Din lügatte: Doğaüstü güçlere, kutsal varlıklara, tanrıya inanmak ve çeşitli şekilde ibadet etmektir diye geçiyor.
İslam ise, Hazreti Muhammet’in Allah’ın son Peygamberi olarak Kuran’ da emredildiği gibi yaydığı ve insanlara öğrettiği bir dindir.
Geçen yıl "İlk Yüz" diye yabancı bir yazarın kitabını okumuştum. İlk Yüz’ ün ilk insanı Hazreti Muhammet’ti.
Dinimiz kul hakkı üzerinde çok durmamızı istiyor, tövbe edenlerin bağışlanacağını, fakat kul hakkına karışılmayacağını, onun hak sahibiyle bir hesaplaşma olacağını bildiriyor.
Dinimizi Kurandan öğreniyoruz, onun için Kuran’ ın Arapçasını her okuduğumuzda Türkçesini de okumalıyız. Eski yazı bilmeyenler yeni yazı ile yazılmış mealini mutlaka okumalıdır. Net olarak anladıklarını tatbik etmeli, şüpheye düştüklerini hakiki bu işi bilenlere sormalı, daha doğrusu müftülerimizden öğrenmelidir.
İslam’da niyet çok önemlidir. (Ameller niyetlere göredir buyurulur.)
Dinsiz insan harçsız duvara benzer, ne kadar yükselirse yükselsin sonu yıkılmaktır.
İnsanlar ölümden neden korkar? Aşikar olan günahlarından, gizli günahlarının daha çok olduğundan. O ebedi yolculuğa hazırlanmadıklarından, ebedi kalacakları yere yatırım yapmadıklarından. (Tabi ki kör ve karanlık çukurdan hepimiz korkarız) Din bu çukuru nurlandırmak için vardır. Bizi kötülüklerden korumak için vardır. Sıhhatimizi, huzurumuzu, mutluluğumuzu sağlamak için vardır. Bizleri terbiye etmek, insanlara faydalı olmak için gelmiştir.
Terbiyenin en önemlisi ve kemale ermişi nefis terbiyesidir. İslam’ın beş şartından, bilhassa oruç nefsimizi terbiye için emredilmiştir. Nefsini terbiye eden insan zaten terbiyelidir, saygılıdır.
Saygı deyince aklıma geldi, geçenlerde TV’de bir doktor aile hakkında konuşuyordu. Eşinizin ailesini sevmek mecburiyetinde değilsiniz ama saymak mecburiyetindesiniz diyordu. Ben ekliyorum, bu saygı zamanla sevgiyi doğuracaktır.
Hakiki aşk hak aşkıdır. Ona erişmek çok zordur.
Bir gün, Mecnun, ‘Leyla, Leyla’ diye çöllerde dolaşıyormuş düşmüş bayılmış, bir türlü ayılmamış. Leyla’ yı bulup getirmişler. Leyla Mecnuna, ‘ben geldim’ demiş. Mecnun, ‘Ben seni tanımam ki benim Leylam başka’ karşılığını vermiş. Kalkmış ve o Hak aşığı yine, Leyla, Leyla diye çöllere düşmüş.
Din bizim için vardır, her emir ve yasak da bizim menfaatimizedir.
Yüce Allah, İslam’ ı hakkıyla yaşayanlardan eylesin.
Saygı ve sevgilerimle.
15.02.1999