Gün 30 Eylül 2015...
Filistin Bayrağı, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında dalgalanmaya başladı.
Elbette bu noktaya kolay gelinmedi...
Kolay olmadı, BM binasının önüne Filistin Bayrağı'nın çekilmesi... Tam 67 yıllık haklı bir direnişin sonunda dalgalanır oldu bu bayrak.
Ve bunun için 10 Eylül 2015 günü yapılan Genel Kurul'a, BM'in 193 üyesinden 172'si katıldı, 119 ülke evet dedi. 45 ülke çekimser kaldı. 8 ülke hayır dedi.
Bunlar: İsrail, ABD, Kanada, Avustralya ve Amerikan kolonisi durumunda birer küçük ada devlet olan Marshall Adaları, Tuvalu, Palau, Mikronezya idi.
***
Filistin halkının savaşı, Filistin toprakları üzerinde İsrail kuruluşu ile başlamıştı.
1947'de BM Genel Kurulunda, Filistin toprakları ikiye taksim edilerek İsrail ve Filistin devletlerinin kurulmasına karar verilmişti. Ancak Filistin devleti kurulamadı. Ama 14 Mayıs 1948'de İsrail devletinin kurulduğu resmen ilan edildi.
Ve Türkiye, soğuk savaş döneminde yönünü Batıya, özellikle ABD'ye çevirmiş ve de 28 Mart 1949 günü İsrail'i tanıyan ilk Müslüman devlet olmuştu.
İsrail'in kurulmasıyla Arap-İsrail savaşları da başlamıştı. 1948, 1967, 1973, 1982 yıllarında yapılan Arap-İsrail savaşlarında kazanan taraf hep İsrail olmuştu.
Ve de Filistin halkının yaşadığı Batı Şeria ve Gazze, 1967'den beri İsrail işgali altında kaldı. Ama Filistin halkı, fiili bir devlet kimliği ile yaşadı ve savaştı.
***
İlk kazanımını 29 Ağustos 2012 günü elde etmişti Filistin halkı.
Ve 29 Ağustos 2012, mazlum Filistin halkı için yeni bir "doğum günü" olmuştu. BM Genel Kurulunda "Üye Olmayan Gözlemci Devlet" statüsü kabul edilmiş, yani devlet olarak görülür olmuştu.
Bu kabul edilişte Türkiye, Çin, Rusya ve Fransa başı çekmişti.
Bu gelişmenin öncelikli iki önemli sonucu oldu:
Birincisi: Filistin devletinin sınırları olarak, 1967 öncesi yani İsrail'in işgali öncesi olan sınırların tanınmış olması idi.
İkincisi: Bundan böyle Filistin’in, İsrail işgali, yasadışı yerleşimleri, İsrail saldırıları için Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICC) başvurabilecek olması idi.
Ve bugün, mazlum Filistin halkının devlet kimliğini temsil eden Filistin Bayrağı, BM binasının önünde dalgalanır oldu.
Elbette kolay olmadı, kolay alınmadı bu hak. Tam 67 yıl büyük bedeller ödedi Filistin halkı ve de ödemekte. Tam 67 yıl kanıyla-canıyla şanlı bir direniş, onurlu bir savaş verdi Filistin halkı ve de vermekte.
Ve de sanılmasın ki, Filistin halkı yalnız İsrail ile savaştı; Filistin direnişi bütün emperyal güçlere karşı bir özgürlük savaşı idi. Bir özgürlük direnişi idi.
Çünkü İsrail, Batı Emperyalizminin, Batılı küresel güçlerin bölgedeki ve genel olarak Ortadoğu'daki bir jandarması idi.
Ve de öyle ki, Filistin davasına sahip çıksalar da Filistin halkının bu özgürlük direnişi, işbirlikçi Arap ülkelerini hep korkutur olmuştu. Bu direniş ve özgürlük ruhunun, kendilerine de sıçramasından hep endişe duyulur olmuştu.
***
1948'de İsrail'in kuruluşundan bugüne:
-1948, 1967, 1973, 1982 Arap-İsrail savaşlarında...
-Filistin topraklarının 1967'de İsrail tarafından işgal edilmesinde...
-1982'de, Filistinli mültecilerin bulunduğu Sabra ve Şatilla kamplarında 3 bin kişinin katledilmesinde...
Ve 2008, 2012, 2014 Gazze katliamlarında Filistin halkının dökülen kanından, verilen canından sonra 30 Eylül 2015 günü, Filistin halkının önemli bir kazanım günü olmuştur. Bu kazanım 67 yıllık bir direnişin bedeli olmuştur.
Filistin halkının bu onurlu mücadelesini ve elde ettiği bu onurlu başarısını kutlamak gerekir.
Elbette yeterli değildir. Ama bu mücadele ve elde edilen bu başarı, onların BM'de 194'üncü üye olmasının, bağımsız-özgür bir Filistin devletinin önünü açmıştır. Elbette o gün yakındır ve mutlaka olacaktır.
***
Özellikle de Filistin halkının bu kazanımı, mazlum ulusların, mazlum halkların ve dünya halklarının da bir kazanımı olmuştur.
Ve de Filistin halkının bu kazanımı, özgür ve bağımsız bir Filistin özlemiyle, İsrail askerlerinin silahlarına karşı taş atarak direnen Filistinli çocukların da bir kazanımı olmuştur.