Sanat, felsefe, edebiyat, şiir, tarih ve müzik alanında yapıtlarıyla, yaşamlarıyla, düşünce biçimleri ve eylemleriyle çağının ruhuna başkaldırmış, seçilmiş insanlara, bilgelere ve filozoflara hayranım.

Bu yüzden sık, sık bilgelerin, filozofların, sanatçıların ve seçilmiş insanların eserlerini, şiirlerini, rubailerini ve sözlerini sizlerle paylaşıyorum.

1-Dünyanın ilk yaradılış maddesinin su olduğunu iddia eden Thales’e birisi sorar. “Size göre dünyada biricik ve devamlı olan şey nedir?

“Ümit “ diye cevap verir filozof; zira bizi en son bırakan budur.

2-Kendisine hakaret edilen Hz. İsa’ya “Niçin karşılık vermediniz?” diye sorduklarında “Herkes yanında olandan verir.” demiş.

“Onda olan benim yanımda yoktu.”

3- “Yaşlılık yıllarında niçin kendinizi bu kadar yoruyorsunuz?” diye soranlara Victor Hugo “ Dinlenmek için önümde sonsuz bir hayat var” demiş.

4-Necip Fazıl’a sormuşlar, “Üstat özel arabanız yok mu?” Necip Fazıl “Var, ama ona en son bineceğim” demiş.

5-Büyük İskender hocası Aristo’yu, üst üste yığılmış insan kemikleri arasında bir şey ararken görür. “Ne arıyorsunuz hocam?” der. “Babanız Kral Filip’in kemiklerini” diye cevaplar Aristo. “Ama hangisinin kölelere hangisinin babanıza ait olduğunu bir türlü ayırt edemiyorum.” der.

6- “İki âlem vardır: İlki varlık âlemi, ikincisi mâna âlemi. Varlık âlemi gündüz gibidir, olanı biteni açıkça görürsünüz. Mana âlemi ise gece gibidir, onu görmek için mutlaka gönül ışığını yakmanız gerekir.” der Mevlana…

BİRAZ DA GÜLELİM, MEŞHUR BAADDİN’İN ÖZLÜ SÖZLERİ

1-Ben herkesi insan yerine koyuyorum ama bazıları yerini yadırgıyor. Yazık!

2-Beden ve ruhun ortak iyilik hali bütünsel sağlığımızı oluşturur.

3-Ayşen Gruda anlatıyor. “Minibüsle gidiyoruz, trafik yoğun. Şoför yol ortasında sağına soluna bakmadan giden teyzeye çarpmamak için acı bir fren yaptı. Minibüsün camını açarak “ Teyze, bu enişteye benzemez, altına alınca öldürür!” dedi. Minibüste herkes gülmekten kırıldı.

4-Şalvarlı ve sarıklı babaya oğlu soruyor,” Baba demokrasi nedir?” Baba, “Bilmiyorum oğlum, biz Müslümanız!”

5-Karikatürde Deve ile Fil konuşuyor, Fil Deve için “ Vay bee! Memeleri sırtında birini ilk defa görüyorum. Deve de Fil için, “ Vay bee! Çükü suratında birini ilk defa görüyorum!”

6-Eklem ağrılarına ve kireçlenmeye son. Namaz kıldıran ilaç eczanemizde. Ateşe dayanıklı kefen de bulunur!

7-Virüsü bulaştıran Çin, aşısız virüsü yenen Çin, aşıyı bulup dünyaya satan yine Çin ve buna inanan ve takdiri ilâhi diye kandırılan biz! (Aziz Sancar)

8-Tevrat’ın ilk emri “Yaşat”, İncil’in ilk emri “Sev”, Kuran’ın ilk emri “Oku”.

Yahudi yaşatmadı, Hristiyan sevmedi, Müslüman okumadı.

9-1990 yılında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Araplar Türkiye’ye geldiklerinde Anıtkabir’e gitmiyorlar diye Türk Büyükelçilik binasını Anıtkabir şeklinde tasarlayıp yapan ünlü mimar Ahmet Vefik Alp vefat etmiş.

Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun ve ışıklarda uyusun güzel insan.

İnsan her yaşta bir çocuk gibidir. Başı daima sevgiden bir yastık arar.

sevdiğim güzel bir temenniyle veda edelim.

Bugün yine çok güzelsin hayat, seni sevdiğimi söylemek geliyor içimden,

Güvercinler uçuruyorum, hiç tanımadığım insanlara yüreğimden,

Tutacaksın biliyorum sana uzattığım ellerimden,

Bugün yine çok güzelsin hayat, her şeye rağmen…(Anonim)

3 Şubat 2021