Eski nesil ödeme kaydedici cihazlardan (ÖKC'lerden) gerçekleştirilen satışlara ait günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Bilgi Sistemine elektronik  ortamda  aktarılmasına 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren başlanacağından, kapsamda olan mükelleflerin 15 Kasım 2018 tarihinden önce;

a) ÖKC TSM Merkezleri,

b) GİB’den e-Arşiv hizmetleri konusunda izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulaması,

c) GİB tarafından internet vergi dairesi üzerinden oluşturulan elektronik bildirim  portalları üzerinden gönderilmesi yöntemlerinden birini seçerek GİB’e bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

489 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre Yeni Nesil ÖKC kullanma mecburiyeti getirilen mükelleflerin (ÖKC kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar ile yol kenarı otopark hizmeti verenlerin seyyar EFT-POS cihazı yerine EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC kullanması gereken mükellefler hariç) eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını, mali hafızaları doluncaya veya mali hafıza değişimini gerektiren durum oluşuncaya kadar kullanmaları mümkün bulunmaktadır.

ÖKC mali raporlarına ait bildirim yükümlülüğü esas olarak eski nesil ödeme kaydedici cihazlardan gerçekleştirilen satışlara ait mali bilgilerin bildirilmesine yöneliktir. Bu nedenle sadece yeni nesil ödeme kaydedici cihazı (yazar kasası) bulunan mükellefler tercih bildiriminde ve aylık rapor bildiriminde bulunmayacaklardır. Bunların bilgisi ÖKC firmalarına ait TSM Merkezleri aracılığı ile GİB'e iletilecektir.

Basit  usuldeki  mükellefler tercih bildiriminde bulunmayacak ve GİB’e elektronik ortamda ayrıca bilgi göndermeyeceklerdir. Bu mükelleflerin Defter Beyan Sistemine yaptıkları Z raporu kayıtları yeterli bulunmaktadır.

İşletme defteri tutan mükellefler 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Defter Beyan Sistemine  geçeceklerinden sadece Ekim, Kasım, Aralık 2018 ayları için bildirim yapacaklar ve tercih bildirimde bulunacaklardır.

Bilanço esasında defter tutan mükellefler ise Ekim ayından başlamak üzere aylık dönem  bazında sadece iki veriyi (toplam satış tutarı ve toplam KDV tutarı bilgisini) izleyen ayın 15’ine kadar tercih ettikleri bildirim yöntemi ile GİB e elektronik ortamda bildireceklerdir.

Tercih bildirimi (yöntemin Tercih Bildirim ekranından seçimi), mükellefin GİB’e ÖKC mali raporundaki bilgileri hangi yöntemle bildireceğine ilişkindir. Bu nedenle ilk mali rapor bildirimi yapılmadan önceki herhangi bir zamanda tercih bildirimi yapılabilecektir. Tercih bildiriminin en geç 15 Kasım 2018 tarihine kadar yapılması zorunludur.

Bildirimler aylık dönemler halinde ve ÖKC bazında izleyen ayın 15’ine kadar yapılabilecektir. Bildirilecek olan veriler sadece ödeme kaydedici cihazdan ilgili ayda yapılmış olan toplam satış tutarı (KDV dahil) ve toplam KDV tutarı ile sınırlı olacaktır.

Akaryakıt istasyonlarında akaryakıt pompalarına bağlanan ÖKC’ler için bildirim mecburiyeti bulunmamaktadır.

Bir aylık döneme ilişkin bildirimin, izleyen ayın 15. günü sonuna kadar elektronik ortamda GİB bilgi sistemlerine iletilmediğinin veya iletilen mali bilgilerin eksik veya yanlış bildirildiğinin tespiti hallerinde mükelleflere, her bir tespite ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesinde yazılı özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

2018 yılı için uygulanmakta olan özel usulsüzlük cezası birinci sınıf tüccarlar için 1.600 TL, ikinci sınıf tüccarlar için ise 800 TL'dir.