Hz. Ömer bir gün, R.SAV.in hasır üstünde uyuduğu için mübarek yüzünde hasırın izlerini görünce, duygulanmış. 6 lisan bilen, o zamanın belli başlı devletlerini ticaret ve elçilik görevler inedeni ile gören, kralların, İran şahlarının şaşaalı yaşantılarına şahit olan Hz. Ömer, R.SAV.in kainatın efendisinin hasır üstünde yatıp hasırın izlerini R.SAV.in yüzünde görünee dayanamamış ağlayarak, “Ya nebiyallah, İran şehrinşahları (kisraları) Rum kayzer, kralları saraylarda yaşarken siz hasırda yatıyorsunuz” deyince, “Ya Ömer, elbetteki dünya ve ahiret bizim için yaratıldı. Ben ahireti tercih ettim. Onlar da ölecek, biz de öleceğiz. Yaptıklarımızdan sorulacağız. Allah’a yemin ederim ki, benim bildiğimi sizler bilseydiniz çok ağlar, az gülerdiniz. İnsan mutlu olduğu işi yapar ve mutluluk için yaşar. Bizim aslımıkz çiğneyip geçtiğimiz topraktır. Birgün bu beden ne ile beslenirse beslensin toprak olacak. Öyle değil mi ya Ömer” buyurmuştur.

Bu, asla dünyadan el etek çekin anlamında değildir. Sırf alçakgönüllü olmalı anlamındadır. Öyle olsaydı, iki günü eşit olan mümin ziyan zarardadır. Dünyayı isteyen dünyaya, ahireti isteyen ahirete, ikisini de isteyen ikisine de çalışmalıdır, buyurmazdı.

Bir gün bir grup sahabi R.SAV.e gelerek, Ya Resulallah SAV. biz gündüzleri devamlı oruç tutacak, geceleri devamlı ibadet etmeye ve hanımlarımıza yaklaşmamaya kara verdik, demişlerdi. R.SAV. onları uyarmış, asla böyle birşey yapmayın, ben Allah’a sizlerden daha çok yakınım. Em yerim, hem oruç tutarım, hem de evlenirim. Unutmayınız ki hanımlarınız sizin üzerinde ağır hakları vardır. Onlarla ünsiyet etmekte o haklardan biridir. Unutmayınız ki hepimiz insanız, insanın neye ihtiyacı varsa, ulu Alah onu bizim için yaratmıştır. Allah kuluna verdiği nimeti kulunun üzerinde görmek ister, diye sahabileri uyarmıştır. Yani dünya ve ahiret dengesinin gözetilmesini önermiştir.

Birgün bir kişi titrer vaziyette R.SAV.e gelmiş. Korkudan tir tir titreyen adama R.SAV. neden korkuyorsun, ben de senin gibi bir insanım. Kuru ekmek yiyen dul bir kadının oğluyum. Herkes hata eder. Önemli ve hayırlımız hatadan tevbe ile döneinizdir, buyurmuştur.

Netice; R.SAV.in ahlakı Kur’an’dır. Terbiyecisi Hz. Allah cc.dir. “Eddebeni rabbi fe ahsehf tedibi” yani, beni rabbim terbiye etti ve ne güzel tebiye etmiştir, buyurmuştur.

Değerli Çorum Haber okurları kardeşlerim. Üç aylardan evvel başladığımız ve 80 makale ile özetlemeye çalıştığımız Din, İman, İslam ve Ahlak konulu yazı dizimizi noktalıyoruz. İnşallah yararlı olmuşuzdur. Bu yazı dizisini dinimizle ilgili yazılan başta ayeti kerimeler, sahih hadisi şerifler, mevsuk alim ve müçtehit yüksek alimlerin yazılmış en az 15-20 eseri tarayarak günümüz anlayışına en uygun şekilde eski dile yeni kelimeleri ekleyerek yararlı olmaya çalıştık. Şu bir hakikattir. Hakkında yüzbinlerce eser yazılan bir konuyu 50-100 makalede anlatmak asla mümkün değildir. Hele hele Hz. Muhammed SAV.in ahlakını ifade eden dimağlar acizdir. Biz ancak okyanustan bir damla mesabesinde bir sunum yaptık. Hatta yapmışsak önce ulu rabbimizden af, sonra siz çok kıymetli kardeşlerimizden özür dileriz. Bu yazı dizisinin yayınlanmasında emeği geçen başta Çorum sevdalısı, Çorum Haber’in Genel Yayın Yönetmeni, saygıdeğer Mehmet Yolyapar başta olmak üzere, gazete yazar çizer çalışanlarına ve sizlere bu güzellikleri ulaştıranlara ve siz çok kıymetli Çorum Haber okurlarına sonsuz saygı, sevgi, muhabbet ve teşekkürlerimi sunarım.

Gayret bizden, yardım ve hidayet, kurtuluş Allah’tandır.

Hoşçakalın, dostça kalın, Allah’a emanet olunuz.

Amin.

BİTTİ.