İşletme giderlerinin düşürülmesi ve verimliliğin artırılmasında dikkat edilecek bir hususta “işletme finansman” maliyetlerinin azaltılmasında yönelik uygulamalardır.

Kimi işletmelerde ( çoğu zaman) finansman maliyetleri sorun olarak ortaya çıkar ki (bu durum işletmenin önceliği olmuşsa) kuruluşunda veya başlangıcında hatalı yapılanma var demektir.

 Doğru bir yapılanmanın ardından işletme yaşamı sırasında sonradan ortaya çıkan finansman ihtiyaçları ( ve olası artan maliyetler) her zaman telafi edilebilir ve çeşitli önlemlerle sorunlar ve giderilebilir.

 Aslında işletmelerde finansman maliyeti doğrudan bir sebep olmayıp başka sorunlar nedeniyle ortaya çıkmış bir sonuç olarak karşımıza çıkar.

Bu sorunların zamanında teşhis edilmemesi ve önlemlerinin alınmaması tıpkı “kanser hücrelerinin yayılıp telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğu gibi” işletme içinde de finansman sorunları zamanında dikkate alınmayıp rasyonel çözümler bulunmadığında işletme sermayesi ve kaynakları üzerinde erozyona sebep vererek işletmenin yok olmasına sebep olabilir.

Şirketlerin ya da daha genel olarak her türlü işletmenin finansman maliyetlerinin artması analize tabi tutulduğunda çeşitli sebepler bulmak olasıdır. Bunlar:

İşletme başlangıç sermayesinin yetersizliği,

Kuruluş aşamasında dikkate alınmayan ve planlanmayan unsurların ana sermaye üzerindeki etkileri,

Üretim ve satış politikalarının belirsizliği ve bu konudaki yapılanma hataları,

Pazar araştırması eksiklikleri ve müşteri taleplerinin iyi analiz edilmemesi,

Yetersiz ARGE ve bilimsellik dışı uygulamalar,

Eksik, kusurlu yönetimler,

Ürün fiyatlandırmasındaki yanlışlıklar,

Üretim- satış- tedarik gibi işletmenin finansmanını doğrudan etkileyen bölümlerdeki hatalar ve sorunlar,

Finansman yönetimi ve tedariki konusundaki rasyonel olmayan davranış ve politikalar,

Ve nihayet Ülkenin ekonomi ve finansman piyasasındaki dalgalanmalar karşısında esnek olamayan sermaye sahipleri ve aldıkları yanlış kararlar.

Yukarıda genel olarak sıraladığım unsurlarından bir veya birkaçı birçok işletmenin genel finansman maliyetlerini etkileyen standart unsurlardır.

Kimi işletmelerde bunların biri, kimilerinde birkaçı birden sorun teşkil eder ancak, birçoğunun işletme bünyesinde varlığından söz edilebiliyorsa o işletme için sayılı günler başlamış demektir.

Finansman giderlerinin düşürülmesi ve maliyetlerin analizi için öncelikle başlangıç kapitalinin doğru belirlenmesi gerektiğini ilk madde olarak belirttim. Aslında ana sermaye dediğimiz başlangıç kapitali her şeyin özünü teşkil eder.

Bakmayın siz şimdilerde:

“BAŞKASININ TAŞI İLE BAŞKASININ KUŞUNU VURMAYI “maharet sayan uyanık müteşebbislere…

Başlangıç sermayeniz (heyecan ve acele ile) doğru tespit edilmezse ve kaynaklarınız doğru bir biçimde oluşturulmazsa ne kadar girişimci veya ne kadar dinamik iş adamı olursanız olun uzun dönemde başarılı olamazsınız.

Sonuç olarak; kaynakların ve rasyonel sermaye yapısının doğru tespiti ile işe başlayan işletmelerin piyasadaki hak ettiği yer kalıcı ve sonucu verimli olacaktır. ( kamu kaynaklarının kullanımını maharetle sömüren ve belirli bir süre boyunca kazanan firmalar bu analiz kapsamı dışındadır. )

Not: Makaleden “Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa” uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.