BAŞARIYA GİDEN YOL

Öğretmen, karatahtaya düz bir çizgi çizer. Bir süre sınıftaki öğrencilerin davranışlarını izledikten sonra onlara sorar: ‘Kim bu çizgiyi kısaltmak ister?’ Sınıftaki öğrencilerin tamamı parmak kaldırır. Öğretmenin tahtaya çağırdığı öğrenci, çizginin bir kısmını siler.

Her insanın aklına gelebilecek ilk çözüm yoludur! Yapacak çok işimiz olduğu için başka çözüm yolu aramayız. Tartışmayı sonlandırmak isteyen öğretmen tahtaya daha uzun bir çizgi çizer. Her iki çizgiyi kısaltmanın yolu onlardan daha uzun bir çizgi çizmektir!

Çevremizdeki yakınlarımız, arkadaşlarımız, yöneticilerimiz, yönetilenlerimiz mutlaka doğru bir şeyler yapmıştır. Biri tutmuş yeni bir icat çıkarmış. Bir başkası ise var olan bir eşyayı daha çok kullanışlı hale getirmiş. O insanları eleştirmek ne kadar doğru ise; kendimizi, farklı ülkelerde yaşayan insanları suçlamak o kadar doğrudur.

Elbette her insandan yeni buluş beklemek doğru değildir. Ülkesini en çok seven kişi, kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışan kişi olduğuna göre başka söze gerek yoktur.

Dünya Engelliler Haftası yine davul zurnayla kutlanacak. Büyükler, büyük sözler söyleyecek. Kendilerini olduğundan büyük göstermek isteyenler ise ellerine geçen her fırsatı değerlendirecek. Etkinlikler sona erdiğinde o kadar çok yorulacaklar ki, yorgunluklarını atabilmek için bir yıl dinlenecekler.

Bu hafta içinde kimse bedensel engelli sporcularımızın Dünya genelinde elde ettiği başarıyı konuşmayacak.

Bütün Dünyanın hayran kaldığı, eserlerini övgüyle izlediği Eşref Armağan’ın kim olduğunu bilmeyecek. Altı Nokta Körler Derneği’nin adını anmadığı birini diğer üyelerin bilmemesi gayet normaldir. Görme engelli olmak, bir başka deyimle kör olmak insanın elinde değil. Ama nankör olmak çok kolaydır.

Bilgisayar yardımıyla konuşabilen, kitaplar yazan Stephan Hawking’in yazdıklarını okuyacak kadar boş zamanımız yok.

Evgen Bavcar adını duyan var mı? Adı ve soyadı gibi kendisi de bize yabancı geliyor.

Kendi kendimize soralım: Aşık Veysel, ülkemizde mi daha değerli, yoksa başka ülkelerde mi daha değerlidir?

Çorum Altı Nokta Körler Derneği yıllardır engellilerin kurduğu derneklere örnek olabilecek çalışmalar yaptı: Altı Nokta Körler Derneği Hatıra Ormanı kurdu. Ormanlık alanda uçurtma şenliği düzenledi. Şenlik daha sonra geleneksel olarak yeniden yapıldı. Gün geldi gelenekler unutuldu. Benzer çalışmalar başka şubeler tarafından yapıldı mı?

Aşık Veysel anma etkinlikleri her yıl onun dostları tarafından Çorum’da düzenli bir şekilde yapılıyor.

Çorum’da kurulan Engeliler Spor Kulübü tarafından 2016 yılında Goalball karşılaşması yapıldı.

Zor olan çizgiyi düzenli bir şekilde kısaltmanın yolu ondan daha uzun bir çizgi çizmektir. Kolay yolu ise eline bir silgi alıp çizginin tamamını silmektir.