2-Hz. Osman’ın sınırsız cömertliğinden ikinci örnek:
R.SAV. zamanında 1500 sene önceki devirde teknoloji sıfırın altında olduğu zamanda; Medine’de birkaç kuyu var. En büyüğü yine zengin bir Yahudi’nin işlettiği, suyunun para ile satıldığı bir kuyu var.
Medine’de gücü yetenler ihtiyaçları olan suyu bu kuyudan satın alıyorlar. Halk su hususunda büyük sıkıntıda. Düşünün ki; açıkta güneşin sıcaklığı 60-70 derece, gölgede 40-50 derecede su ihtiyacını anlayalım.
R.SAV. ashabına “Ey ümmeti ashabım. Cennette kim kevser ırmağından içmek ister?” (Baldan tatlı, aydan berrak, içenlerin susuzluğunu ve açlığını ebediyyen giderici özelliği olan cennet şurubu) Sahabı cevap vermiyor. “O sudan kim içmek istemez ya nebiyyallah”, dediler. O zaman R.SAV. “Rume kuyusunu kim satın alır da suyunu halka ikram ederse Allah teala ona cennette kevser ırmağının suyunu ikram eder” buyurdular.
Kimseden ses yok. Çünkü güç yetecek bir iş değil. Hz. Osman ayağa kalktı. “Anam babam, malım mülküm Allah yoluna, senin emrine feda olsun ya resulallah. Ben alacağım, halka ikram edeceğim. Rabbimin ikramına kavuşacağım” dedi ve kuyunun sahibi ile pazarlığa oturdu. Uzun pazarlık sonucu kuyunun suyunun yarısını 12 bin dinar altın 42 kg’a satın aldı. Kuyunun suyunu bir gün Yahudi, bir gün Hz. Osman RA. satacaklar. Böyle anlaştılar.
İlk günü Hz. Osman kuyunun suyunu 24 saat bedava dağıttı. İlan ettirdi. Herkes gelsin, suyunu bugün bedava alsın, dedi.
İkinci gün Yahudi bir bardak su satamadı. Çünkü herkes suyunu bir gün önce almıştı. Bir hafta böyle geçti. Kuyuyu hiç satmak istemeyen kişi, Hz. Osman’a müracaatla kuyunun ikinici yarısını da satmak istediğini söyledi. 8 bin dirhem 28 kilo altına anlaştılar. Yani Rume kuyusunu 70 bin gram yani 70 kilo altına satın aldı ve halka hibe etti, başına da bir nöbetçi tuttu. Böylece hakkın rızası R.SAV.in övgüsü ve halkın sevgisine mazhar oldu.
Hz. Osman RA. bu. Dahası var. Bitmedi...
Medine halkı nüfus itibarı ile R.SAV.in çevresinde olmak ondan şereflenmek isteyenler, akın akın civardan, uzak yerlerden Medine’ye göç etmeye başladılar. Cemaat mescide sığmamaya başladı. Durumu gören R.SAV. bizim mescidimizi kim genişletirse, Allah da onun darlıını giderip genişletir. O kise cennete girer buyurdular.
(Hz. Muhammed SAV. şahsi ve kamuya ait bir iş teklif edeceği zaman genelde durumu umuma arzeder, herkesin kendi arzu ve isteği ile yapmasını arzu eder. Bazen de şu işi siz yapın ve bu ihtiyacı siz giderin diye belli insanlara söylerdi ki, bunların başında Hz. Osman, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ali, Hz. Ömer Ab.İb. Af gibi ashabın ileri gelenleri gelirdi.)
R.SAV.in cami (Mescidi Nebevi)nin genişletme teklifine Hz. Osman, “Ben ya resulallah” dedi. Anam babam, canım sana feda olsun, bu şerefi bana lütfedin” dedi. Mescidin çevresindeki ev iki yetimin idi. Hz. Osman, o evleri yetimlerin arzularının çok üstünd ebir fiyatla satın aldı ve mescidi genişletti. Hatta bu işi bir kaç kez yapmıştır. Bunun üzerine Tevbe Suresi 18. Ayeti indirildi. Yani; “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve Resulüne, ahiret gününe yürekten inanan, namazını dosdoğru kılan, zekatını noksansız veren, sadece Allah’tan korkan gerçek müminler imar eder” buyuruldu.
R.SAV. hazretleri de, “dünyada müminlern toplanıp birlikte namaz kılacağı bir cami, mescit yaptırana (velev ki bir kuş yuvası kadar bile olsa) Alah cennette (Dünyada eşi olmayan) ona bir köşk yapar” buyurdular.
İşte Osman bu kutsal şerefe de nail olan ulvi bir sahabidir.
3-Osmani Zinnureyn R.A. hazretlerinin cömertlik deryasından bir damla daha sunalım:
R.Sav.in ömrünün son senelerinde, Anadoludan Doğu Roma imparatorluğu, Bizans’ın güçlü bir ordu ile Şam üzerinden Medine üzerine geleceği istihbaratı üzerine R.SAV. halka ilanla, ashabı cihada çağırdılar. Tahminen onbinden fazla Medine ve civarından asker toplandı. Bu ordunun techizi at, deve, silah, techizat vs. gibi ihtiyaçları için halka müracat edildi. Hz. Ömer malının yarısını, Hz. Ebu Bekir malının tamamını getirdiler. Sahabiler herkes gücü nisbetinde neleri varsa getirdiler. Hz. Osman en son ihtiyaç nedir, ya resulallah dedi. İhtiyaç olan kendi ticaret mallarından, üç bin deve, (bugünkü fiyatla en ucuz deve 3 bin TL.dir.)
70 at, onbin altın (bazı kayıtlarda 10 bin askerin elbise, techizat, silah vs.nin tamamı için Hz. Osman malını harcamış ve karşılamıştır. Bunun üzerine sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa SAV. efendimiz; “Bugünden sonra Osman’a günah yazılmaz. Yarabbi, Osman’ı günah işlemekten koru, yarabbi Osman’ın geçmiş ve gelecek günahlarını bağışla” diye dua etmiştir.
SÜRECEK