Yani "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan 19 Mayıs...

Bayramların amacı; milli duyguları canlı tutmak, toplumsal duyguları diri tutmak ve bir kaynaşmayı sağlamaktır.

Evet, sağlamaktır ama her nedense bu toplumsal kaynaşma bu ülkede sağlanamamıştır.

Ya bayramların kutlanış biçimi bu ruhu verememiş ya da toplumsal kültürümüz ve sosyolojik nedenler bu kaynaşmayı oluşturmakta yetersiz kalmıştır.

Yani özet olarak, dini bayramlar da milli bayramlar da yeterli kaynaşık bir iklim oluşturamamış, yeterli heyecanı yaratamamıştır, 19 Mayıs kutlamalarında ise bu heyecan tümüyle söndürülür olmuştur.

***

Oysaki:

-19 Mayıs; milli bir dayanışmanın ve onur, egemenlik, bağımsızlık gibi temel kavramların doğuş ve çıkış noktasıdır.

-Mustafa Kemal'in önderliğinde, "Anadolu İhtilali" de dediğimiz emperyalizme karşı verilen “milli mücadele”nin başlangıç günüdür 19 Mayıs.

-Dörtte üçü emperyal işgale uğramış ülkede, kendiliğinden gelen direnişlerin milli bir kuvvete dönüştürülmesinin ilk günüdür 19 Mayıs.

-Ve 19 Mayıs, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişin, modern bir devletin temelinin atıldığı ilk gündür.

-Ve de 19 Mayıs, 68 gençliğinin de enerji kaynağı olmuş bir gündür.

***

Ve bugün giderek söndürülen 19 Mayıs kutlamaları nedeniyle, önceki yazılarımda da işlediğim bir konuya bir kez daha değinmek istedim.

19 Mayıs Türkiye'de ve Kıbrıs'ta milli bir bayram olarak kutlanırken, Yunanistan'da "Pontus Rum Soykırımı"nı anma günü olarak ilân edilmiştir.

Ve 23 Şubat 1994 günü Yunanistan Parlamentosunda kabul edilmiştir.

O gün Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı, Tansu Çiller Başbakan, İnönü Başbakan Yardımcısıdır. Dışişleri Bakanlarımız ise Yunanistan Dışişleri Bakanı ile uzo içip sirtaki oynamaktadır.

Ve de 2006 yılında, özellikle Selanik'te iki "Pontus Rum Soykırımı Anıtı" açılır.

O günün Cumhurbaşkanı ise A. Necdet Sezer, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'dır.

***

"Pontus Rum Soykırımı" iddiası, 50 eyaletin 41'nde "Ermeni Soykırımı"nı kabul eden, 27 yerde "Ermeni Soykırımı Anıtı" diken ABD'de büyük kabul görür.

Connecticut, Florida, Georgia, Güney Carolina, Illinois, New Jersey, New York, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island eyaletlerinin senatolarında hemen kabul edilir.

Ve Güney Avustralya parlamentosunda da 30 Nisan 2009 günü kabul edilen "Pontus Rum Soykırımı", 2010 yılında İsveç parlamentosunda daha da genişletilir, "Ermeni, Pontus, Süryani, Keldani ve Asurî soykırımı" olarak kabul edilir.

Ve de o günün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır.

***

Özet olarak; 19 Mayıs kutlamaları ülkemizde sönük olarak da olsa kutlanırken, Yunanistan'da, bazı Amerikan eyaletlerinde ve bazı ülkelerde "Pontus Rum Soykırımı" olarak anılmaktadır.

İşte bu nedenlerle, 19 Mayıs kutlamalarının amacı salt bir bayram kutlaması değil, yeni bir yurtsever heyecanı yaratabilmek olmalıdır.

Ve 19 Mayıs kutlamalarını amacı, 1968'de "Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü" yapan 68 kuşağının duyduğu heyecanı, yeniden duyurabilmek olmalıdır.

Ve de diyebiliriz ki, emperyalizmin tüm bölgemizi tahrip ettiği, yakıp yıkıp sınırları yok ettiği bugün, işte bu heyecana özellikle ihtiyaç vardır.