Yerçekimi kaşifi Newton’dan, gezegenler hakimi Kopernik’e, matematiğin prensi Ömer Hayyam’dan suyun gizil gücünü ortaya çıkaran Arşimet’e, tıbbın babası Hipokrat’tan, Kuduz’un belalısı Pasteur’e varıncaya dek, onlarca bilim adamı yerkürenin dört bir yanında günümüz dünyasının bilimsel çatısını örmek için dinmek bilmez bir iştahla çalışmışlar.

Kah atomları, kah gezegenleri; bazen mikropları, bazen de sayıları konuşturarak tarihin akışını değiştirmişler.

Bugün milattan önce Yunan dünyasında din baskısı olmadan dünyanın oluşumunu soran, sorgulayan, anlamaya çalışan dünyanın en zeki ve en çalışkan insanlarının kısa hayat öykülerini anlatacağım.

1-PİSAGOR (M.Ö:580-M.Ö 500)

Yunanistan’ın Samos adasında doğdu. Sayıların Babası” Pisagor, ”Sayılar evreni yönetiyor, Tanrı Sayıdır” diyerek, bundan 2550 sene önce korkunç bir iddia da bulunabilmiştir. Pisagor Teoremini bilmeyen yoktur.

2-HİPOKRAT M.Ö:460-M.Ö:377)

Yirmi dört asır boyunca tıbbı tekeline aldı; “Hipokrat Yemini” ile doktorların vicdanı oldu. İstanköy’de doğdu. İnsan vücudu içindeki kan, lenf, ve safra gibi sıvıların dengesinin bozulmasıyla vücut dengesinin bozulduğunu ve hastalıkların ortaya çıktığını savundu,

3-ÖKLİD (M.Ö:323-M.Ö:283)

Geometrinin babası Öklid, Mısır topraklarında İskender tarafından kurulan İskenderiye’de doğdu. Temel eğitimini kapısında “Geometriyi bilmeyen hiç kimse bu kapıdan içeri alınmaz” levhası asılı olan Atina’daki Platon Akademisinde tamamladı. Kendisini ziyaret eden ve derslerine katıldıktan sonra “Geometriyi öğrenmenin daha kısa yolu yok mu?” diye soran Mısır Kralı 1. Ptolemy’e “Geometriye giden bir kral yolu yoktur.” cevabını verdi.

4-ARŞİMET (M.Ö:287-M.Ö:212)

Adını okur okumaz, “Hamamdan dışarı yarı çıplak fırlamış, “Buldum, buldum, buldum (Eureka)” diyerek elinde tasla koşturan adam aklınıza gelir. Onun için

“Hamama girdi; çıktığında tarihe geçmişti” derler. Arşimet, suyun kaldırma prensibini gözler önüne serip, geometriyi hallaç pamuğu gibi atmıştır.

Bu kadar bilim ve felsefeden sonra Baaddin fıkralarıyla günümüze gelelim.

BAADDİN FIKRALARI

1-Ben çiçek olsaydım; ellerini havaya kaldıran çocukların parmaklarında açardım.

2-Helalin adı kaldı, gören yok. Haram kapışıldı, hâlâ doyan yok. (Yusuf Has Hacip)

3-Gezdim Halep’i Şam’ı eyledim ilmi talep, / Meğer ilim gerideymiş, illa edep, illa edep...

4-Karaca oğlan der ki, bakın olana / Ömrümün yarısı gitti talana / Sual eylen bizden evvel gelene / Kim var imiş, biz burada yoğ iken? (Karacaoğlan)

5-Tanrı iradesini hâkim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır. Yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hâkim kılmak için Tanrı’yı kullanırlar.

6-Dincilerin en büyük korkusu düşünen, soran, sorgulayan insanlardır.

7-Türkiye’de süper lig ve diğer bütün liglerde küme düşme kaldırıldı. Maalesef, Futbol Federasyonu öyle bir yanlış yaptı ki, telafisi yoktur. Belli ki, emir büyük yerden geldi. Böyle bir kararın başka ülkelerde örneği yok.

Bu karara UEFA ve FİFA ne diyecektir? Bence durum çok tehlikeli, Türk takımları Avrupa liglerinden men edilir diye korkuyorum.

8-Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu “Kim Beş yüz milyon ister” yarışmasına çıkan insanların cehaleti beni ürkütüyor. Hanım, hanımcık bayanların, genç erkelerin daha 1 ve 2.ci sorularda seyirciye sormaları, çok çok basit sorularda bocalamaları beni çok üzüyor ve çok utandırıyor. Nerede, hangi okullarda yetişmiş bu garip insanlar? 4+4+4 eğitim sistemiyle başlayan bu yozlaşma maalesef bizleri bu günlere getirdi.

9-Maalesef, Kovit-19 belası hızla yayılarak bütün dünya insanlarını sarsmaya, korkutmaya ve öldürmeye devam ediyor. Ne yapacağımızı da şaşırdık. Bu lanet virüsten dolayı devletler ve İnsanlar gelecek planları yapamaz oldular.

10- Bilim ışığında kanıtlanmış olsa da, bu lanet virüsün tabiatta kendi kendine oluşup mutasyon geçirerek dünyadaki bütün insanlara saldırmasını benim aklım, havsalam almıyor. Ben bu lanet virüsün labaratuvarlarda sapkın bilim adamları tarafından üretildiğine inanıyorum .

Böylesi bir belayı hiç görmedik, hiç yaşamadık,

Bütün dünya dehşet içinde, nedir hiç anlamadık!

Havaya karışmış sanki, nefes alana saldırıyor,

Büyük küçük demeden bütün insanları öldürüyor… (Mehmet Özata)

5 Ağustos 2020