Hikaye; lügat itibariyle, bir olayın sözle veya yazı ile anlatımıdır. Örneğin; “İşte kırk yılın hikayesi böyle” (Reşat Nuri Güntekin) gibi.
Hikayeler gerçek hayatın, yaşamın parçalarıdırlar. Genelde yaşanmış olaylardır. Bazen hayal gücü ile de kurgulanabilirler. Olmuş veya olabilecek olayların sözle veya yazı ile anlatımıdır. Edebiyatta hikayelerin geniş şekilde anlatımına da roman denir. Hikaye ile aynı ve daha geniş özellikler taşır. 
Bizim bu sütunda ifade ettiğimiz olaylar, yaşanmış ve ibret için kayda alınmış olaylardır. En azından kitaplara geçmiş, nesilden nesile aktarılmış, bazıları gizemli, bazıları duygusal ve hepsi de ibretli öğüt alınmak için yazılmış öykülerdir. Mühim olan anlatılmak istenen böyle bir olayın mevcudiyeti değil, vermek istediği mesajdır, uyarıdır. Tedbiri alınmak ve kötü olay ise tekrarının yaşanmamasını, güzel olay ise tekrarını sağlamaktır. Bunlar da insanların haber alma, bilgi edinme hak ve hürriyetlerinin doğal bir sonucudur. Okuyucuyu düşünmeye, tedbir ve temkine sevketmelidir. Eğlendirici, duygusal, heyecan verici, öğretici ve eğitici olanları çok faydalıdır.
Kur’an-ı Kerim’in ayetlerin bir kısmı bizzat Allah’ın en sadık, en yüce kulları olan geçmiş peygamberin ve kavimlerinin yaşanmış olaylarını bizlere aktarmakta, olayın sonunda -fağtedbirü yaülül elbab- veya –fağtebirü ya ülül ebsar- yani –ibret alınız ey akıl ve görüş sahipleri- diye ulu Allah bizleri uyarır. Tam olmasa bile hikayenin Arapça anlamı genelde kıssa, ondan alınacak hisse olarak bilinir. Burada bir özellik Kur’an ayetleri ve sahih, en doğru hadislerin anlattığı olaylar gerçektir. Kur’an kıssalarını, hikayeden ayıran özellik Kur’an kıssalarının Allah kelamı olmalarıdır. Allah korusun, inkarı, ayetleri inkar olduğundan küfürdür, mümini dinden çıkarır. Biz bu hususu yazı dizimizde göz önünde bulundurup, olayın ayet mi, hadis mi, kelam-ı kibar, bilge insan sözü mü vs olduğunu beyan ederek yazacağız. Bu bakımdan okuyucularımızın bu yazı dizisini bu anlayışla okumaları, arzu edilen yarar açısından önemlidir.                  
(SÜRECEK)