Mali idare kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek amacıyla her geçen gün yeni bir uygulamayı devreye sokmaya devam ediyor. Bu uygulamalar genellikle zaman dilimi açısından , öğrenme ve alt yapı sorunlarını çözecek bir geçiş süresi verilmemesi nedeni ile işletmeler ciddi sıkıntılar çekmektedir.

Yakın zamanda seyyar pos cihazı kullanmak zorunda olan işletmelerin yeni nesil yazar kasaya geçme zorunluluğunu getiren düzenleme bariz bir örnek teşkil ediyor. Yazar kasa üreticilerinin dahi piyasaya yazar kasa sürmeden kullanma zorunluluğunun başlatılması, acele bir şekilde bu kasaların yazılım sorunları nedeniyle sağlıklı bir şekilde kullanılmaması ve bu yeni kasaların 1.600 TL'ye varan maliyetleri...

Daha bu düzenleme tam oturmadan e-fatura ve e-defter ile getirilen hükümler, yazılım sorunları, yazılımların mevcut programlara entegrasyonu, gelir idaresinin alt yapı eksiklikleri,  entegratör firmaların kazanç elde etmek amacıyla yaptıkları çalışmalar ve daha bir dizi sorun.

E-fatura mevzuatına baktığımızda karşımıza işletmelerin yapmaları gereken şu işlemler ortaya çıkmaktadır. Öncelikle yasal mevzuat gereği Bakanlıktan mali mühürlerini küçükte olsa bir maliyet ile alacaklar, sonra kullanmış oldukları muhasebe yazılımlarının ya alt yapılarını e-fatura ve e-defter uygulamasına uyumlu hale getirecekler yada yeni bu işlemleri içeren yeni bir yazılım alacaklar ki işletme büyüklüğüne göre ciddi bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Bitmedi, düzenlemiş oldukları e-faturaların saklanması için gelir idaresinin alt yapısı yeterli olmadığı zamanlarda bir entegratör firma ile anlaşarak e-faturalarının bu firmalar tarafından saklanması için anlaşma yapacaklar, işte size bilinmeyen bir maliyet daha. Acaba entegratör firmalar işletmelerden fatura başına kaç lira/kuruş isteyecekler, fatura yoğunluğu çok olan işletmeler için ne kadar bir parasal yük ortaya çıkartacak?

Merak ediyorum, acaba işletmeler kendi yazılımlarının içinde neden bu faturaları e-defterlerini sakladıkları gibi saklayamıyorlar da bir entegratör firmaya ihtiyaç duyuluyor.

Zaten iş kanunu kapsamında getirilen iş güvenliği ve sağlık birimleri, iş türüne göre zorunlu hale gelen belirli teknik birimler, ekonominin içinde bulunduğu dar boğaz, tahsilat sıkıntıları vs.. gibi sorunlarla boğuşan ve bunlar için ciddi maliyetlere katlanan işletmelere bir de e-faturanın getirdiği maliyetler sonucu oluşan zincir, gerçekten işletmeleri zora sokmaya başlamıştır.

Yaptığım görüşmelerde işletmelerin bu denli uygulamalardan kaçmak, gereksiz olduğunu düşünmek gibi bir niyetleri yok, sadece kendilerine bu türden yeni uygulamalara geçiş için kendilerine yeterli bir zaman verilmesi ve ilave maliyetleri ortaya çıkaran düzenlemeler yapılmamasını talep ediyorlar.