Çocuk gitti ve hemen geri döndü. Annem ısrar ediyor. Sırtındaki gömleği şu anda bana versin diyor, deyince, R.SAV. karanlık bir odada gömleği çıkarıp çocuğa veriyor ve çıplak odaın bir köşesine sığınıyor. Camide bekleyen cemaat ashap, Hz. Ebubekir’i gönderip R.SAV.i namaz kıldırması için çağırıyorlar, dedi. Karanlıkta elbisesiz büzülmüş bir halde bulunan Hz. Muhammed SAV., Ya Ebubekir, üzerimde elbisem yok, buyurdular. Hz. Ebubekir, R.SAV.e elbise getirdi, ve yahut Cebrail A.S. Allah’ın emri ile R.SAV.e bir giysi getirdiği rivayeti vardı. Böylece namaz kıldırdı. Hatta İsra suresi 29. ayetin bu konu ile indirildiğini müfesirler bildirir ki, manası (Ya Muhammed Sav.) Elini sıkı tutma, cimri olma, faat büsbütün de elini açma. Sonra (zor udruma düşersin) kınanırsın. (Kaybettiklerinin hasretini çekersin) diye, hayır yoluna da versen elindeki avucundaki ne varsa çıplak kalacak kadar herşeyini hayıra verip de madur duruma düşme, diye ulu Allah cc. hazretleri R.Sav.i uyarmıştır. Yani yardımlaşmada da ölçü olduğunu, bu ölçüye uyulması gerektiğini bildirmiştir. Ancak, R.SAV. “Ben almak değil, vermek için yaratıldım. Varsa veririm, yoksa vaad ederim” buyurmuş ve ömrü hayatında kendinden isteyen hiçkimseyi boş çevirmemiş, varsa vermiş, yoksa vaad etmiş o kimseye sonra vermiştir. Efendimizin eli bol, gönlü sonsuz, zengin idi. Kendisini öldürmek isteyen suikastcileri affettiği gibi, onlara da yardımcı olduğu bir gerçektir ve yüce Allah onu Kur’an’da şöyle övüyor; “Ey Muhammed SAV. Eğer sen kaba, katı kalpli birisi olsaydın, muhakkak ki insanlar senin çevrenden dağılırlardı, giderlerdi” buyurdu. Ali İmran 3/159 Ayet.

R.SAV. “cömertlik, mıknatıs gibi, insanları sana cezbeder, çeker. Sevilmek, sayılmak, Allah’ın rızasını kazanamk isteyenler cömert olsunlar, cimrilik şeytanını sıfatıdır” buurmuşlardır.

R.SAV.in en belirgin özelliklerinden birisi de (tevazu) alçakgönüllülük ve en zıddı iş ise kibir, kendini beğenmektir.

Dünyaya gelen milyarlarca insanın en alçakgönüllüsü Hz. Muhammed SAV.dir. Bağrı daima yerdedir. Son derece yumuşak kalpli ve sevecendir. En nefret ettiği kötü ahlak ise kibirdir. Çünkü şeytanı şeytan, melek iken şeytan yapan, ben, benlik, bencillik, haset, çekememezlik, yani hepsinin özü ve kibirliliktir. Bu konuda öğüt ve tavsiyeleri kesin emir niteliğindedir.

Örneğin, “vemen tevattaa refaahhullah vemen tekebbe revadaahullah” yani, ulu Allah alçakgönüllüleri daima yüceltir.Ben, benlik, bencillik, kibirlileri ise alçaltır. Yere serer, buyurmuştur.

“Men kane fi kalbini kibrün la yedhülülenneh” yani, kalbinde zerre miktarı kadar kibir olan cennete zor girer. Çünkü büyüklenmek, ancak Allah’a mahsustur, buyurmuşlardır.

(SÜRECEK)