Geçtiğimiz yıllarda uygulamaya giren ve bir çok işletmenin tam uyum sağlayamadığı e-uygulamalar hakkında yanlış bilinen yada dikkat edilmesi gereken hususlar bazı cezaların ortaya çıkmaması açısından önemlilik arz etmektedir.
Bu hususlar hakkında bazı ana başlıklara dikkat çekmek istiyorum;
E-arşiv fatura’ya Konulacak Amblem, İl Kod Numarası
VUK’na göre belgelerin ön yüzünün üst orta kısmına gelecek şekilde basılması zorunlu olan “Maliye Bakanlığı Amblemi” ve “İl Kod Numarası” yerine aynı konumda olacak şekilde “Gelir İdaresi Başkanlığının Amblemi” ve bu amblemin altına “e-Arşiv Fatura” ibaresi bulunmak zorundadır. Ayrıca elektronik ortamda iletilen faturaların alt kısmında “e-Arşiv izni kapsamında elektronik ortamda iletilmiştir.” ifadesi yazılması gerekir.
E-faturanın Numaralandırma İşlemi
e-Arşiv izni kapsamında düzenlenen belgelerde, seri sıra numarası yerine 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası kullanılır. Birim kodu serbestçe belirlenebilir. 13 haneli sıra numarasının ilk 4 hanesi yıl 9 hanesi de müteselsil numaradan oluşmalıdır. 9 hanelik sıra numarası her yılın ilk günü itibariyle “1” rakamından başlar. Aynı mükellef aynı yılda aynı belge numarasını birden fazla kullanamaz.
İrsaliye Düzenlenmesi
e-Fatura uygulamasında irsaliyeli fatura yoktur. Bu nedenle, e-fatura kullanıcılarına e-fatura düzenlendikten sonra malın sevkiyatı için ayrıca bir irsaliye düzenlenmez, e-faturadan çıktı alınır ve üzerine “İRSALİYE YERİNE GEÇER” ibareli kaşe basılarak imzalanır. Kaşede ayrıca firma unvanı vergi ve mersis numarası yazılması gerekmektedir.
Yada mal sevkiyatı esnasında kağıt ortamda irsaliye düzenlenecek olup, irsaliye üzerine “ e-faturaya dönüştürülecektir” ibaresi yazılacak faturası e-Fatura olarak oluşturulup alıcısına elektronik ortamda iletilecektir.
e-Arşiv Uygulamasında İnternet Üzerinden Yapılan Satışlarda Düzenlenen Kağıt Faturada ve e-arşiv faturada Bulunması Gereken Bilgiler;
Satış işleminin yapıldığı web sitesi adresi, Ödeme şekli, Ödeme tarihi, Gönderiyi taşıyanın adı soyadı, unvanı ve VKN/TCKN bilgisi, Satışa konu malin gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih, İade bölümünde; malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar bilgilerinin bulunması zorunlu olup fatura üzerinde ayrıca “Bu satış internet üzerinden yapılmıştır.” ifadesine yer verilir.
Satılan malın alıcı tarafından iadesi
İade durumunda, iade işlemini yapacak olan alıcı kendisine gönderilen e-faturanın kağıt çıktısını alır ve iade bölümünü doldurarak malı satana geri gönderir.
Unvan Değişikliği
e-Fatura uygulamasına kayıtlı bir kullanıcı, unvanının değişmesi halinde 15 gün içinde unvan değişikliğine ait Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na posta yoluyla, yeni unvana ait mali mühür temini için Kamu Sertifikasyon Merkezine elektronik ortamda başvurması gerekmektedir. Unvan değişikliğine giden mükellefin e-Fatura sistemindeki unvanı, dilekçesine istinaden güncellenecek olup, mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, eski unvana ait mali mühürleri ile işlem yapmaya devam edebileceklerdir.
Kayıtlı Kullanıcıların Kontrolü
E-fatura düzenlenmesi ve alınması kapsamında kullanıcı adı ile e-fatura sisteminde sorgulama yapılması, e-fatura düzenlenecek mükellefin de e-fatura kapsamında olması gerektiğinden bu husus titizlikle kullanıcı tarafından yerine getirilmelidir. faturayı kesen ve alan tarafa VUK gereği (V.U.K. Madde 353/1 Özel Usulsüzlük Cezası – Belge başına 190 TL.’den az olmamak üzere tutarın %10’u. ve yıllık olarak 97.000 TL ye varan idari para cezası ile karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır.
E-Faturanın Arşivlenmesi
Tarafınızdan düzenlenen satış e-faturaları ile alış e-faturaları mali mührü ve e-imzasını içerek şekilde elektronik ortamlarda muhafaza edilecek ve denetim nedeni ile istenmesi halinde ibraz edilecektir. Bu nedenle işletme bünyesinde alış ve satış faturalarının mali mührü ve e-imzasını içerek şekilde ve kişi-kurum, vergi no-TC no yıl, birim kod ve müteselsil numaraları verilerek saklama klasörlerinin bilgi işlem birimlerince veya işletmenin sözleşme yaptığı entegratör firmalarca oluşturulması gerekmektedir.