Çorumlu kardeşlerimden Kargı’lı Metin Akkuş İstanbul’da il, ilçe ve köy derneklerini aynı çatı altında toplamak ve Çorum’lular arasında yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirmek amacıyla Dünya Çorumlu Dernekler Federasyonunu kurmuştur.

19 Ocak Pazar günü Dünya Çorumlu Dernekler Federasyonunun Ataşehir İçerenköy Hazan Sokak’ta yaklaşık 500 Çorum’lunun katıldığı görkemli bir törenle resmi açılışı gerçekleştirildi.

Açılış öncesi Atatürk ve şehitlerimiz için saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Açılış konuşmasında Genel Başkan Metin Akkuş, federasyonun bütün yapılanmasının tamamlandığını, yönetim kurulunun 70 üyeden oluşturulduğunu, yerel yöneticilerden ve bürokratlardan büyük destek gördüklerini söyledi. Federasyon merkezinde gelir ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla sabah kahvaltıları, yemekler, kına, nişan, düğün organizasyonları gerçekleştireceklerini dile getiren Metin Akkuş, “ben Çorumluyum” diyen herkesi maddi ve manevi desteğe çağırdı.

“Çorumlu Kadınlar Derneği’ni kurmak istiyoruz. Çorumlu Sporcular Dernekleri var bir kaç tane, onları da çatımız altına alacağız. Ben olmayacak, biz olacağız, hep beraber, hep beraber yapacağız. Belki federasyonların başkanları olacak, derneklerinin başkanları olacak, hepsinin yönetim kurulları olacak ama bir de bütün dernekleri kapsayan Dünya Çorumlular Konfederasyonumuz olacak ve tüm kurumlarla beraber konfederasyonumuz çatısı altında İstanbul’da hatırı sayılan bir Çorum lobisi oluşturacağız.”

Konuşma sonrası Dünya Çorumlu Dernekler Federasyonu’nun açılışına gelen Çorum’lulara halkoyunları gösterileri yapıldı. Yöresel sanatçılar Çorum türkülerinden örnekler sundu.

Kargılı dostların ağırlıkla temsil edildiği açılışta, Kargı’lı Genel Başkan Metin Akkuş, Mehmet Aydoğanoğlu, Hüseyin Akmaz, İsmail Çakır, Nurettin Kakaç, emekli Albay Tuğrul Avtan, Sadık Kayhan, Turan Dolu, Hüseyin Hisman, Ekrem Köse, Celal Yalçın, Veli Aylar, ve şair Zeynel Parmaksız vardı. Açılışa, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin çelengiyle beraber yaklaşık elliye yakın çelenk gönderilmişti.

Açılışta en çok dikkatimi “DÜNYANIN MERKEZİ ÇORUM” yazılı tabela çekti.

Açılış için Çorum’dan gelen Çorum Haber Genel Müdürü, sevgili dostum Mehmet Yolyapar’ı ve Metin Erişken üstadımı göremediğim için üzüldüm.

NÜKLEER SANTRAL GİBİ ÇALIŞAN BEYNİMİZİ TANIYALIM

İnsanoğlunun nükleer santralı olarak adlandırılan beynimiz 1.4 kg. ağırlığında olup vücut ağırlığımızın sadece % 2’si kadardır. Vücudumuzdaki enerjinin %20’sini tek başına tüketen beynimiz enerji kullanımı konusunda son derece verimlidir.

Enerji seviyemiz düşmeye başladığında yavaş yavaş lüks fonksiyonları kısmaya başlar. Önceliğini hayatta kalmamıza yarayan temel işlevlerden yana kullanır.

İşte bu anlarda aklın ve iradenin denetimi zayıflar, içgüdüsel hareketler hızla çoğalır.

Mantık yürütmek, soyut düşünmek, plan yapmak, dikkatini odaklamak ve nefsine hakim olmak beyin için lüks fonksiyonlardır. Bunlar insanları hayvanlardan ayıran özelliklerdir ama beyin için zorlu zamanlarda lüks işler grubuna girer. Bu yüzden enerjimiz azaldığında beynimizin ilk kesinti yaptığı alanlardan biri iradi denetim gücümüzdür.

İradenin biyolojik dayanağında glikoz önemli yer tutar.

Basit bir şeker olan glikoz hücrelerimiz için çok önemli bir enerji kaynağıdır.

Vücudumuzdaki glikoz seviyesi düştüğünde enerjimiz azalır ve dolaylı olarak irade gücümüz zayıflar. Bu yüzden dikkatimiz de dağılır ve çok kolay kandırılırız. Reklamcılar muhakeme yeteneğimizin zayıfladığı bu saatleri kollarmış. Hitler’in Propaganda Bakanlığı, siyasi sloganlarını insanların zihinlerinin en yorgun olduğu bu anlarda radyoda yayınlarmış.

BAADDİN FIKRALARI

1-Anne “yemekte ne var?” “yemek”, “Çok güzel, bu arada sınav sonuçları açıklandı” “Ne aldın?” “Not”

2-Araba kullanırken sinyal vermeyen kadından şok açıklama: “Benim nereye gideceğim kimseyi ilgilendirmez!”

3-Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın varsa, her başarısız kadının önünde de bir erkek vardır.

4-Gecenin bir vaktinde tuvalate giderken oda parfümü “pıstt” demiyor mu, o an en baba Ateist bile şehadet getirip imana gelmezse ben de insan değilim.

5-Annen çağırsa yan odaya gitmezsin, ama sevgili çağırsa kıta değiştirirsin, aferin sana hanım kız!

22 Ocak 2020