Şimdi dönelim Dinye’nin olayına; R.SAV.in Dinye’ye otur diye yere serdiği gömleğini öpüp başına koyan Dinye R.SAV.e sordular.

-İslam’ın şartı nedir ya Resulallah, dedi.

-R.SAV: Kelimei şehadettir. Yani, Lailahe illallah, Muhammedürresülüllah, demektir. Manası, Allah’tan başka (tapınacak, ibadet edilecek) ilah yoktur. Ancak Allah vardır. Hz. Muhammed SAV. de onun kulu ve elçisidir. Ben bunu kalbimle tasdik, dilimle ikrar ederim, demektir.

Dinye, şehadet getirdi ve müslüman oldu. R.SAV. şükür secdesine kapandılar.

İlginçtir ki, Dinye, hıçkırarak ağlamaya başladı. Bunun üzerine SAV., ey Dinye, siz yüce İslamla şereflendiniz. Niçin ağlıyorsunuz. Sevinmeniz gerekmez mi, sizi ağlatan nedir, buyurunca,

Dinye, üzgün bir ifade ile; Ya Resulallah SAV. benim hayatımda çok büyük fahiş günahlarım var. Ona ağlıyorum. Benim halim ne olacak. Rabbime iltica et, benim cezam ve kefaretim nedir, dedi. Eğer kendimi öldürmemi emrediyorsa derhal ölüme hazırım. Yok krallığım, malım, günahımı öderse feda olsun dedi. R.SAV. “Nedir seni böylesine ağır bir duruma sokan günah?” deyince, Dinye, suçunu itiraf etti: Ya Resulallah, biliyorsun ki, ben Arabın ihtişamlı krallarındanım. Sayısız hanımım vardı. Bunlardan doğan kızlarımı evlendirmek, Araplarda zuldür. Ben bu kızlarımın hepsini ellerimle öldürdüm. Camide bulunan yüzlerce sahabi Allah Allah diye bağırdılar. R.SAV. de dondu kaldı, hayretler içinde kaldı ve hiçbir cevap vermedi. Ashabı kiram da, acep R.SAV. bu duruma ne diyecek diye dikkatle bekliyorlardı. R.SAV. Cebrail A.S.in bu hale bir ulu Allah’tan cevap getireceğini biliyor ve bekliyordu.

Nihayet Cebrail A.S. geldi, beklenen haberi getirdi.

-R.SAV.e Cebrail dedi ki; Ey karındaşım, kardeşim Muhammed SAV. Rabbimin sana selamı var. Söyle o Dinye’ye ki, küfür halinden İslam’a dönen bir kişinin küfür İslam olmadan önce işledikleri günahları sorulmaz. Onların kefili Allah’tır. O hakları Allah üzerine alacaktır. Bütün bunlar o yüce kelimei şehadetin hürmetine ve azametine ve kutsiyetinedir. Dinye’nin geçmiş günahlarını da affettim, buyurdular. O anda sahabiye kiram ağlaştılar, ulu Allah’ın af ve bağışlamasının kudretine hayran kaldılar.

Bu arada R.SAV. hemen şükür secdesine kapandı. Sonra R.SAV. de bu olaydan son derece duygulandı ve o mübarek de ağlamaya başladı ve cenabı hakka dua ediyordu. İçinden ulu Allah’a, Yarabbi, bir kelimei şehadet getirmekle bu kadar büyük günahını affedeceksin de, benim ümmetim senin izzincelalini yüceltmek için günde 5 vakit namazla ve her anda yüzlerce kelimeyi tevhidi okuyorlar. Onlara bir müjde yok mu Allah’ım, diye gözyaşı dökünce;

Cebrail tekrar geldi ve müjdeyi verdi.

Ya muhammed SAV. Senin ümmetin benim kulumdur. Allah manan kullarını hiç cehenneme koyar mı. Eğer onlar iman üzere ahirete göçer ve huzuruma gelirlerse, ızzım ve celalim, yani yüceliğim ve celaletim onları da affettim haber ver deyince, R.SAV. bir şükür secdesi daha yaptılar.

bu olayda R.SAV.in 3 şükür secdesinin hikmetini merak ettiler ve R.SAV. sordular. Ya Resulallah, bugün bu olayda 3 kez şükür secdesi yaptınız. Sebebi nedir dediler. R.SAV.; birinci şükür secdesini Dinye’nin müslüman olması ve İslam’ın kuvvetlenmesi için rabbime dua ettim. Rabbim duamı kabul etti. Dinye müslüman oldu. Onun için şükrettim. İkincisi, Dinye’nin günahlarını bağışlayan rabbime şükrettim. Üçüncü secdeyi de rabbim iman ehli olarak ahirete göçerlerse onları da affettim, buyurdular. En büyük secdeyi şükürü de bunun için yaptım. Ümmetime müjdeler olsun, bütün güzelliklere hepsinin sebebi kelimei şehadetin yüceliği ve imanın üstünlüğüdür. Küfür, inkar asla temizlenmeyen bir pisliktir. Dünyada onu ancak iman temizler. İmansız ölenlerin küfrünü ise ancak harı cehennem, cehennem ateşi temizler. Bu korkunç durumdan kurtulan iman ehli ümmetimi affeden rabbime sonsuz şükürler olsun, buyurdular.

(SÜRECEK)