Geçen gün okuduğum bir gazetede Türkiye’de bir milyona yakın boşanma davası var diye yazıyordu. Bende bu haberden esinlenerek gençlerimize de faydalı olur düşüncesiyle bazı şeyler yazmak istedim. İnşallah gençlerimize faydalı olur.
Boşanmak moda oldu desek yeridir. En ayıp en son düşülecek bu olay daha nikâh kıyılmadan planlanmaya başlanıyor. Ne kadar abes ve yanlış!
Bu kadar artan boşanma ve huzursuzluklarda psikolojik bozuklukların etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bunun çözümü psikiyatriste gitmektir. Hatta eşler beraber giderlerse daha iyi olur daha iyi netice alınır.
Evlilik, yeni bir hayat, ortak bir yasam. Dünya evi, mutluluk, sevgi yeri. Ama insanlar bunu da kendi elleriyle cehenneme çeviriyorlar. Saygı ve sevginin yerine işi çekişmeye, kavgaya bırakıyorlar.
Saygı ve sevginin en güzel örneğini her şeyimiz de olduğu gibi Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizden öğrenelim. Peygamber Efendimiz gece ibadeti için eşlerinden müsaade alırmış. Nezakete, inceliğe, saygıya bakınız. Allah’a ibadet için kalkacaksınız eşinizden izin isteyeceksiniz.
Evliliği evcilik oyunu sanıyor bazıları. Buna en büyük ve en kötü örneklerse sözde artistler, filmler ve TV dizileridir.
Eskiler ciddi insanlardı, “bir yastıkta kocayın” diye dua ederler evlenenler de canı gönülden, “âmin” derlerdi.
Bir işe ciddi başlanmalı, “niyet hayır akıbet hayır” diye bir atasözü vardır öyle olmalı.
Nikâh zaten dua ve akittir yani sözleşme. Babalar kızlarını evden çıkarırken beline kırmızı kuşak bağlar, koynunda ekmek olur, elinde Kur’an olurdu. Ya şimdi? İçki masalarında gelin, damat olanlar, böyle düğünler var.
Ot kökü üstünde biter. Evlenecek insanlar karşı aileyi iyice incelemeli, sormalı ve soruşturmalıdırlar.
Dikkatinizi çeker mi bilmem annenin, babanın bulduğu kızlarla yapılan evlilikler çok daha uzun sürüyor. Bu tür evliliklerde boşanma hemen hemen yok gibidir.
Ayrılık gözyaşı ve hüzündür. Hele bir de çocuk varsa çok daha büyük zorluklar bir ömür boyu insanların karşısına çıkar.
İnsanlar bulunduğu şartlar içinde mutlu olmayı bilmelidir. Şartlar her zaman size uymayabilir o zaman siz ona uyacaksınız.
Ufak tefek kırgınlıklarda özür dilenip büyütülmeden barışılmalıdır. Sevmeyi, sevilmeyi ve saygıyı en önemlisi de sabrı elden bırakmamalıdır evliler. Birbirlerine karşı mümkün olduğu kadar çok iltifatta bulunmalıdırlar.
İyi insan olmak için iyimser olmak gerekir. İyimser insanların isleri yolunda gider. Konuşmayı bilmek önemlidir. Bu yüzden dilini kullanmak uçak kullanmaktan zordur. Tatlı dilli ve güler yüzlü olunmalıdır.
Saygı ve sevgilerimle.