Pop müzik sanatçısı Tarkan’ın son okuduğu “Geççek” şarkısı iktidar taraftarlarının ve trollerin tepkisi üzerine ülke gündemine oturdu.

“Şarkı siyasi mesaj veriyor” diye, Tarkan linç edilmek isteniyor. Sanatçı doğası gereği şarkısını okuyor. Şarkının sözlerine bakılırsa ve bu kadar çok tartışılıyor olmasının nedeni, ülke gerçeklerini dile getiriyor olması. Ayrıca sanatçının daha önceki duruşu da göz önüne alınırsa, muhalif bir niteliği var. Bu duruş iktidarı rahatsız etti. İktidar oy kaybettikçe daha da hassaslaşmaya başladı.

Gazeteciler, yazar, çizerler, sanatçıların doğası gereği muhalif olması gerekir. Aksi, sade suya tirit çekmektir. Olumsuzluklar karşısında dik durduğunda, topluma yön verdiğinde, sanatçı sevilir sayılır. Güce boyun bükenden, iktidar şakşakcısından, ne sanatçı, ne de yazar çizer olur. Mustafa Kemal’e göre; “Sanatçı alnında ışığı ilk hisseden kişidir” Toplumsal sorunları irdelemeyen ve kendisine sorun etmeyen yazar, çizer, sanatçı kendi çalar kendi oynar.

Geççek sözcüğü Türkçe sözlüğe uyumlu olmasa da, günlük halkın konuştuğu dildir. Böyle pek çok sözcük konuşulurken halk dilinde kısaltılır. Çoğu sözcükleri yazdığımız gibi ne yazık ki konuşmamaktayız. Aslında Türkçe yazıldığı gibi konuşulan dildir. Türkçe kökenlerine inildiğinde tadına doyulmaz zengin bir dildir. Evrensel nitelik taşıyan, Nazım Hikmet gibi, Yaşar Kemal gibi yazarların...etkileri Türk Dilini en iyi kullanmalarından kaynaklanmaktadır.

Biz yine Geççek şarkısına dönersek, daha önce dünya liderimiz bir camideki konuşmasında Minik Serçe (Sezen Aksu’nun) beş yıl önce okuduğu bir şarkıya takılarak, “Biz o dilleri koparızız” filan demişti. Sonra Minik Serçe “Avcı” şiiri ile yanıt vermiş; “Sen beni sezemezsin/ Dilimi ezemezsin... Dur bakalım…Beni öldüremezsin/ Sesim, sazım, sözüm var benim/ Ben derken ben herkesim." diyerek yanıt vermiş, Dünya’da 70’den fazla dile çevrilmiş ve iktidar mensupları, geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Görüldüğü gibi dil koparmak kâr etmedi. Tarkan’a ek olarak sanırım “Dil koparmaya ilave, dişlerini de sökerim, ya da nefesini keserim” filan mı denecek acaba?

Dedik ya iktidar kaybettikçe çok alıngan olmaya başladı, hiçbir şeye tahammül edemiyorlar, hoşgörüden ise zaten nasiplerini almamışlar. Abdülhamit’i örnek aldıklarına göre, artık onun uygulamalarını gerçekleştirir, bazı sözcükleri yasaklarlar.

Abdülhamit döneminin yasaklı sözcüklerinden bir kaçı: Abdülhamit’in büyük burnunu çağrıştırdığı için “burun” sözcüğü, “tahta kurusu” sözcüğü, tahtın kurusun şeklinde algılanacağı için, hasta adamı cağrıştıracağı için “hasta” sözcüklerinden uzak durmak gerekiyordu. Sanırım yakında iktidarın, bir yasaklı sözcükler listesi çıkar bu gidişle.

Bir yüksek akıl(!) televizyonda şöyle diyor; “İddia ediyorum bu işi FETÖ yaptırdı. Şarkının sözleri Pensilvanya’da yazıldı” dedi.

Bence yanılmış olmayasın, aslında CeHaPe de potansiyel suçlu olabilir(!).

“Geççek geççek elbet bu da geççek ...

Gitçek gitçek geldiği gibi gitçek

Her şeyin sonu var, bu çile de bitçek

Oh oh zilleri takıp oynıycaz o zaman

O çiçekten günler çok yakın inan...”

Tarkan git demezse sanırsın gitmeyecekler. Sandık gelsin bir görelim, ne çıkacak? Ak koyun mu? Kara koyun mu? Kim geççek? Kim gitçek? Kim kalcek?