Ekonomiye, yaşanan şartlar yön verir. O yönü de en sade ve basit şekilde bakkal hesabı görür.

Kısa süre önce, "Kanal İstanbul" tartışması ile birbirini yiyenler bugünlerde onu unuttular. Başka şeyler konuşuyorlar. Öyle olması da doğal;

•Önce bütün dünyayı en derin şekilde endişelendiren corona (korona) virüsü belası görüldü. Şimdilik ülkemizde yok ama can almaya devam ediyor.

•31 Ocak'ta Elazığ depremi oldu. Tanımadığımız bir olay değil ama olmaması gereken bir olumsuzluk oluştu; 9 yıl önce TOKİ tarafından inşa edilmiş olan "Fırat ilk ve orta okulunda" hasar oluştu. Bu durumun nedeni iyi araştırılmalıdır. Uygulama hatası mı? Yoksa yeni deprem yönetmeliğinde de eksik mi var? Uygulama hatası olması tercih edilebilecek bir durumdur?

•5 Şubat'ta Sabiha Gökçen Hava Liman'ında 180 kişiden 3 kişinin ölümü ile sonuçlanan kaza çok ucuz atlatılmış sayılır. Sonradan hizmete alınması gereken iki pistin halen tamamlanmamış olması, bakımı ile başa çıkılamayan tek pistle çalışılması ayıbını da, kimseler duymasa iyi olur.

•6 Şubat tarihinde yaşanan çığ felaketi ayrı ayıplı bir olay. 1991 - 1992 kış mevsiminde 328 kişi hayatını kaybetmiş, 29 sene sonra 6 Şubat günü de 42 kayıp verdik. Aradan geçen zaman içerisinde olan kayıplar belirgin değil. Bunlar için tedbir konusu ne durumdadır?

Yani olaylar bakkal hesabına göre diyor ki:

"Senin deprem gibi, zaman zaman kendisini gösterip, felaketler yaşatacak, ıslah olmaz bir kamburun var. Çığ ikinci kambur olarak kendisini gösterdi. Bu ikisi ile ilgili yatırımların haricinde önceliği olan yatırımın yoktur. İnsan yaşamı hiç bir şeyle kıyaslanamaz. Ayrıca deprem için güçlendirilecek ve yenilenecek binalar yeni inşaat sahaları açarak istihdam alanları oluşturacak, işsizliğin azalamasında pratik bir yol olacaktır."

Şunu da unutmamak gerekiyor, "Bilmek, yapmak değildir." Pratik uygulamayı kazanamamış bilgi teorik olarak kalır. O bakımdan uygulama deneyleri okullardan başlayarak her alanda yaygınlaştırılmalıdır. Son depremde 38 yurttaşımız ölürken, 1600 yurttaşımız da yaralanmıştır. Bina yıkım sayısına ve yaşam kayıplarına göre yaralı sayısı çok yüksek görülüyor.

Bu durum; pratik bilginin azlığına işaret ediyor. İlgili çalışmalar için televizyon ve internet gibi şahane enstrümanlar devreye sokulmalı, gereksiz kayıpların önüne geçilmelidir.

En güzel günler sizlerin olsun.