Bedir harbinin zaferle sonuçlanmasından Hz. Ali R.A. hazretlerinin önemli rolü olmuştur. Çünkü, ordunun yarısının cephede yönetimini Hz. Ali yapmış, askerin önünde kahramanca savaşmıştır.
Uhud savaşında Hz. Ali R.A. Bedir’de mağlup olan Mekkeli müşrikler bir çok ileri gelenleri ve askerleri öldürüldü. Birçokları da esir edildiler. Bedir’in intikamını almak ve yeni kurulan İsalm devletini ve İslamiyeti yeryüzünden silmek amacı ile tahminen 3 bin kişilik bir ordu ile Medine üzerine geldiler. İslam ordusu bin küsür kişiydi. Bugün büyük bir ziyaret yeri olan Medine’ye 5 km. Kadar mesafede bulunan Uhud’da karşılaştılar. R.Sav. hiçbir zaman düşmanlara harp açmamış, düşmanların saldırıları ve fitnelerini önlemek için savunma amaçlı caydırıcı özelliği olan savaşlara katılmıştır.
Uhud’da Hz. Ali İslam ordusunun bayraktarlığını yapmış, Arap harp geleneğinde savaşa önce düello şeklinde tek tek hücumlarla başlanır. İki ordu motive olur ve sonunda umumi hücum ile harp bütün şiddetini gösterir. Hz. Ali R.A. bütün harplerde karşı taraftan meydan okuyanlara karşı R.SAV.in izni ile ortaya atılırdı. Uhud’da öyle oldu. Karşısına çıkan müşrik fedailerini teker teker alt etmiştir.
Uhud’da hz. Ali’nin rakibi Ebu Talha adındaki kişi idi. İlk hamleyi Ebu Talha yapmıştır. (Hz. Ali hiçbir hrpte ilk hamleyi yapmamıştır. Rakibinin hamlesinden sonra hücum etmiştir.) Hz. Ali, Ebu Talha’ya bir hamle ypmış, bir kılıç darbesi ile başını koparmıştır. Ebu Talha’nın üç oğlu Hz. Ali’ye hücum etmişler, hepsini bertaraf etmiş, hepsi de can vermişlerdir. Daha sonra kendisine hücum edenleri teker teker yere sermiştir. Maalesef önceleri savaşı müslümanlar kazanmak üzere iken, askerlerin yağmaya yönelmeleri R.SAV.in emrine muhalif hareketleri sonucu Ayneyn tepesini terk etmeleri sonucu düşmanların hücumuna uğramışlar, 70 kadar şehit vermişlerdir. Sonradan toparlanan İslam askerleri düşmanı püskürtmüşler ve savaşı lehlerine çevirmişler ama Hz. Hamza (R.SAV.in amcası) dahil 70 küsür müslüman şehit olmuştur.
R.SAV.in mübarek dişleri kırılmış, yaralar almıştır. Müşrikle şehitlere müsil yapmışlar, (müsil-ölülerin şehitlerin uzuvları kesilerek karınları deşilerek yapılan işkencenin adıdır)
Hendek-Ahzap Harbinde Hz. Ali R.A.
Hz. Ali R.A. hazretlerinin en büyük kahramanlığı gösteridği iki savaştan birincisi idi. İkincisi ise Hayber kalesinin fethidir. Hz. Ali bütün savaşlarda R.SAV.in emri ile hareket etmiştir. Biz bu yazımızda sahabenin ileri gelenlerinden Cihar’ı –Yari Güzin, R.SAV.in yanında yer alan çok özel dostlarının hayatlarından onların özelliklerini ifade eden bazı hususları beyan ederek onların hakkında umumi bir kanaata varmak istiyor ve o mübarek insanları sizlere anlatmak, aktarmak, onların sevgisini pekiştirmek ve onların yolunda gitmek gerektiğini anlatıyoruz.
Mekke müşrikleri Uhud’tan sonra 10 bin kişilik bir ordu ile Medine üzerine yürüdüler. R.SAV. Medine civarında müşriklerin geliş ve geçiş noktalarına 15 metre genişliğinde 9 metre derinliğinde tam bilemiyorum, kilometrelerce uzun hendekler kazdırdı ve bizzat kendisi de bu hendek kazma işinde Allah’ın Ramazanı oruç tutuğu bir ayda bu kazı yapıldı.
Hendek savaşı en çetin savaşlardan birisidir. Bu savaşta müşrik ordusunda Arabistan yarımadasında bileğini büken olmamış, şöhreti İran, Bizans Rum, Mısır gibi günün dünyasında bilinen bir pehlivan olan Abbud veya abdüved adında azılı savaşçı, pehlivanını da müşrikler getirmişlerdi. Efsaneleşmiş bir kişi, kimileri 100, kimileri de 1000 kişiye bedel diyenler olmuşutr. Bu kişi Hendek’te ortaya atılmış, müslümanlardan Er dilemiş bu adamın karşısına islam ordusundan hiç kimse çıkma cesaretini gösterememşitir. Ancak, R.SAV. yanındaki Hz. Ali’ye “Ya Ali, gönlünden geçeni biliyorum. Bu rakip diğerlerine benzemez. Bu meşhur Abuud’tur” buyurdular. Hz. Ali R.A.”Ya Resulallah anam babam sana feda olsun, kişi korkaklıkla kaderinden kurtulamaz. Zafer mukaddesse müyesser olur” dedi.
R.SAV. Hz. Ali’ye müsaade etti. Zülfikar adındaki kılıcını Hz. Ali’ye verdi. Kendi zırhını da Hz. Ali R.A.ya giydirdi. “Bismillahi Allahü ekber” diyerek sırtını sıvazladı ve meydana sürdü. Sonra ellerini kaldırıp, “Yarabbi, Hz. Ali bu ordunun direğidir. Muzaffer kıl” diyerek dua etti. “Vallahü hayrülvarisiyn” Sen yarislerin en hayırlısısın ayetini okudu. Abulud karşısında kısa boylu 60 kg ufak tefek birisini görünce, benim bebeklerle işim yok diye bağırdı. Hz. Ali ise Ey Abuud ben Ali’yim. Allah’ın Aslanı. Haydar-ı Kerar, R.SAV.in fedaisi, canını Allah’a vermek üzere gelen bir mücaidim” diye bağırdı.
(SÜRECEK)