Yedi gün, yedi gece evinde hapsedilmiş, aç-susuz bırakılmıştır. Hatta bir ara balkona çıkmış, asilere ve Medine halkına şöyle seslenmiş ve onlara haklı olarak sitemini dile getirmiştir. Ne demiştir: “”Ey asiler ve Medine halkı, beni dinleyin.. Ben Allah’a ve resulüne ilk iman edenlerdenim. Malımla, canımla hep Allah’ın ve resulünün, İslamın yolunda oldum. Yedi gündür ağzıma bir lokma koymadım. Küme kuyusunu satın alıp sizlerin emrine sundum. Yedi gündür bana bardak su vermediniz. Bunları size bağışladım ve sizi affediyorum. Ancak yedi gündür beni defaatle genişletip yaptırdığım, Allah’ın evinden resulallahın mescidine namaz kılmaktan beni alıkoydunuz. Size bu hakkımı helal etmiyorum, belisiniz. R.SAV.i rüyamda gördüm. Allah’ın mübarek (Ramazanında) ağzımın orucu ile şehiden ahirete göçüyorum. R.SAV.le beraber akşam iftar edeceğiz” dedi ve o gece asiler tarafından Kur’an okurken şehit edildi.
Hatta mübarek kanı (feseyekfikehümullah) Allah sana yeter. Bakara suresi ayetinin üstüne akmıştır. Yani şehit olarak ahirete göçmüştür. 80 küsür, 83 yaşında iken göçtü bu dünyadan. Cuma günüydü.
Şehit halife, ölümünden iki gün sonra yıkanmadan kanlı elbiseleri ile cenaze namazı kılındı. 17 kişi iştirak etmiş. Cenaze namazını Hz. RA. hazretlerinin kıldırdığı bildirilmiştir.
Hz. Osman RA. hakkında 5 ayet ve 21 hadisi şerifin varit olduğu bildirilmiştir. Bunlardan bazılarını zikrettik. Bazıları ise şunlardır:
1.Kıyamette herkese hesap vardır. Hz. Osman’a hesap yoktur.
2.Hz. Osman şehiden vefat edecektir.
3.Hz. Osman’ın züht ve takurası Hz. İsa’nın takvası gibidir.
4. Hz. Osman’ın güzelliği Hz. Yusuf’un güzelliği gibidir.
5. Hz. Osman’ın cömertliği, Hz. İbrahim AS.in cömertliği gibidir.
6.40 tane kızım olsa hepsini teker teker Hz. Osman’a –birisinin ölümü ile diğerinin ona verirdim.-
7. Hz. Osman’ın ihtiyarlığı, yaşı, Hz. Peygamberler arasında Hz. Nuh gibidir. (Hz. Nuh 150 sene)
Hz. Osman 83 yaşında vefat etmiştir. R.SAV. 63, Hz. Ebu Bekir 63, Hz. Ömer 63, Hz. Osman 83 yaşında vefat etmişlerdir.
Hz. Osman’ın üstün özelliklerinden bazıları:
a)ihlas suresini çok okur. Kur’an’ı 24 saatte hatmeder.
b)Devamlı denecek derecede oruç tutar.
c)Çok kazanır ve hepsini insanlara harcar, çok cömerttir.
d)Hiç kimseye kin tutmaz.
e)Hz. Eyyüp gibi sabırlıdır.
Son olarak Tirmizinin bildirdiği bir hadiste:
R.SAV. bir gün Ebu Musa Eşari’ye (büyük sahabilerden) “Ya Ebu Musa, kapıdan girenleri cennetle müjdele” buyurdular.
Kapıdan ilk önce Hz. Ebu Bekir, sonra Hz. Ömer RA. daha sonra Hz. Osman RA girdiler.
Kaynak: Buharı Şeif
Bütün bunlara rağmen şu hususu ifade etmeliyiz. Peygamberlerin dışında her beşer şaşabilir. Hata edebilir, günah işleyebilir. Ama ulu Allah’ın engin affı bütün bunları günah kirlerini yıkayıp narı, nur edebilir. Esas olan budur.
İkincisi; İnsanoğlu öyle bir varlıktır ki, şeytanın –nefsin- dünya menfaatleri için yapmayacağı, işlemeyeceği günah yoktur. Bırakın insanlrı, sahabileri pak ve nur olan peygamberleri hatta haşa Allahü Azimüşanı bile yargılama bedbahtlığına, nankörlüğüne düşebiliyorlar.
(SÜRECEK)