Efendim; bunlar birbirine benzemiyor ama adaş, aynı aileden ayrıca vatandaşlar.
Adaş dedik; isimleri kafiyeli geliyor.
Aynı aileden dedik: Patalicangillerden.
Vatandaş dedik: Amerikalı bunlar.
Kristof Kolomb’dan epey sonra Kıtamıza gelmişler.
Önemli farkları birisi meyve diğeri yumru kök….
Gelelim, ne işe yararlar veya faydaları neler?
Yapısında fosfor bulunduğundan nelere iyi geleceğini cümle alem bilir.
Kanı zehirlerden temizler
Hava kirliliği, radyasyon, sanayi ve tarım ilaçlarının kimyasal artıklarına karşı kanın hücrelerini yeniler.
Kadını güzelleştirir: Patateste bulunan manganez kadın cildinin dostu. Bu değerli sebze yalnız yenerek değil, kremler ve masklar yoluyla da kadın tenini güzelleştirir, cilde güzellik kazandırır.
Nasıl Alacaksınız?
1. Patatesin iki cinsi vardır. Birinci cinsin eti sarıdır. İkincisinin ise eti yeşile çalar. Eti yeşile çalan patates Avrupa da hayvan yemi olarak kullanılır.
2. Makbul patates eti taze iken beyaz, bekletilmiş iken sarı olandır.
3. Patatesin kabuğunu tırnağınızla kazıyın, kabuğu hafifçe kaldırın. İçi sarıysa düşünmeden satın alın. Hem lezzetli hem de dayanıklıdır.
Nasıl Yiyeceksiniz?
1. Patatesi çok iyi yıkayın. Zira toprak altında yetişir. Kirli ve mikroplu olabilir.
2. Çok zengin besin deposudur. İçinde fosfor, demir, magnezyum ve bakır gibi madensel tuzlar, karbonhidratlar ve B, B1, B6, K ve PP vitaminleri var. B6vitamini ve B1vitamini sıcağa duyarlıdır. Ayrıca, vitamin ve madensel tuzların büyük kısma patatesin kabuğunda toplanmıştır. İyice yıkadıktan sonra, bir süre içine sirke konulmuş suda bekletirseniz bu değerli sebze tüm mikroplardan arınmış olur. İşte o zaman onu kabuğuyla birlikte tüketmenizde büyük fayda vardır. Eskiler patatesi mangal, ocak ya da tandırlarda külün altına gömer, kabuğuyla birlikte yerlerdi.
3. Ancak günümüzde patatesi soyarak tüketmek adet olmuştur. Bu takdirde suyun içinde soyulmuş patatesi fazla bekletmeyin. Madensel tuzların bir kısmı eriyip suya karışır. Ayrıca K vitamini de ışığa ve oksijene karşı duyarlıdır.
4. Buraya kadar yazdıklarımızdan normal patates kızartmasına elma dilim olan kızartmaların tercih önceliği kazandığı anlaşılıyor.
Nasıl Saklayacaksınız ?
1. Patatesi loş yerlere koyun. Zira yapısında bulunan B bir ve K vitaminlerini yitirebilir.
2. Patatesin çeşitli kaliteleri var. En dayanıklısını söyle anlatabiliriz. Birkaç patatesi kaynayan suya atın ve suyun içine bir çorba kaşığı sirke koyun. Kaynama sırasında patatesler beyazsa dayanıklıdır. Rengi siyaha çalıyorsa dayanıksızdır. Eğer toptan almışsanız, bu tür dayanıksız patatesi bir an önce tüketmeye bakın, aksi takdirde filizlenir.
Patates kızartması:
Her ev kadınının hazırladığı patates kızartması için patatesi kendi alıştığı şekle göre keser. Kimi dilim dilim, kimi yuvarlak. Burada önemli olan kızartmanın lezzeti ve aynı yağın yeniden yemekler ve kızartmalar için kullanılabilmesidir. Yapacağınız şey şudur:
1. Harlı ateş yağın en büyük düşmanıdır. Yapısını değiştirir, mideye zararlı hale getirir. Doğradığımız patatesleri çok kızgın yağın içinde değil, normal (yanmamış) yağın içine koyun. Yani yağ tavada cızırdayıp yanık kokusu çıkarmadan patatesleri içine atın.
2. Patates kızartmasından artan yağı yeniden kullanmak istiyorsanız, içine bir havucu rendeleyerek atın öyle bekletin, rendelenmiş havuç kızarmış yağın zararlarını ortadan kaldıracaktır.
3. Patatesin bazı türleri pişerken siyahlaşır. Kar gibi beyaz olmasını istiyorsanız patatesi haşlarken ya da pişirirken tencereye bir çorba kaşığı sirke koyun. Sirke ekşimsi bir tat vereceği şeklinde endişeniz anlamsız.
4. Patatesi uzunlamasına iğneyle birkaç yerden delerseniz daha çabuk pişecektir.
5. Gerek kızartmada gerekse yemeklerde patatesin kolayca pişmesini istiyorsanız onu uzunlamasına kesin.
Aslında benim patates için en derin bilgim; çocukluğumda mangal külüne gömüp, kabuğu ile yediğimiz kumpir ile rahmetli anamın; çay şekeri şekli ve büyüklüğünde kesip tereyağında kavurduğu, çok sevdiğim yemekten ibarettir.
İnternetin canı sağ olsun. Her konuda en iyi bilgi olduğu gibi patates konusunda da çok çeşitli bilgiler var. Onlardan birini aktarmış oldum. Açıklamayı da kopyacılıktan yakalanmamın yakışık olmayacağı için yapıyorum
Üç hafta önce yayınladığım domates yazısıyla ilgili, Mahmut Şamlı’dan telefon aldım; ”Ben pek fazla domates yemezdim. Artık domates yemeyi arttırıyorum. Bunun arkasından bir patates yazısı iyi gider.” diyordu.
Uygun buldum ve bu yazıyı yazdım. Yazdım ama, sağlıkla ilgili bulduğum yazımı kızım Doçent Doktor Serpil’e de okudum. O da “patatesin adının sebze olduğuna kanıp ta Mahmut Ağabey domates gibi miktarı arttırmasın. Patateste karbonhidrat var. Kalori bakımından ekmek gibidir.” dedi
Yayınlanacağı günden iki gün önce vahim bir olay oldu. 14 polisimiz 16 askerimiz şehit düştü. Milletçe içimize de büyük ateş düştü. Allah tekrarından korusun.
O şartlar altında böyle bir yazı yayınlanamazdı. Ben de öyle yaptım, yayınlamadım.
O tür bir olayın bir daha yaşanmamasını dileyerek, bu gün yayınlıyorum.
Daha nice mutlu kurban bayramlarına erişmenizi, kurban etiyle pişirilmiş, iyi cins patatesli, domatesli yemekleri afiyetle yemenizi ve huzur içinde yaşamanızı diliyorum.
En güzel günler sizlerin olsun.