik yapmak isterken bilmeden, istemeden kötülük yapmanın o kadar çok örneği sayılabilir ki…

İnternette buna bir örnek ararken, birkaç yıl önce Boğaz Köprüsü’nde yaşanan olay karşımıza çıktı.

Köprüden atlamak isteyen bir genci yavaş yavaş ikna etme şansı varken, aceleci davranan bir vatandaş gencin elini yakalamak için hamle yapıyor; genç de paniğe kapılıp düşüyor…

Olay, “talihsiz bir intihar” olarak kayıtlara geçiyor.

*

Anne-babaların, çocuklarını iyiye, doğruya, güzele yönlendirmek isterken, tepkisel olarak daha da kötü sonuçlarla karşılaşmalarının örnekleri de sayılamayacak kadar çoktur.

Kıvanç Tatlıtuğ’un yavru caretta carettalara iyilik yapmak isterken onların hayatını tehlikeye sokması, bilgi sahibi olmadan, yöntemini bilmeden yardıma kalkışılmasının ne kadar riskli olduğu gerçeğini bir kez daha gözlerimizin önüne serdi.

Hayat, hiç bitmeyen bir ders değil mi zaten!..