5 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6563 sayılı "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" ile konuya ilişkin önemli düzenlemeler yapılmıştır.
Anılan Kanunla elektronik ticarete ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir.
Kanun uygulamasında elektronik ticaret; fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti ifade etmektedir.
Bilgi Verme Yükümlülüğü:
Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler (hizmet sağlayıcılar) elektronik iletişim araçlarıyla bir sözleşmenin yapılmasından önce;
a) Alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgilerini,
b) Sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri,
c) Sözleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra, hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgileri,
d) Uygulanan gizlilik kuralları ve varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgileri sunmak zorundadırlar.
Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtirler.
Yukarıda yer alan düzenlemeler münhasıran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri kapsamamaktadır.
Elektronik İletişim Araçlarıyla Verilen Siparişler:
Kanun'a göre elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlerde aşağıdaki esaslar geçerlidir:
a) Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar. Alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit eder.
b) Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır.
Tarafların tüketici olmadığı hâllerde taraflar, yukarıda belirtilen düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.
Yukarıda (a) bendinde yapılan açıklamalar münhasıran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmelere uygulanmayacaktır.
Ticari Elektronik İleti Gönderme Şartı:
Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir.
Kanun uygulamasında ticari elektronik ileti; telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri ifade etmektedir.
Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.
Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.
Ticari elektronik iletinin içeriği, alıcıdan alınan onaya uygun olmalıdır.
İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alır.
İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması hâlinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilir.
Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilir.
Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdürler. Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur.
Aracı Hizmet Sağlayıcıların (Başkalarına Ait İktisadi ve Ticari Faaliyetlerin Yapılmasına Elektronik Ticaret Ortamını Sağlayan Gerçek ve Tüzel Kişilerin) Yükümlülükleri:
Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler (aracı hizmet sağlayıcılar) hizmet sundukları elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildirler.
Kişisel Verilerin Korunması:
Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilerle aracı hizmet sağlayıcılar Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettikleri kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludurlar. Kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemezler ve başka amaçlarla kullanamazlar.