Ülkemizde yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında, işsizlik, hayat pahalılığı ve terör, “halkın şikayetçi olduğu sorunlar” arasında ilk sıraları almaya devam ediyor.

İşsizlik oranının yüzde 14’lerde seyrettiği Türkiye’de, genç işsizliğinde yüzde 26, kadın işsizliğinde ise yüzde 33 gibi çok yüksek oranlar karşımıza çıkıyor.

Üstelik gençlerde, “ne eğitimde, ne istihdamda” diye ifade edilen yüzde 28’lik bir oran daha var. Bu kategoriye giren genç kadınların oranı çok daha yüksek görünüyor.

Bu oranlar eksi-artı birkaç puan değişebilir, ama milyonlarca insanımızın işsiz olduğu gerçeği apaçık karşımızda duruyor.

*

Şu son aylarda, insanların ev veya işyeri ziyaretlerinde en fazla konuşup paylaştıkları konu, hiç tartışmasız elektrik ve doğalgaz faturaları…

Ardından da, çarşı-pazardaki, marketteki fiyatlar geliyor.

İnsanların gelirlerine oranla giderleri çok arttı; hayat pahalılığı orta ve dar gelirlilerin belini büküyor. Dolayısıyla, en önemli sorunlar sıralamasında hayat pahalılığının ilk üçte yer alması şaşırtıcı değil.

*

Bölücü terör ise, büyük oranda geriletilmiş olsa da, hiç gündemden düşmüyor.

Üstelik terör örgütünün uzantılarıyla mücadele için sınır ötesi harekâtlara mecbur kalışımız, endişeli bir bekleyiş içinde kalmamıza neden oluyor.

Ortadoğu öylesine karmakarışık ki, kaygılanmamak elde değil.

Şimdi bir de Libya bilinmezliği ile kafalarımız karıştı.

*

Özetle, halkın ilk üçte saydığı sorunlar, kolayca üstesinden gelinebilecek sorunlar değil.

Biz bütün bu ulusal boyuttaki sorunlar için de, Çorum’un sorunları için de “toplumsal barış” gerekliliğini her şeyin önüne çıkarıyoruz.

Kutuplaşmaları, gerilimleri ortadan kaldırıp yeni bir istihdam seferberliği başlatabiliriz, ihracat seferberliğini daha ileri noktalara taşıyabiliriz. Ekonomideki iyileşme belirtileri ile birlikte de, insanların geçimini kolaylaştırıcı bir takım önlemler alabiliriz.

Terörle mücadele, hiç kuşku yok ki, diplomasiden geçiyor. Terör örgütünün, örgütlerinin arkasındaki dayanakların -hemen çekilmese bile- cesaret verici olmaktan çıkmasını sağlayabiliriz.

*

Ülkenin sorunlarının çözümü de, Çorum’un sorunlarının çözümü de, önce sorunlara doğru teşhis konulmasından geçiyor.

Ortak paydada buluşulamazsa, korkarız ki, bu sorunları konuşmaya daha yıllarca devam ederiz.