Hz. Osman’ın buna benzer cömertlik örnekleri pek çoktur.
-İslamda ilk sistemli savaş olan ve Kur’an’da bu harbe katılanlar hakkında övgüler bulunan Bedir harbine 300’den fazla kişi katılmıştır. Hz. Osman, Bedir harbine iştirak edenlerin her birine 400’er altın vermiş, toplam 40 bin altını bulmuştu. Allah’ın Kur’an’da methettiği kişiler insanların en değerli olanlarıdır. Onlara ikram en güzel hayırdır, derdi. Hz. Ashabı ve evine davet etmişti.
-R.SAV. beraber yolda giderken Hz. Osman, “ya resulallah, adımlarını lütfen küçük at, kısa adımlarla yürü.” “Neden ya Osman?” “Her adımına bir köle azad edeceğim. Senin aşkına kölelerimin hepsi feda olsun. Onların hepsini Allah rızası ve senin aşkına azad, hür ettim” deyince, “Ya Osman, Allah cc. hazretleri senden razı, sen de ondan razı olarak cennete gireceksin” buyurdu.
-Hz. Osman RA. bir deasında, R.SAV.in yiyecek sıkıntısı çektiğini haber aldı. Ezvacı Mutahhara’ya (R.SAV.in temiz hanımları) ve R.SAV. iki koyun kesip ayrıca 4 deve yükü buğday, arpa gönderdi. Hz. Osman hizmetçiye sordu. “Emaneti teslim ettin mi?” “Evet ya Osman, fakat R.SAV. onları muhacirlere dağıttı. Yine gönderdi. Onları ashabı suhfe (mescitte ilim öğrenen fakir öğrenciler)e dağıttı. Yine gönderdi. Onu da hanımları annelerimize verdi. Yine gönderdi, onu da ensara (Medine yerlilerine) dağıttı.”
-R.SAV. “Yarabbi, Osman’ın iyiliğinden, yardımından dolayı ona iyilikten aciz kaldım. Sen ona en iyisini ihsan et, lütfet” diye dua etti.
-Cebrail A.S. geldi. Ya Resulallah, sana rabbinin selamı var. “Osman’a selam söyle. Biz Osman’dan razı olduk ve onu cennette sana komşu ettik. Mahşer, mizan hesabını ondan kaldırdık. Sen onu ödüllendirmekten acizsin ama Allah kadiri mutlaktır. Biz asla aciz olmayız” buyurdu.
R.SAV. bu durumu Hz. Osman’a bildirdi .Hz. Osman sevinç gözyaşları dökerek, “mal, mülk Allah’ın, biz emanetçiyiz ey rabbim sana sonsuz şükürler olsun” dedi.
-Hz. Osman’a sordular. “Sizi dünyada en çok mutlu eden ve mutlu annıız nedir” dediler. Hz . Osman RA. buyurdular ki; “Dünyada beni en çok mutlu eden insanların açlığını, ihtiyaçlarını giderdiğimde onların mutluluğunu gördüğüm andır. En çok sevdiğim, rabbimin bana verdiğini insanlara dağıtmak, dağıtmak, çalışmak, kazanmak yine dağıtmaktır” demiştir.
-Her zaman söylenen bir gerçek söz vardır. “Dünyada hiç bir kimse kendiliğinden durup dururken bir yere varamaz ve vardığı yerde duramaz. Hepsi bir sebebe bağlıdır. 1500 senedir isimleri şerefle anılan müslümanların gönüllerine taht kuran ve Allah’ın razı olduğu bu mübarek insanlar da bu izzeti, itibarı, şerefi yolda bulmamış. Anlatılanları yaşayarak kazanmışlardır ve bizlere üsve-i hasene (güzel örnek) olmuşlardır. Kıyamete kadar da olacaklardır.
Hz. Osman RA. onbir sene iki ay 14 gün halifelik yapmış kendisi 80 küsür yaşlarında iken Yahudi İbni Sebe’nin yeraltı faaliyetleri ve fitne teşkilatlarının çıkardıkları kargaşa ortamındaki fitne ve fesat grupları Mısır’dan Medine’ye gelmişler. Hz. Osman’ın evini çevirmişler. Hz. Osman’dan makam, mevki, haksız mal-mülk elde etmek isteyip de bunu elde edemeyenlerin de bu asilere katılmaları ile durum bir isyana dönüşmüş. Ashabın ileri gelenleri Hz. Osman’ı korumak için başta Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Aşere-i Mübeşşere’den hayatta olanlar Hz. Osman’a müracaatla bu asilere karşı mücadele gerekirse mukatele –harp- edelim dedilerse de Hz. Osman, “Halkın kanı yerine benim kanım dökülsün” diyerek asilerle mücadele etmemiştir.
(SÜRECEK)