HZ.İSA’NIN GÖKTEN İNMESİ (2)

Burada önemli olan Yüce Allah, Hz. İsa’yı olağandışı bir şekilde babasız dünyaya getiriyorsa, onu göğe çekip yeniden dünyaya döndürmesi yüce Allah’ın kudreti içindedir. Hiçbir şey onun kudretli, kuvveti dışında olamaz. Bu açıdan Hz. İsa’nın nüzülü gerçek olacaktır.

Diğer yönden “Her canlı mutlaka ölümü tadacak, sonra bana dönecektir” ayetiyle bu hususun örtüşmediğini savunan alimler ise Hz. İsa’nın ve Mehdi’nin dönüşüne sıcak bakmamaktadırlar. Biz Müslümanların itikatları ve inançları açısından bu tartışmaların bir önemi yoktur. Çünkü bu hususun ayetle sabit olmadığı için inkarı küfür değildir. Kabulünde de bir sakınca yoktur. Hükmü ulu Allah’ındır.

GÜNEŞİN BATIDAN DOĞMASI

Kur’an-ı Kerim’de güneşin batıdan doğacağı, ay ile güneşin bir araya geleceği semanın mizanının, ölçüsünün bozulacağı ifade edilmektedir. (Kıyame 75/79) Sahih hadislerde ise “Güneş batıdan doğmadıkça kıyamet kopmaz. Buhari ziten 25, Rikak 40, Müslim iman 248, İbni mace filen 32) de bildirilmiştir Güneş sistemi, gezegenlerin düzeni bozulacak, gök yere dökülecektir. Bu konuda birçok ayetler vardır. Bunun inkarı küfürdür.

YEMEN VEYA HİCAZ’DAN ÇOK GÜÇLÜ BİR ATEŞİN ZUHURU

Bu hususta hadisi şeriflerde fiten=fitneler bölümünde R.SAV.in mucizeleri cinsinden bize bildirilen hususlardandır. Buna göre Yemen tarafından yerden çok güçlü bir ateşin zuhur edeceği ve insanları müthiş bir korkunun saracağı bildirilmiştir. Bu hususu yorumlayan son asrın din alimleri, ateşin zuhurunu tevil ederek, kargaşa, rap ve savaşla ortalığın ateş gölüne döneceği şeklinde yorumlamışlardır. Aslında bugün ve düne bakarsak bu bölge Maveraünnehir, Irak-Suriye-Yemen körfez ülkeleri devamlı harp, darp ve kargaşanın kaynağı halindedir. İşte Irak, Suriye ve Yemen’in hali ortadadır. Bu ateşin insanlığı geniş alanlara ve tekrar dirilecekleri yere sürükleyeceğini bildirmişlerdir.

YERKÜRENİN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE KORKUNÇ ÇÖKÜNTÜLERİN ZUHURU

Kıyametin alametlerinin son aşaması olarak deprem ve yer sarsıntıları nedeni ile dünyanın çeşitli yerlerinde büyük çöküntülerin olacağı bildirilmiştir.

Bu olaydan sonra kıyametin kopacağı, yani koptuğunu haber veren 1. Sur’a Hz. İsrafil aleyhisselam üfleyecek, yerle gök birleşecek, yani kıyamet kopacaktır. (Zümer suresi 39/68) Bu konuda onlarca ayet vardır. Bunlara iman şarttır. İnkarı küfürdür.

YENİDEN DİRİLİŞ (HAŞİR VE NEŞİR)

Velbağsü Bağdel Mevf: Yani öldükten sonra dirilmek. Amentüden ve imanın şartlarındandır. Buna inanmak farzdır. İmanın temellerindendir. Ahiret yolculuğunun kıyamet kabir ahvalinden sonra ahiret yolculuğunun üçüncü aşaması. Arasat mehşer meydanına toplanmak, mizanda ilahi terazide ilahi adaletin tecelli edeceği mekana yolculuktur. Canlılar, kainatı yoktan var eden ve onu sonra yok edip başka şekle sokacaktır, İnsanı yoktan bir damla sudan yaratan yaşatan öldüren Ulu Allah onları yani bizleri yeniden diriltecek ve mahşerde toplayacaktır. Bu insanlar için kaçınılmaz bir gerçektir. Yasin suresi 36/51-52, Zümer 39/68.

İkinci Sur: Kur’an’da on yerde sura üfleneceğinden söz edilir. Haşir-dirilme ikinci sur ile başlayacaktır, İsrafil A.S. ikinci sura üfleyince bütün canlılar dümdüz olan kainatta yerlerden mantar gibi çıkacaklar ve dirileceklerdir. (İsra 17/49-52) Zümer 39/48 ve onlarca ayet) “Ve ennellaha yebasümen filkubuur” Elhac 22/7

Kıyamet muhakkak gelecektir. Allah kabirlerdekileri diriltecektir buyurulmuştur. Buna iman şarttır.

Dirilme olayının akıl ve mantık açısından birçok örnekleri vardır. Ağaçların yazın yeşil, kışın kuru gibi olmaları, baharın canlanması, suyun ısınması, havanın ısınması, toprağın canlanması, yani halk dilinde 1-2-3. cemre denen olay, suların ısınması, suların donması, kar, kış, ölüme dirilme ise canlanmanın işaretidir. Bunda da en ufak bir şek ve şüphe yoktur.

(SÜRECEK)