Daha önce basında yer alan haberler yasal bir zemine getirildi. Artık e-tebligat diye adlandırılan elektronik tebligat 01.01.2016 tarihinden itibaren iş hayatına giriyor. Vergi mükellefi olan herkes elektronik tebligat kapsamına alındı. Yılbaşından itibaren Maliye bakanlığı bünyesindeki tüm kurumlar vergi mükelleflerine tebligatlarını elektronik ortamda yapacaklar. Bu şekilde yapılan tebligat yasal olarak tebliğ edilmiş sayılacak.
Konunun ana başlıkları ile ayrıntılarına ve vergi mükelleflerinin ne tür hazırlıklar ve işlemler yapacağını ele alalım.
• Kurumlar vergisi mükellefleri
• Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit
usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)
• İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler, elektronik tebligat kapsamına alınmışlardır.
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimlerini kurumlar ve gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Bu mükellefler, söz konusu bildirimi kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat teslim edeceklerdir.
01.01.2016 tarihinden sonra vergi kaydı yaptıran kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri ise vergi kayıtlarını yaptırdıkları tarihten itibaren 15 gün içerisinde elektronik tebligat başvurusunda bulunarak gerekli işlemlerini yapacaklardır.
Daha sonra vergi idareleri, yapılan başvurulara istinaden vergi mükelleflerine , kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini zimmetli olarak teslim edeceklerdir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra vergi mükelleflerine gönderilecek tüm yasal tebliğler bu elektronik posta adresine gönderilecek ve bu adrese ulaştığı tarihi izleyen 5 nci gün sonunda resmi olarak tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Bu şekilde yapılan tebligatlar, işlem zaman bilgisi eklenerek, erişilebilir şekilde arşivlerde 30 yıl süreyle saklanacaktır. Hesaba erişim bilgilerinin iletimi ile sisteme erişimin güvenli bir şekilde yapılması için gerekli tedbirler Başkanlık tarafından alınacak olup talep halinde elektronik tebligata ilişkin delil kayıtları ilgilisine veya yetkili mercilere sunulacaktır.
Dolayısı ile, vergi mükellefleri artık, özel e-mail(elektronik posta) adreslerine gelen iletileri nasıl takip ediyorlar ise, vergi idaresi tarafından verilen elektronik posta adreslerine de her gün bakmak sureti ile gelen tebligat ve iletileri kontrol edecekler ve gerekli yasal sorumluluklarını yerine getireceklerdir.
Elektronik tebligat sisteminden çıkış ise şu şekilde olacaktır, tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) tarih itibarıyla, gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatılacaktır.
Yukarıda bahsedilen yasal yükümlülükleri yerine getirmeyen vergi mükelleflerine Vergi Usul Kanunu çerçevesinde usulsüzlük cezası ile kesileceği de ayrıca bilinmelidir.