Ben salt kadere inanmam. Hayat, yüzde on başımıza gelen olaylar, yüzde doksan olayları nasıl ele aldığımızdan oluşur.” der, Charles Swindoll.

Kılavuzunu yanımıza almadan geldiğimiz şu hayatta, çoğumuz stratejiyi savaş bittikten sonra öğreniyoruz. Bu yüzden hayat oyununda sık sık bildiklerimiz yaşadıklarımıza yetmiyor. Haritasız arazide ters dönmüş kaplumbağa gibi şaşkın bir şekilde kalakalıyoruz. Böyle durumlarda belki de en akılcı çözüm dünya sınıfının en çalışkan çocuklarının sınav kağıtlarına bir göz atmak! (Hayat Bilgesi kitabının yazarı Mümin Sekman)

ALMAN WOLFGANG GOETHE ( 1749-1832)

Goethe, yazar, şair, bilim adamı, düşünür. 1749’da Frankfurt’ta doğdu. Genç yaşta edebiyata, tarihe, yabancı dillere ve tiyatroya ilgi duydu. Önce Leipzig ve Salzburg’da hukuk okudu. Shakespeare’in eserleriyle karşılaşınca hayatı yön değiştirdi. 25 yaşında yazdığı “Genç Werter’in Acıları” romanıyla büyük ün kazandı. Ülkesinde kendini bir şairden çok saray görevlisi bir memur gibi hissedince 1786’da kendini bulmak için İtalya’ya kaçtı.

1788’de ülkesine döndüğünde Fransa’ya karşı savaştı.

1809’da, Faust’un 1. Bölümünü yazdıktan sonra, Napolyon tarafından kendisine “Lejyön Donör” nişanı verildi. Şiirleri Mozart ve Beethoven gibi bestecilere ilham verdi. Felsefi yazıları Schopenhaur, Nietzsche ve Jung gibi isimlere yol gösterdi. Bilimsel gözlemleri Darwin’in önünü açtı. Adı Almanya kültürüyle özdeşleşti. 1832’de öldü.

Goethe der ki; “ İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir.”

örnek aldığım bu hayat felsefesini her gün uygulamaya çalışırım.

İRLANDA’LI OSCAR WILDE (1854-1900)

İrlandalı oyun yazarı, romancı, kısa öykücü ve şair. İğneli üslubu ile geç Victoria dönemi Büyük Britanya'sının en başarılı ve ünlü yazarları arasına girdi.

Oscar Wilde 1854’de İrlanda / Dublin’de doğdu. Küçük yaşta edebiyata olan yatkınlığıyla dikkat çekti. Oxford’ta okudu. Anadili gibi Fransızca ve Almanca konuşabiliyordu. Antik Yunan ve Roma edebiyatını öğrendi.

Akademik hayattaki üstün başarısı sayesinde burslar kazandı. Londra’ya taşındı. Yazdığı “keskin zekâ ve alaycı mizah” içeren tiyatro oyunları büyük ilgi gördü.

Kısa sürede İngiltere’nin en popüler yazarlarından biri haine geldi. Güzelliği en yüce değer sayan estetik üstadıydı. Evli ve çocukluydu. Kariyerinin zirvesinde eşcinsel olduğu iddiasıyla yargılandı ve iki sene hapis yattı. Sağlığını ve servetini kaybetti. Zamanında kendisini el üstünde tutan toplum tarafından dışlandı. Genç yaşta Paris’te bir otel odasında yoksul yalnız ve hasta halde hayata gözlerini yumdu.

Son yıllarında şöyle yazdı; “ Hayatımın iki dönüm noktası var:

Biri babamın beni Oxford’a göndermesi, öteki ise toplumun beni zindana göndermesi...ABD gümrüğünde, “ Gümrüğe tabii eşyanız var mı?” diye sorulduğunda, verdiği cevap, “ Dehamdan başka beyan edilecek bir şeyim yok.”

Oscar Wilde’nin eserleri; Vera veya Nihilistler, Padova Düşesi, Dünyanın Tek Gerçek Hayaleti, Şu Bizim Hortlak, Narlı Ev, Ehemmiyetsiz Bir Kadın, Salome..

ŞİMDİ BAADDİN KONUŞUYOR;

1-O kadar cahilsiniz ki, dininiz var diye ahlaka ihtiyacınız kalmadığını sanıyorsunuz. (Nikola Tesla )

2-Bazılarının yüreği daracık, ne sevgi sığıyor içine, ne de insanlık…

3-Bu ülke liyakatten vazgeçeli, sadakate prim vereli çok oldu. Ülke esas bu nedenle dibe oturdu.

4-Asla aptalla tartışmayın. Sizi kendi seviyesine çeker ve sonra tecrübesiyle sizi yener. (Mark Twain)

5-6 hayat kuralı vardır. 1) Dua etmeden önce, inan, 2) Konuşmadan önce, dinle, 3) Harcamadan önce, kazan, 4) Karar vermeden önce, düşün, 5) Bırakmadan önce, dene, 6) Ölmeden önce, yaşa..

“Bakıp ahvali perişanıma ar eyle gönül” diyenlere özel bir dörtlük…

Yolu sevdadan geçen müzikle handan olur,

Aşkla, meşkle mestolur bülbüle canan olur,

Bezm-i meyde teselli arayan gönüllere,

Nağmeler şifa verir, dertlere derman olur.. (Mehmet Özata)

24 Mart 2021