Hz. Ebbekir Sıddık R.A.
Hz. Ebubekir R.A. sahabilerin en üstünüdür. R.SAV.e iman edenlerin ikincisidir. Birincisi Hz. Hatice R.Anh, ikincisi Hz. Ebu Bekir R.SAV. Hz. Ebu Bekir’e bakarak “Ya Ebubekir sen atiksin, yani cehennem ateşinden korunmuşsun” buyurmuştur.
Cennetle müjdelenenlerin ilkidir. Allah tarafından mirac olayından sonra müşrikler Hz. Ebu Bekir’e gelmişler, “Hz. Muhammed SAV. bir gece Kudüs’e, oradan 7 kat gökleri geçerek rabbi ile görüştüğümü söylüyor. Sen ne dersin”, diye sormuşlardır. Hz. Ebu Bekir, “o ne söylerse doğrudur. Ben size soruyorum. Hz. Muhammed SAV. içimizde büyüdü. Hiçbir kimse onun ağzında sahabi bile olsa -yalanın şakası olmaz- hiç yalan söylediğini duydunuz mu” der.
Necm Suresinin başında; “O din adına ne söylerse Allah cc.’dan söyler.” buyuruluyor. Hz. Muhammed SAV. asa yalan söylemez Doğrudur, dedi. Bunun üzerine R.SAV. Hz. Ebu Bekir’e Allah tarafından sana Sıddıyk –doğruların doğrusu, sadık, hakiki dost- sıfatını verdi. Müjdesini iletti. Zümer Suresi 33. Ayeet “Doğruyu getiren Hz. Muhammed ile onu tasdik edenler takva sahibi kimselerdir” ayetinin Hz. Ebu Bekir R.A. hakkında nazil olmuştur.
Hz. Ebu Bekir R.A. müslüman olmadan önce de hiç puta tapmamıştı. Hatta babası Ebu Kuhafe ile puthaneye gittiklerinde, bunların taş kaya olduklarını, böyle Allah olur mu diye babasını uyarmıştır.
Hz. Ebu Bekir’in İmah Etmesi
Arabistan’ın o zamanki (1500’den önce) insanların ileri gelenleri okumuş, kültürlü ve zengin olanları genellikle kirvan ticaretini ellerinde tutanlardı.
Hz. Ebu Bekir de tüccar idi. Ticaret için sefere çıkmıştı. Ticaret yolunda bir gece bir rüya gördü. Rüyasında ay gökten indi, Ebu Bekir’in göğsüne kondu. Hz. Ebu Bekir ayı kucakladı ve bağrına bastı. Sabahleyin Şam’da Yemliha adındaki (Hıristiyan din adamı, bilgin) rahibe rüyasını anlattı ve bunun tabiri, açıklamasını istedi. Rahip müjdeler olsun sana, İncil’de kayıtlıdır. Ahmet Muhammed adında bir peygamber gelecek, Mekke’den çıkacak. Ahir zaman nebisi, son peygamber olacak. Sanıyorum ki onun gelmesi yakındır. Sen onun hayatında aziz dostu, vefatında halifesi olacaksın. Müjdeler olsun sana. Eğer ben ölürsem, Hz. Muhammed SAV.e benden selam söyle. Ona iman ettim. Beni ümmetliğe kabul etsin. Bu emaneti o yüce nebiye ilet, dedi.
Rahip Yemliha 12 satırlık bir mektup yazdı ve Hz. Ebu Bekir’e verdi. Ebu Bekir R.A. rahibe 12 satır yazısına karşılık hediye olarak 12 altın verdi. Eğer tabirin doğru çıkarsa sana 100 altın daha müjdene karşılık vereceğim, dedi. Aradan 12 sene geçti, Hz. Ebu Bekir mektubu saklıyor. Gelecek son peygamberi bekliyordu. Hak teala vaktaki Hz. Muhammed SAV.i hak peygamber olarak gönderdi. R.SAV. Hz. Ebu Bekir’i İslama davet etti. Hz. Ebu Bekir bana peygamberliğini kanıtlayan bir delil bir mucize göster ki iman edeyim, deyince, Ya Ebu Bekir, rahip Yemliha’nın yazdığı 12 satırlık mektup benim peygamberliğime kanıt olarak yetmez mi, buyurunca, Hz. Ebu Bekir R.A. “Eşhedü enla ilahe illellah, ve eşhedü enne muhammeden abdühü ve rasulüh” diyerek kelime-i şehadet getirerek iman etti. Müslüman oldu. Allah’ın resulüne iman eden ilk ikinci müslüman olma şerefine nail oldu.
İslam’da bu şerefin üstünde bir şeref yoktur. Bu tam bir teslimiyet ve sadakat, doğruluk örneğidir.
Ebu Bekir R.A. Hazretlerinin yüce Allah cc. hazretlerinin yüce katındaki değerini anlatan, onun faziletini açıklayan bazı menkıbeleri (serüvenlerini) sunalım:
Bir gün sabah namazını kıldıran Hz. Muhammed SAV. namazdan sonra geriye döndü. Ebu Bekir nerede diye seslendi. Arka saflardan bir ses buradayım ya Resullalah dedi. Niçin geride kaldın Ebu Bekir R.A.
Birinci rekatın başında abdestim bozuldu. Abdestimi yenilemek için dışarı çıktım. Kapıda birisi burada su var, abdestini al ve geri namaza yetiş diye bana seslendi. Orada üstü mendille kapatılan bir testi mendili de La ilahe illallah, muhammedürresulallah Ebu Bekri Sıddıyk yazılı idi. Orada iki zat biri suyumu döktü, öbürü mendili verdi ve acele ikinci rekata yetiştim dedi.
R.SAV. sana müjdeler olsun ya Ebu bekir. Namazın ikinci rekatına eğileceğim zaman bacaklarım tutuldu. Sen gelinceye kadar eğilemedim. Sana kapıda abdest suyunu veren Cebrail, mendilini tutan Mikail. Dizlerimi tutan da İsrafil A.S. idiler, buyurdu. Ebu Bekir’in Allah katındaki değir bu idi.
İkinic bir menkıbe:
R.SAV.e birisi bir gümüş yüzük hediye etti. R.SAV. Ya Ebu Bekir bu yüzüğü kuyumcuya götür, üzerine “la ilahe illallah, muhammedürresulallah” yani, “Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed SAV. onun resulü, peygamberidir” yazdır, getir buyurdu. Kuyumcu yüzüğe kelimei şehadeti yazdı. Şehadet kelimesinin sonuna “Ebu Bekir” ibaresini ekledi.
Ebu Bekir yüzüğü aldı, okumadan R.SAV.e getirdiler. Yüzüğü eline alan Hz. Muhammed SAV. yüzüğün üzerindeki fazlalığı gördü ve Ebu Bekir’e sordu. Ebu Bekir, benim haberim yoktu ya resulallah, dedi. O anda Cebrail geldi, cilveyi rabbaniye ulu Allah’ın cc. hazretleri Ebu Bekir’e bir lütfu olarak eklendi. Onun haberi yoktur, bilgisini getirdi. Durumu R.SAV. Hz. Ebu Bekir’e bildirdi. Bu iltifattan Hz. Ebu Bekir son derece mutlu oldu.
SÜRECEK