Türk basınının “amiral gemisi” hiç tartışmasız Hürriyet…

Geçmişte de böyleydi, bugün de böyle.

Ama, geçen gün Cumhuriyet’te Orhan Bursalı’nın yazdığına göre, bir zamanlar “milyon” satan, yakın zamanlara kadar 500 bin civarında tirajı ile hatırlarımızda kalan Hürriyet, el değiştirdikten sonra ciddi tiraj kaybına uğramış.

Bir zamanlar “ekol” olan Abdi İpekçi’nin Milliyet’i de çok ciddi şekilde kan kaybetmiş.

*

Basın açısından bu olumsuz gelişmeleri, dijital gazeteciliğin yaygınlaşması gerekçesine dayandırmak isteyenler olacaktır elbette ve bu bir oranda doğrudur da.

Ama, Orhan Bursalı, başka bir noktaya işaret ediyor.
Gazete okuyucusunun, genellikle doğru haber isteyen, eğitimli, demokrat, belirli bir kanaat sahibi insanlar olduğunu belirterek, yanlı hale gelmiş gazetelerin bu tip okuyucularını kaybetmelerinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.

*

Kuşkusuz, günümüzde habere ulaşmak son derece kolay. İnternet haberciliği ya da sosyal medya, herkese bu olanağı sağlıyor.

Ama burada, haberi düzenleyen ya da yorumlayan gazetecinin niteliği önem kazanıyor.

Doğru haber veya isabetli, yapıcı, gerçekçi -toplum yararına- yorum, ancak belirli nitelikleri taşıyan gazetecinin elinden çıkabiliyor.

*

Yerel gazeteler için farklı bir sayfa daha açmak gerek.

Yerelde gazetecilik, olanı-biteni biraz da sansasyon yaratacak şekilde verip ilgi çekmekten mi ibarettir? Yoksa, yerel sorunlara, yöre insanının derdine, dileğine, beklentisine sözcülük etmek midir?

Biliyoruz ki, “taraflı” gazetecilik, ülke genelinde de olsa, yerelde de olsa, yalnızca o tarafın insanlarınca alkışlanır, toplumun tümü tarafından benimsenemez.

*

Gazetem ÇORUM HABER’in tüm ekonomik güçlüklere rağmen, ilkelerinden hiç taviz vermeden 34 yıldır dimdik ayakta duruyor oluşunu, “aktif tarafsızlık” prensibine bağlamamız gerektiğini düşünüyorum.

Bir de, yukarıda belirtmeye çalıştığım “yerel sorunlara sahip çıkma” duyarlılığına…

Her görüşten on binlerce Çorumlu, büyük bir samimiyetle “İyi ki ÇORUM HABER var” diyorsa, bu gazetenin mensupları olarak bizler için bu büyük onurdur.

*

Yine kıvançla ifade edebilirim ki, ÇORUM HABER bugün, Çorum’un en önemli kurumlarından, değerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Öyleyse, başka değerlerimiz gibi ÇORUM HABER’e sahip çıkmak da toplumsal bir sorumluluktur.

Gazetecilik açısından daha güzel günler umudumu ve dileğimi, duyarlı tüm Çorumlularla paylaşıyorum.