ZEHİRLİ SOFRA
Hayberin fethinden sonra, Zeynep adında bir kadın R.SAV.i davet eti. Bir kuzu kesip kızartmıştı. Sahabileri ile sofraya oturdular. R.SAV. koyunun ön kollarını severdi. Durumu öğrenen kadın kuyuyu zehirlemişti. R.SAV. bir lokmayı eline aldı. Ağzına değdirdi. Birden ellerinizi sofradan çekiniz, kuzu ben zehirliyim diyor, veyahut Cebrail A.S. haber verdi. Kuzu zehirlidir buyurdu. Kadını çağırdılar. Neden böyle bir iş yaptın diye R.SAV. sordu. Kadın sizin gerçek bir peygamber olup olmadığınızı anlamak için dedi. R.SAV. kadını serbest bıraktı. Fakat bu sırada adı sanırım Beşir olan bir sahabi bir lokma yemişti. Zehirlenerek şehit oldu. R.SAV. kadını yakalattı ve kısas yapıldı.
Kısas: Haksız yere birini öldüren kişiyi, hakim ölüme mahkum eder. Buna kısasa kısas, cana can denir. Böylece Hayberin fethi tamamlanmış, Hz. Ali en büyük bir şerefe nail olmuştu. Bundan sonra Hz. Ali Mekke’nin fethine, Huneyn savaşına ve birçok harplere katılmıştır.
Halifeler zamanında ve kendi halifeliğinde de savaşlara katılmıştır. Allah’ın Aslanı sıfatını kazanmıştır.
HZ. ALİ’NİN ÖZLÜ SÖZLERİ
İfade edildiği gibi Hz. Ali’nin akıl, mantık ve din ilmi derecesi en yüksek sahabidir. R.SAV. şu mübarek ve sahih gerçek sözü onun ilmini anlatmaya yeterlidir. “Ben ilmin şehriyim. Ali ise kapısıdır.” Hz. Ali Arabın dahilerindendir. Hz. Ali R.A. insanlara ışık tutan yüzlerce söz söylemiştir. Onun hutbeleri Nahcül Belaga adında çok değerli bir kitapta toplanmıştır.
Sizlere bilgi bakımından o sözlerden bazılarını sunuyorum:
1-İnsanların akılları, suretleri, siretleri ayrı ama ana ve babaları birdir. Adem ve Havva, yani insanlar kardeştirler, kardeşçe yaşamalıdırlar.
2-Kişinin üstünlüğü, ne mal, ne can güçlülüğü değil, ilmi-kültürü-ilmiyle yaşamasıdır.
3-En büyük dert cahillik, dermanı ilimdir.
4-Dostluk gönüllerin suyu ile sulanan bir sevgidir. Suyu kesilen fidan kurur. Sevgisi biten dostluk sona erer. Yani dostluklarda devamlılık, düşmanlıklarda devamsızlık esastır. Dostlukları ilelebet sürdür. Düşmanlıkları bir ateştir, onu hemen söndür.
5-Dünya ya safadır, ya cefa. Bunu bil ona göre davran.
6-Nasihat en kıymetli metağdır. Alınır ama satılmaz. Ancak hibe edilir.
7-Bedava elde edilen hiçbir şeyin değeri para ile satın alınan gibi olmaz. Kendi kazanan malını zor satar. Miras malı en kolay satılan maldır.
8-Dünyada en zor iş sabırdır. Sabrın sonu mutlaka selamettir. Hastalığına 13 sene sabreden Hz. Eyyüp peygamber sabırla sonsuz zafere ulaşmıştır. Nen Sabere zafere, yani sabreden zafere ulaşır.
9-Nesep (soy-sop-köken) edebe tabidir. Edebi, terbiyesi olmayan şan ve şöhret tatsız, tuzsuz yemeğe benzer.
10-Zenginlik dünyada günahların elbisesidir. Ahirette ise takvadır. (Allah’ın emri üzere yaşamaktır)
11-Gerçek dostluk kendi uzakta gözden ırak, gönülde yakın olandır.
12-Eceli geleni demire sarsan onu korumaz.
13-Çocuklar sizin değil, gelecek zaman için yaratılmışlardır. Onları ona göre yetiştirin.
14-Hz. Ali’ye sormuşlar. Allah’ın varlığını bir cümle ile nasıl isbat edersin? Varlığı isbata ihtiyaç duymayan tek varlık Hz. Allah’tır. Çünkü varlığının inkarı mümkün değildir.
15-Allah’ın varlığını ve birliğini isbat eden varlıkların başında insan varlığı ve insani feniliğin ölümül olmasıdır. Bu aynı zamanda ahiretin de varlık sebebidir.
(SÜRECEK)