SON BÖLÜM:

Hz. Muhammed SAV.in örnek ahlakı ve nezih-tertemiz şahsiyeti:

Kuşkusuz Hz. Muhammed SAV. bütün insanlığa en mükemmel bir örnektir. R.SAV. her konuda insanarın önderidir. Ferdi, ailevi, toplum ve toplumlar bakımından insanlara en ideal örnektir. Bu son bölümde, Hz. Muhammed SAV.in örnek ahlakından en çarpıcı kesitleri sunarak bu gerçeği ifade edeceğiz. Bu bölüm yazılan seksen makalenin özeti niteliğindedir. Hz. Muhammed’i ve onun eşsiz ahlakını insanlara, tüm canlılara hatta doğaya karşı davranışlarını örnekleyeceğiz. Bu son bölüm insanlar için her konuda onlara ışık tutucu, yol gösterici niteliktedir.

Yüce Allah Azhab suresinin 21. ayetinde and içerek ifade buyurur ki; “Andolsun ki Hz. Muhammed SAV. resulüllah, sizin için Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için en güzel bir örnektir. Yaşam modelidir. Yine, kalem-nun suresinin 4. ayetinde de çok açık ve net bir ifade ile “Ey Muhammed SAV. sen elbette en yüce bir ahlak üzerisin” buyuru. Bunlardan başka gerek Kur’an’da, gerekse hadisi şeriflerde ve gerekse de Hz. Muhammed SAV.in bilfiil yaşamında en güzel ahlakın sergilendiği bizlere gayet açık olarak bildirilmiştir.

Asrı saadette Hz. Muhammed SAV.in ve hülefai raşidin gerçek halifeler döemi (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’nin halifelikleri döneminde) sahabiler R.SAV.in ortaya koyduğu ahlakını, yaşam tarzını en ince teferruatına kadar incelemişler, hayatlarını ona göre tanzim etmişler ve bizlere de bunları harfiyyen aktarmışlar ve görevlerini en iyi şekilde yapmışlardır.

Hz. Muhammed SAV.in ahlakı hayatını en iyi bilenlerden birisi olan müminlerin annesi resulullah SAV.in hanımı Hz. Ayşe’dir. Ona R.SAV.in ahlakı sorulduğunda; ve haza Kura’nün, yani onun ahlakı Kur’an’dır. (Kur’an okumuyor musunuz) buyurmuştur. (Müslim, misafir bölümü, 139)

Hz. Muhammed SAV.in fiziki, sosyal ve kültürel yaşamı bütün incelikleri ile bildiren Siyet, Hadis, Şemail, Hilye kitapları R.SAV.in hayatını nefes nefes denecek bir incelikle izlemiş, yazmış ve bize bildirmişlerdir ki, bütün insanlar onun izninden gitsin. Bu dünyada mutlu ahirette kutlu olsun istemişlerdir. Gönülleri yüce İslam dininin canlı temsilcisi Hz. Muhammed SAV.dir.

Aslı Türk olan Kadı İyaz hazretleri, bu konuda Şifa-i Şerif adında 1000 sayfalık bir eser yazmıştır. Hukuki Mustafa adını da verdiği bu eşsiz eser Hz. Muhammed SAV.i en iyi anlatan eserlerden birisidir.

Şu gerçeği ifade ederek konuya devam edelim; Eğer R.SAV.in ahlakını bihakkın eksiksiz sizlere aktarmak gerekse, bu yazı dizisini aylarca devam ettirmemiz gerekir. Ancak resulallahın hayatından kısa kesitler sunarak mevzuyu özetlemeye çalışacak kısa mesajlar vereceğiz. Allah cc. muvaffak etsin.

Dünyada en çok sözü edilen, hakkında konuşulan, dünyaya gelmiş ve gelecek bütün insanların en üstünü olduğunda dost, düşman herkesin ittifak ettiği ve bir numaraya koyduğu, yüce yaratılan Hz. Muhammed SAV.dir. Bir kimse kainatın en üstünü Hz. Muhammed SAV.dir diye yüz kere yemin etse, hiçbirisi için kefaret gerekmez düşmez. Nedeni, doğruya yapılan yeminin kefareti olmaz. Ulu Allah’ın kendi izni ilahisi ile o rahmet ve şefkat peygamberinin şefaatine hepimizi ve hepimizi ulaştırsın.

(SÜRECEK)