İSLAM NEDİR? (2)

Bugün elimizde en üstün Kur’an tefsiri Elmalılı tefsiri, en iyi hadis tercüme ve açıklaması Ahmet Naim beyin derlediği Sahihi Buhari’dir. Bu ara notu verdikten sonra gelelim konumuza. Merhum Hamdi Yazır, islam kelimesi ile ilgili kaynağını verdiğimiz tefsirinde uzun uzadıya İslam kelimesini beyan ettikten sonra, öz olarak şunu anlatıyor. “Allah katında gerçek ve hakiki din İslam’dır. İslam dışında diğer dinlerin bir geçerliliği yoktur. Çünkü Hıristiyanlık ve Yahudilik bile önceden hak din olmalarına rağmen, asılları değiştirilmiş, insanlar tarafından uydurulan ayetler Tevrat’a ve İncil’e yerleştirilmiş, asıl Tevrat ve İncil bozulmuştur. Bunlar Kur’an’da açık ve net olarak bildirilmiştir. Eğer Yahudiliğin kitabı Tevrat, Hıristiyanlığın kitabı İncil’in aslı sabit kalsaydı hepsi Kur’an gibi olurdu. Ama maalesef o zamanın Yahudi alimleri ve Hıristiyan din adamları kendi arzu ve isteklerine göre din kitabı uydurmuşlardır ki, bunu Ulu Allah bize Kur’an’da bildiriyor ve bunun üzerine İslam dini, Hz. Muhammed SAV.e Kur’an indiriliyor.

İslam “Allah’a teslimiyettir? Allah’a itaattir. Allah’a şehadettir. Allah’ın emirlerini yerine getirmektir. Yani iman şüphesiz inanmak, İslam ise bu inancın gereği ve kuralları doğrultusunda yaşamaktır. Böylece dünya ve ahiret saadetini kazanmaktır. Zaten bugün dünya üzerindeki müslümanların dinlerine inandıkları gibi itaat etmeleri İslam dışı yaşayışları onları yani bizlerin bugün yeryüzünde sergilenen rezaletin ana sebebidir.

Hatta durum o kadar vahimdir ki, Müslüman olduklarını haykıran insanların İslam’ı dilim dilim ettikleri, birbirlerini katlettikleri görülmekte, buna rağmen isimlerinin Müslüman olması şekilden ibaret kalmaktadır.

Hakiki manada İslam kardeşliği (insan kardeşliği) yaşansa dünya, güller açmış, gülüstanlık olurdu. Çünkü İslam’ın müslümanlarca en iyi yaşandığı R.SAV.in devri olan asrı saadette ve bazı ileri tarihlerde bu yaşantı görülmüştür. Bu tarihi bir gerçektir. Hani derler ya, “kurt kuzu ile yürür”, işte asrı saadette bu olmuştur. Çünkü o zaman İslam tam yaşanıyor. Adalet güneş gibi ortalığı aydınlatıyordu. R.SAV.in “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir. Bir müslümandaki kendisi için istediğini diğerleri için de istemedikçe gerçek Müslüman olamaz. İbadetlerinizi yerine getirin. Kendinizi olgunlaştırın, nimetlere şükredin, Allah cc. ve kul haklarına harfiyen uyunuz. Bir haramı terk etmek 100 rekat nafile namazdan efdaldir” vs. gibi ölümsüz öğütleri uygulansa idi, İslam alemi bugünki rezil duruma düşmezdi.

Yani “İslam, İslamca ve insanca yaşama sanatıdır” İşte Allah’ın istediği İslam budur.

Demek ki, din, iman, dinin esaslarını kalp ile tasdik dil ile ikrar, İslam ise bu inancın gereklerini yerine getirmektir.

Yazımızın İslam bölümü başında ifade edildiği gibi, meşhur İman ve İslam hadisi olarak İslam kültüründe herkes tarafından bilinen Cebrail hadisi diye namdar bir hadisi şeriflerinde yani mübarek bir sözlerinde R.SAV? hazretleri iman, İslam ve insan hakkında şöyle buyururlar: Hz. Ömer R.A. bildiriyor; “R.SAV. efendimiz bir gün mescidi saadette nebi mescidinde yani bugün Medine’deki R.SAV.in kabrinin bulunduğu nebi mescidinde ashabı kiram ile beraberler iken, bembeyaz lekesiz, süt gibi giyinmiş bir kimse mescide yanlarına geliyor. Selam verip R.SAV.in dizinin dibine oturuyor. R.SAV.e dışardan birisi olarak gelip öğrenmek maksadı ile sorular sormaya başlıyor. R.SAV. de onun sorularına cevap veriyor. Şöyle ki; “İman nedir ya resuallah? diyor. R.SAV. cevap veriyor;

(SÜRECEK)