Hz. Ebu Bekir’in en büyük özelliklerinden birisi de, R.SAV.e sırdaş, kardaş, gerçek arkadaş olmasıdır. Bunun kanıtı ise, R.SAV.in hicret yolculuğunda Hz. Ebu Bekir’in hayatı pahasına R.SAV.in bu yolculukta yanında olması ve onu korumada canını feda etmekten çekinmemesi olayıdır ki, o da şudur;
Mekkeli müşrikler R.SAV.i yok etmek için Mekke’de ne kadar kabile varsa, ileri gelenler Darun-Nedve denen fitne yuvasında toplandılar. Her kabileden 1-2 kişi olmak üzere çok sayıda militan bir gece R.SAV.in sevini kuşaraka onu öldürmek üzere karar aldılar. Bu militanlar R.SAV.in evinin etrafını aralarından sanki havanın bile geçmeyeceği bir daire gibi evi kuşattılar. Evde R.SAV.i şehit edecekler.
Yüce Allah müşriklerin bu tuzağını enfal suresinin 30. ayeti ile haber verdi. Ne buyurdu?
“Ya Muhamed SAV. Hani kafirler seni tutup bağlamak –bağlayarak öldürmek- veya öldürmek veya seni yurdundan çıkarmak için tuzak kuruyorlardı. Halbuki hiç kimse Allah’a cc. tuzak kuramaz. Allah’ın kurduğu tuzağı da kimse bozamaz. Allah da onlara tuzak kuruyordu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır. Allah’ın her şeye gücü yeter, onların kurdukları tuzakları başlarına geçirir” buyurdular.
Ve R.Sav.in nasıl hareket edeceğini Cebrail A.S. Hazreti Muhammed’e haber verdiler.
Bunun üzerine R.SAV. Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir, Hz. Zeyd (evlatlığı) oğlu gibi dışında kimseye söylemedi. Gece hicret yolculuğu için hazırlığın ıyaptı. Hz. Ali’yi yatağına yatırdı. Kendisini öldürmek isteyen Mekkeli zengin müşriklerin R.SAV.e emanet ettikleri altın, akça vs. gibi kıymetli eşyaları sahiplerine vermesi için Hz. Ali’ye teslim etti. Gece yarısı besmele ile Yasin-i Şerifi okuyarak evinden çıktı.
Evin etrafı etten duvar örülmüş gibi çevrilmişti. Yasin Suresinin “Ya Muhammed SAV. biz onların gözlerine set çektik. Onlar seni asla göremezler.” Ayetini okuyarak aralarından çıktı. Mekke dışında kendisini bekleyen Hz. Ebu Bekir RA hazretleri ile buluştular. Yanlarına aldıkları yiyecek, yol hevalesi ile düşmanları şaşırtmak için Medine yönüne değil, ters yöne gittiler. Mekke yakınındaki Sevr dağında bulunan Sevir mağarasına saklandılar. Mağarada sadece Hz. Muhammed SAV. ve Hz. Ebu Bekir vardı. Son derece yorgun bitkin olduklarından R.SAV. Hz. Ebu Bekir’in dizine yattı. Bu arada yüce Allah’ın emri ile örümcekler mağaranın ağzını örümce ağı ile ördüler. Bir güvercin de oraya yuva yaptı. Yumurtalarını yuvasına bıraktı. Yani mağaranın ağzı görenleri şaşırtıcı bir şekilde kapatılmış. Aylardır buraya kimsenin girmediği izlenimini veriyordu.
Öbür taraftan R.SAV.in evini kuşatan müşrikler bir müddet bekledikten sonra içeri girip R.SAV.i öldürmeye karar verdiler ve eve girdiler. Gördüler ki, R.SAV. evde yok. R.SAV.in yatağında Hz. Ali yatıyor. Hz. Ali ben sizin emanetlerinizi size teslim etmek için buradayım, deyince, R.SAV.i çıkardıkları müfrezeler ile Mekke’nin giriş çıkış dağ, tepe bütün çevresine dağıldılar. R.SAV.i gördükleri an öldüreceklerdi.
Bir grup terörist de Sevr dağındaki R.SAV. ve Hz. Ebu Bekir’in saklandığı mağaranın ağzına geldiler. Gördüler ki, mağaranın ağzı içerisi görünmeyecek şekilde örümcek ağı ile yuva yapmış, hatta yuvada yumurtalar var. Burada kimse olmaz diye konşuyorlar. İçerde bunların seslerini duyan Hz. Ebu Bekir, son derece endişeli ve sıkıntılı ağlamaya başlıyor. Dizinde uyuyan Hz. Muhammed SAV.in mübarek yüzüne Hz. Ebu Bekir’in göz yaşları damlayınca, R.Sav. uyanıyor ve müşriklerin mağaranın kapısındaki konuşmalarını duyuyor. İşte o anda yüce Allah Cebrailini Hz. Muhammed SAV.e gönderiyor ve ayetini bildiriyor.
“Eğer sizler (R.SAV.e) yardım etmezseniz, (bu önemli değildir) çünkü ona Allah yardım edecektir (ve etmiştir). Hani Hicrette kafirler iki kişiden (Hz. Muhammed ve Hz. Ebu Bekir R.A.) biri olarak Mekke’den çıkarmışlardı. Hz. Muhammed, Hz. Ebu Bekir’e üzülme, Allah bizimledir, korkma, diyordu mağarada iken. Bunun üzerine ulu Allah cc. Allah onlara sukunet, gönül huzuru, emniyeti indirdi. Sizin görmediğiniz gizli bir ordu ile Allah cc. onu (onları) korudu, destekeldi. Yüce Allah böyelce kafirlerin sözünü alçalttı. Çünkü yüce Allah sonsuz üstünlük ve hikmet sahibidir. Bu ayetler R.SAV. ile Hz. Ebu Bekir’in hicret yolculuğunda Sevir mağarasında gizlendikleri ve müşriklerin mağarayı kuşattıklar ızamanki durumları anlatıyor ve mağarada onları yüce Allah onlar ıkoruduğunu anlatmaktadır.
(SÜRECEK)