Başlamak zordur derler. Bir şeyler yapmayı düşündüğünde başta en yakın dostların olmak üzere birçok insan seni kararından vazgeçirmeye çalışır. Okuyup Mısır’a molla mı olacağın sorulur. El alemin akıllısı sen mi olacaksın diye sitem edilir. Boş işlerle uğraşmanın para kazandırmadığı dile getirilir. 
Birilerinin başını ağrıtmazsanız sorun yok. Çok az insan takdir eder. Kısa bir süre sonunda onlar da unutur.
Aşık Veysel’in türküleri zevkle dinlenir. Yeri gelir, onun şiirlerinden birkaç dize okunur. Ülke genelinde onlarca bedensel engellere destek için kurulmuş dernek vardır. Onlar kendi aralarında birleşip federasyon kurmuşlar. Yasal güvenceyle bu dernekler “Kamu yararına çalışan dernekler” kapsamına alınmış. Ancak Altı Nokta Körler Derneği gibi yok denecek kadar az şube, büyük ustayı anmak için çalışmalar yapmış.
Düşünmek tek başına yeterli değil. Önceden bu türden çalışma yapmamış olan dernek yönetimi aylar öncesinden çalışmalarını başlattı. Hazırlıkları yakından izleyen dernek yönetimi başarılı bir çalışmaya imza attı.
Başarılı oldular. Üyelerin kendilerine olan güvenleri  arttı. Bir yıl sonra aynı etkinlik yeniden yapıldı. Yönetim değişti; gelenek bozulmadı. Turgut Özal konferans salonunda, okullarda liseli, üniversiteli gençlik kürsüye çıkıp konuştu. Sazı eline alıp türkü söyledi. Onların büyük bir kısmı ilk kez izleyicinin karşısına çıkan gençlerdi. Başarılı oldular. Ömür boyu unutamayacakları anılarını yeri geldikçe dile getirecekler.
Yapılan etkinliklerde fotograflar çekmiştim. Dikkat ettim; izleyiciler, ustanın türkülerine eşlik ettiler. Benzer etkinlikleri başka illerde yaşayan dernek yönetimleri yaptı mı? Genel merkezden sorup öğrenmek gerek!
Yaşanan corona salgını, farklı anlayışlar etkinliklere gölge düşürdü. Dostları onu gönlünden düşürmedi.
Geçtiğimiz günlerde Umut Radyo da Aşık Veysel’i anma etkinliği düzenledi. Aşık Veysel’i dilinden düşürmeyen, onu her zaman örnek alan Fazlı Koçak, Ozan Muharrem sazıyla sözüyle onun türkülerini seslendirdi. Cuma Aykaç’ın da katıldığı programda Aşık Veysel’i dinleyicilere anlatmaya çalıştılar. 
İnsanların bedenlerinde var olan engellerin, başarmak için bir engel olmadığını gönül gözüyle görenler bilir. Bazı çokbilmiş insanlar “Allahın körü” olarak gördüğü görme engellileri küçümseyebilir.
Şunu unutmayalım: Yaşayan her insan, aynı zamanda bedensel veya zihinsel engelli olabilecek birer engelli adayıdır.

Umut Radyo Stüdyosu’nda Meltem-Uğur Çınar çifti, konuklarıyla…

Sazıyla sözüyle Ozan Muharrem, Fazlı Koçak ve Cuma Aykaç,Umut Radyo’da…