İşini iyi yapan, ona sadakatle bağlı olan ve özen gösteren insanlar, toplumun saygıyı hak eden kesimi olsa gerek. İnancım o ki; toplum bu insanların omuzları üzerinde yükseliyor ve yaşamını sürdürüyor.
Mesleğimiz ve yaptığımız iş ne olursa olsun, aklımızı ve gayretimizi, görevimizi en iyi ve en güzel şekilde yerine getirmek üzere kullanacağız. Mesela, işimiz avukatlık olsun, müvekkilimizi en iyi şekilde savunacağız. Diyelim ki doktoruz, hastamızı sağlığına kavuşturmak için varımızı yoğumuza katacağız. Çöpçüysek de fark etmez, sokakları pırıl pırıl yapamazsak uykularımız kaçacak ki, “işimizi iyi yapıyoruz” diyebilelim.
Bu konu üzerine yaşanmış bir olay sunmak istiyorum.
* * *
Genç bir adam Amerika'nın batısındaki bir çiftliğe iş başvurusunda bulunur. Çiftliğin sahibi ona özelliklerini sorduğunda, genç adam kendine güvenen bir edayla şöyle cevap verir:
“Fırtınalar eserken bile uyuyabilirim"
Bu söz yaşlı çiftlik sahibinin kafasını çok karıştırır, fakat bu zeki genç adamdan da çok hoşlanır. Bu yüzden onu işe alır.
Birkaç gün sonra yaşlı çiftlik sahibi ile karısı, gece yarısı çok sert ve şiddetli bir rüzgarla uykularından fırlarlar.
Bir sorun çıkma ihtimaline karşı her yeri kontrol etmeye başlarlar.
Pencere ve kapıdaki kepenklerin sıkıca kapatılıp kancalarının yerlerine takıldığını görürler. Kalın ağaç kütükleri ise sıra sıra şöminenin yanına dizilmiş. Tarım araçları güvenli bir şekilde hangara yerleştirilmiş. Traktör garajda. Ahırın kapısı düzgün bir şekilde kapatılmış ve kilitlenmiş. Hatta içerideki tüm hayvanlar oldukça sakinler. Genç adam hemen ilerideki kulübesinde huzurlu bir şekilde uyuyor.
İşte o anda yaşlı çiftlik sahibi, genç adamın o gün ona ne demek istediğini anlamış.
"Fırtınalar eserken bile uyuyabilirim"
Çünkü genç adam, fırtınasız güzel günlerde, şiddetli bir fırtına ile çiftlikteki her şeylerini kaybedebileceklerini düşünerek işlerini o kadar bağlılıkla ve düzgün bir şekilde yapmış ki, en sert, en şiddetli fırtına dahi esse yatağında huzurla uyuyabiliyormuş.
* * *
Yapabildikleriniz değil, bir gün gerçekten yapamadığınız şeyler, güneş battığında size baş ağrısı verir.
En güzel günler sizlerin olsun. 09.01.2014