Sahabiler hakkında şu anlatılanlara rağmen haset, fesat, kin ve düşmanlıkları nedeni ve cehennemden korkmadıkları, inkarcı olduklarından bu güzel insanlara taneden kötüleyenler her zaman bulunmuştur ve yer yerde de bulunacaktır. Ama sineğin fırtınaya gücü yetmez. Kuş denize pislemekle onu kirletemez. İnkarcı cehenneme tükürmekle onu söndüremez. Sadece cehennemdeki ateşini çoğaltır. Doğrusu da budur.
Hz. Osman R.A.nın kıssasını Hz. Musa hakkında söylenen bir olayla bitirelim:
Biliyorsunuz ki, Allah tarafından peygamberlere ve insanlara gönderilen kitapların ayetleri ya hepsi birden Tevrat gibi, veya tek tek zaman içinde gereğine göre gelen ayetler şeklindedir. Kur’an 23 senede Hz. Muhammed SAV.e indirilmiştir.
Hz. Musa AS. Tur dağına yüce Allah’tan vahiy almak üzere gidiyor. Birçok hikmetler ve Tevrat’ın asıl ayetleri kendisine vahyediliyor. Cebrail vasıtası ile.
Hz. Musa As. Yarabbi, zatı uluhiyetinizden iki tane istirhamım var, diyor ve;
Birincisi, Allahlık iddiasında bulunan Firavni yaşatma onu kahret. Halkı cebirle kendisine taptırıyor.
İkincisi, bir peygamber olduğum halde, halk benim dedikodumu yapıyor. Haksız yere eleştiriyor ve günaha giriyorlar? Bunlara fırsat verme Allah’ım” diyor.
Belki bu Hz. Musa’ya atfedilen ama bir gerçeği vurgulayan espiri olabilir. İnsanların dillerinden kurtulmanın çaresinin olmadığını anlatması bakımından da önemlidir.
Yüce Allah, Hz. Musa’ya hitaben, “Ya Musa, birinci isteğini Firavunu öldür diyorsun, onu yaşatıyorum, ünün küfrünü yok etmek için seni gönderdim ve Firavun zalim, kullarıma zulmediyor. Asla razı değilim. Fakat devletinin bütün kazancını halkına harcıyor. Yani cömert davranıyor. Onun için ona mühlet veriyorum. Fırsat veriyorum. Unutma ki, ben azimüşşan asla ihmal etmem. İmhal ederim. Yani mühlet veririm.
İkinci arzuna gelince, insanların dilini bağlayamazsın. Onların yalan, gıybet ve iftiralarından bana sığınacak dua edeceksin. Seni eleştiren o insanlar beni de yargılıyorlar. İsyan ediyorlar. Görmüyor musun? Haşa Allah’ın cc (benim) dedikodumu yapanlar seninkini yapmazlar mı” diye Hz. Musa As.ye gerçeği ifade ediyor.
Salman Rüştü denen hain R.SAV. hakkında neler yazıyor. Kainatın efendisinin çok adice resimleri, çizimleri yapılıyor. Köpeğin havlaması havayı kirletmez derler. Bunlar her zaman vakidir. “Arı sokar kendi ölür” biz yolumuza gideriz. Halimizi R.Sav.in ve onun nezih sahabilerinin hallerine uygun bir yaşayış sergileyerek mutlu oluruz. Amacımız o nezih insanların örnek hayatını anlatarak ibret almaktır. Onlar gibi yaşayıp hem bu hem de ebedi dünyamızı mamur etmektir.
(SÜRECEK)