Yaklaşık 15 yıl önce Göztepe Özgürlük parkından spor arkadaşım olan ressam Ergün Başar’ı Çekmeköy’deki 3 katlı atölyesinde ziyarete gittim.

Özel asansör kullanarak yaptığı devasa portreleri almaya koskoca TIR’lar geliyordu.

Şaşırdım, bugüne kadar görmediğim çok farklı bir deha ile karşı karşıyaydım.

Ergün Başar, tarih bilincini aşılamak amacıyla 2015 yılında “Atatürk, İz Bırakan İlkler” portre çalışmalarına ağırlık verdi. İlkleri başarmış, ulusal ve uluslararası şahsiyetlerin portrelerini topluma tanıtmak, unutturmamak, genç insanların dikkatini çekmek ana hedefidir. Tablolarının konusu portrelerden oluşmakta olup, hepsi 200x260 cm dev ebatlardadır. 86x100 cm. inkjet baskılı sınırlı sayıda ve imzalı versiyonları da bulunmaktadır.

Ergün Başar, “TOPLUMDA İZ BIRAKAN İLKLER ” temasıyla bugüne kadar çağdaş Türkiye Cumhuriyetine değer katmış başta aziz Atatürk olmak üzere 24 seçilmiş insanın muhteşem portrelerini yapmıştır. 1-15 Aralık 2019 tarihinde Beşiktaş’taki Deniz Müzesinde sergilediği bu özel ve seçilmiş insanların portrelerini görünce Ergün Başar’a ve müthiş sanatına bir kez daha hayran oldum.

Atatürk, Adnan Saygun, Agop Kotogyan (Kolsuz Agop) Aziz Nesin, Aziz Sancar, Elmalı’lı Hamdi Yazır, Halil İnalcık, Hasan Ali Yücel, Toprak Dede Hayrettin Karaca, İsmail Hakkı Tonguç, Klaus Schmidt, Mehmet Akif Ersoy, Mehmet Haberal, hemşehrimiz Sümer Prensesi Muazzez İlmiye Çığ, Nazım Hikmet, Orhan Pamuk, Rahmi Koç, Rauf Denktaş, Sakıp Sabancı, Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Yaşar Nuri Öztürk ve Yılmaz Büyükerşen…

Sergide akşama kadar bu özel ve seçilmiş insanların devasa resimleri karşısında adeta büyülendim. Bu nedenle bu müthiş ressam Ergün Başar’ı sizlerin de tanımasını istedim.

Ergün Başar Kırklareli’nde doğmuş.

1973-74 İstanbul Arkeoloji Müzesinde karakalem resimler yaptı.

1974-75 İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anatomi Kürsüsü direktörü Prof. İlhan Eralp yönetiminde desen çalışmaları yaptı.1975 İstanbul Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde Prof. İsmail Tunalı’nın “sanat felsefesi“ seminerine katıldı.

1977 Devlet Resim ve Heykel Sergisine bir resmiyle katıldı; bu resmini Devlet satın aldı.

1979 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim yüksek bölümünden mezun olup yüksek lisans diploması aldı.

Prof. Sabri Berkel’in yönetimindeki gravür atölyesinden “Gravür Sertifikası“ pedagoji eğitimi sonunda da “pedagoji sertifikası“ aldı.1980’den itibaren Prof. Sabri Berkel’in 1993’de vefatına kadar onun asistanlığını yaptı.

1980-89 Kendi Atölyesinde sanatsal seramik ürünleri üretti.

1992-95 İngiltere, Hollanda ve Fransa’da sanatsal araştırmalar yaptı.

1989-95 Sanatsal Mozaik çalışmaları yaptı

Sanat kariyeri boyunca geçmişten günümüze kadar, çeşitli resim tekniklerini kullanarak birçok eser verdi. 18 kişisel, 5 karma yağlı boya resim sergisi düzenlemiştir.

Resimlerinde birçok deneysel teknik ve üslup kullanarak 2014 yılından itibaren portrelerinde suluboya tekniğini de kullanıp, 2015’ten itibaren portrelerini tuval üzerine yağlıboya ve altın varaklı olarak yapmaktadır.

Sanatsal boyutta seramik, vitray, klasik mozaik, gravür dallarında eser vermiş olup, halen İstanbul ve Gökova’daki atölyelerinde çalışmalarına devam etmektedir.
[email protected]

ERGÜN BAŞAR’IN BAĞIŞLARI

Bütün eserlerini 30 0cak 1920 tarihinde ( 2014’den sonra yapılan portreler) Ergün Başar Portre Müzesi yapılması kaydıyla Eskişehir halkına bağışladı.

2016 -Mustafa Koç portresi, Rahmi Koç Müzesi İstanbul. Tuval üzerine yağlıboya, altın varak 260X200 cm.

2018- Atatürk Portresi, Fenerbahçe Spor Kulübü, İstanbul, tuval üzerine yağlıboya altın varak 260x200 cm.

2019 Nazım Hikmet Portresi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi, Ankara, tuval üzerine yağlı boya, altın varak.260x200 cm.

2019- Muazzez İlmiye Çığ Portresi Özel koleksiyon Mersin İnject baskı imzalı 144x114 cm.

20 Ocak 2021