Şehit Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çorum’a yapılmış en büyük devlet yatırımlarından biri. Devasa bir yataklı tedavi kurumu…Ama, yer seçiminde hata yapıldığını bugün kabul etmeyen kimse yok. Büyük yatırımlarda planlama hatasının, ne yazık ki telafisi mümkün olmuyor.

Çorum’da sağlık sektörünün yönetiminde kayda değer bir sorun olmadığı halde, sağlığın ikide bir tartışma gündemine oturmasının nedeni de, planlama aşamasında yapılmış hatalar…Eski Devlet Hastanesi’nin yerine, Çorum halkının beklentilerine uygun olarak yeni bir hastane yapılacağı, Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve Ak Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ tarafından açıklandı. Ne hazin ki, Devlet Hastanesi’nin 2005 yılında açılan en son bloğuna bile çürük raporu verilmiş durumda. Şimdi tüm binalar yıkılacak, yeni bina yapılacak.

Çorum’a Diş Hekimliği Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kuruluş kararı Resmi Gazetede yayınlandı. ÇORUM HABER’in yıllardır savunduğu üzere, “Çorum’u bölgenin sağlık merkezi” haline getirme hedefine yönelik harika bir gelişme…Rektör Prof.Dr. Reha Metin Alkan’ı yürekten kutluyoruz. Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın büyük emeğini ve heyecanını yakından bildiğimiz yeni “Diş Hastanesi” projesi de, bu kapsamda tamamlayıcı bir unsur.

Ancak, bugünün ihtiyaçlarını, gelecek projeksiyonunu, çevre duyarlılığını ve uzun vadeli hizmet gerekliliğini dikkate almadan atılacak adımların, ileride büyük sıkıntılara neden olabileceğini de, Çorum’daki pek çok “iyi düşünülmemiş”, “isabetsiz” yatırımla görüyoruz. Doğru planlama olmadan, “ben yaptım oldu” mantığıyla, maalesef doğru sonuçlara ulaşılamıyor.

Bahabey Caddesi’ndeki tek ağaçlık alan olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin bahçesini korumak gerektiği yolundaki yayınlarımız, Çorum halkından büyük destek gördü. O ağaçlara kıyılmamasını isteyen pek çok okurumuz, ÇORUM HABER’in arkasında durduğunu bildirdi. İşadamı Neşet Fakı ile madenci Hasan Yılmaz ise, gönderdikleri mesajlarla, yeni binanın o alana yapılması durumunda yeşili korumanın mümkün olmayacağını dile getirdiler.

Geçmişte bir takım projeler için “bu projeyi önce bir masaya yatırıp yeniden değerlendirin” dedik, dinleyen olmadı ve bir takım ucubeler ortaya çıktı. Şimdi de, Diş Hastanesi konusu başta olmak üzere, sağlık kurumlarının dört başı mamur şekilde yeniden ele alınmasını ve gerçekçi, çevreye duyarlı, uzun vadeli çözümler oluşturulmasını öneriyoruz. Bugün düşünülenler doğru ise de, bir kez daha çek edilmiş olur, ne sakıncası var?