2019 yılını geride bırakmak üzereyiz.

Geçen yılı şöyle bir gözden geçirdiğimizde, sohbetlerimizin ağırlığını, kadına şiddet, çocuk istismarı, cinayet ve intiharların oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İşte, en son Çorum’da yaşanan ve hepimizin yüreğini dağlayan iki intihar olayı…

Aynı semtte bir saat arayla iki genç insanın canına kıydığı haberi alınıyor.

Ülkenin ekonomisini “iyi” göstermeye çalışanlar, intiharları hemen ruhsal sorunlara bağlıyorlar, “psikolojisi bozukmuş” deyip işin içinden çıkıyorlar.

Muhalifler ise “ekonomi felç, işsizlik dorukta, insanımız aç” söylemine sarılıyor.

*

ÇORUM HABER’in “kahredici” iki intiharı yorumlarken kullandığı başlık ise “Vicdanlar kanıyor” oldu.

Gerçekten, gencecik iki insanın canına kıyması, solukları kesen bir acı.

Üstelik, son zamanlarda intiharlar, intihar girişimleri çok sıklaştı.

Kadına şiddet de öyle…

Şüphesiz, geçenlerde Ordu’da, gencecik üniversite öğrencisi Ceren’i evinin önünde bıçaklayıp öldüren ruh hastası gibi psikopatlar her toplumda çıkabilir. Ama aile içi şiddetin önemli nedenlerinden birinin “geçim sıkıntısı” olduğunu hiç kimse inkâr edemez.

*

Psikolojisi bozulmuş da neden?

Evine ekmek götüremediği için olabilir mi?

Eşine şiddet uygulamasının altında, tencere kaynatacak imkândan yoksun kalması yatabilir mi?

Onun için, toptancı bir anlayışla ekonomik nedenleri yok saymanın, gerçeklerle de bir ilgisi yok, sorun çözmeye de bir faydası yok.

Amaç, birilerini suçlamak da olmasın, ama sorunların çözümüne yönelebilmek için gerçekçi değerlendirmelerden de geri durulmasın.

*

ÇORUM HABER’in önceki günkü manşetinde,

“Yalnızca Avrupa’da 1.7 trilyon euronun eksi faizde olduğu, yani para bolluğu yaşandığı biliniyor. Türkiye’nin dışarıdan kaynak çekebilmesi için ise ‘güven verici’ olması gerekiyor. Güven verici olabilmek için de, demokrasi kurallarının ve hukukun tam olarak işletilmesine ihtiyaç var” yorumu yapılmıştı.

Tabii, ekonomiyi “tıkırında” görüyorsanız ve buna gerçekten inanıyorsanız, elbette durum değerlendirmesine de gerek duymazsınız, yeni arayışlara da girmezsiniz.

Gerçek hangisi?