HZ. ALİ RA. HAZRETLERİNİN MENAKIBI, KISA HAYAT ÖZETİ, EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
MÜSLÜMANLARIN NAZARINDA HZ. ALİ

DOĞUMU:
Hz. Aliyyel Mürteza’nın babası R.SAV.in amcası Ebu Talip (R.SAV.i büyüten, besleyen ve koruyan) Esed’in kızı Fatıma’dan doğmadır. Yani Hz. Ali RA. Abdülmuttalip’in oğlu, Ebu Talip’in, Esed’in kızı Fatıma RA (Tezevvürüden) (evliliğinden) olmadır.
Recep ayının (Miladi M.599) 13. günü dünyaya gelmiştir. Kabe’de doğduğu da rivayet edilmiştir. Hz. Ali’nin anası Fatıma RA. (Hicretten 23 yıl önce, yani M.599 yılı doğdu.) oğlunun adını Haydar-Aslan Babası Ebu Talip ve R.SAV. de Ali (Aliyyel Mürteza, Allah’ın kendisinden razı olduğu, daha geniş anlamı ile herkesin razı olduğu kişi) koymuşlardır.
R.SAV. Hz. Ali doğunca, Hz. Ali’yi bizzat kendi eliyle yıkadı. Mübarek sarığı ile kuruladı. Mübarek dilini Hz. Ali’nin diline değdirdi. Bundan dolayı R.SAV.in kamil imanı, hikmet (derin manalı söz) güç ve kuvvet, sadakat, keramet, yüksek ahlak ve fazilet, züht ve takva (her işi Allah için yapan) sahibi oldu.
Bütün güzelliklerin kaynağı olması R.Sav.in hikmetli ve ilgisi olmasından kaynaklanmıştır. R.SAV. efendimiz Hz. Ali’yi bizzat kendi eliyle yetiştirmiştir. Çünkü devamlı yanında olmuştur. Bir insan için söylenebilecek kendi güzel sözleri Hz. Ali RA. için söylemiştir. Örneğin; Ali Arabın, ben insanlığın seyyidi, yücesidir. Bir gün Hz. Ali’yi omuzuna almış “Ali yeryüzünde eşi olmayan bir pehlivan olacaktır. Bu sözlerimi unutmayınız. Yakında göreceksiniz” buyurmuştur.
Hz. Ali’nin müslüman oluşu:
Hz. Ali RA. devamlı R.SAV.in yanında kaldığından çocuk olmasın arağmen zeki, akıllı ve düşünceli bir tutum sergilerdi. R.SAV. peygamberliğini önce Hatice annemize söylemiş ve o ilk iman eden olmuştu. İkincisi ise Hz. Ali idi ki, çocuk olarak iman edenlerin de birincisidir. İman ettiğinde 8-9 en çok 10 yaşlarında idi. Doğumu miladi 599 veya 600 olduğuna göre peygamberlikte miladi 610 yılında geldiğine göre, iman ettiğinde on yaşında olması daha doğru bir tesbittir.
R.SAV.e; peygamberlik Pazartesi geldi. Hz. Hatice anında iman etti. Salı günü ise Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ali iman ettiler. Dördüncü kişi Zeyd b. Harise R.SAV.in manevi evladı, beşincisi ise Hz. Osman iman ettiler.
Hz. Ali ömründe müslüman olmadan önce hiç puta tapmadı. Büluğa ermeden saf bir halde müslüman olmuştur. Hatta o kadar berrak bir imana sahiptir ki, anasıın karnındayken annesi Fatıma binti Eset put haneye gitmişti. Karnına bir sancı girdi. Puthaneden geri döndü. Yani puat tapmadı. Bazı kayıtlarda da anasının karnında tepinmek suretiyle anasın ıputhaneye girmesine mani olmuştur ve eve dönmüştür.
Hz Ali RA. evleninceye kadar R.SAV.in eğitimi, denetimi ve yönetiminde evinde kalmıştır. Allah resulünün terbiyesinde yetişmiş, evlenme çağına gelmiştir. Hz. Ali 23 yaşında idi. Fakat bu sırada ashabın ileri gelenleri başta olmak üzere bir işi Hz. Fatıma’ya talip oluyorlardı. R.SAV. Fatıma’ya dünür gelenlere cevap vermiyor. Fatıma bilir diyor. Ama ulu Allah’tan bu konuda bir emir bekliyordu. Hz. Fatıma R.SAV.in Hatice annemizden olma 6 çocuktan dördü Hz. Fatıma’dan önce vefat etmişlerdi. Fatıma R.Anha annesi Hz. Hatice’ye çok benziyordu. Sahabinin ileri gelenlerinden olan Enes b. Malik’in bildirdiğine göre “Bir gün R.SAV.in yanında bulunuyordum. R.SAV.in birden rengi değişti. Anladım ki vahyi geliyor. Bir çok sahabi R.SAV.e Cebrail’in vahiy getirdiğini, R.SAV.in durumundan anlar ve bilirlerdi. Eneste bunu anlamıştı. Biraz sonra resulallah, ‘Ya Enes, bilir misin Cebrail bana ne getirdi.’ Bende ‘Allah ve resulü daha iyi bilir. İnşallah müjdeli bir haber getirmiştir’ dedim. Evet ya Enes kadiri mutlak olan ulu Allah cc. kızım Fatıma’yı Hz. Ali’ye nikahlamamı, gökte nikahlarının kıyıldığını yerde de benim kıymamı emretmiştir. Git ashabı topla buraya gelsinler. Bu durumu onlara ilan edelim” buyurdu. (Çünkü bu ilandan sonra artık kimse Hz. Fatıma’ya talip olamazdı.)
Neticede Hz. Ali ve Hz. Fatıma ashabın huzurunda nişanlandılar. 17 gün nişanlı kaldılar. Nikahın esaslarından olan Mehir (kadının evlenirken ve ayrılması halinde geçimini temin edecek miktarda erkeğin hanımına verdiği veya vereceği geçim harcı, parası) olarak Hz. Ali 400 miskal altın mehir verdi. (1 miskal= 14 dirhem, 1 dirhem 1=3.2 gram, 14x3.2=45.8 gram, 400x45.8=18.320 gram (gümüş veya altın)
(SÜRECEK)