KIYAMETİN BÜYÜK ALAMETLERİ

Dini literatürde, manevi kültürümüzde, kıyametin kopmasının yaklaştığının ve fiilen başladığının işareti olarak kabul edilir. Kur’an-ı kerim’de kıyametin mutlaka kopacağı bildirilir, çünkü kıyamet kopacak ki ahiret olsun. Hesap, kitap, cennet, cehennem vs. hepsi kıyametin kopmasına bağlıdır. Ayrıca kıyametin ne zaman kopacağı, zamanı ancak yüce Allah’ın bildiği ve bunu kimseye bildirmediği Kur’an’da net olarak bizlere bildirilmiştir. R.SAV. de kıyametin ne zaman kopacağını ancak Allah’ın bildiğini, fakat kıyametin kopmasının yaklaştığını işaret alametlerinin olduğunu, buna küçük alametler dendiğini, büyük alametler başlayınca diğerlerinin peşpeşe geleceğini, sahih -en doğru- hadisleri ile bildirmiştir.

Buna göre birinci alamet; güneşin doğudan değil de battığı yerden, batıdan doğması. Deccal’ın çıkması, Dabbetül arzın zuhuru olarak bildirilmiştir. Bu alametlerin çıkması ile artık inanma, iman etme son bulmuştur. İnandım, iman ettim demenin bu saatten sonra bir yararı yoktur diye R.SAV. kesin bilgi ile haber vermiştir.

2.Duhah, dumanın zuhuru: Korkunç bir dumanın dünyayı kaplaması, Yecüc ve Mecüc’ün zuhuru. Hz. İsa’nın gökten yere inmesi ve İslamiyeti düyaya hakim kılması gibi.. Şimdi bunları kısa kısa açıklayalım:

İslam alimlerinin sıralamasına göre kıymetin ilk büyük alameti; Yecüc ve Mecüc adında bir kavmin zuhuru. Bu bir millet midir, bir hastalık mıdır, yoksa başka bir doğa olayı mıdır? İslam alimleri bunu tartışmışlardır. Buna; bu kavim kısa boylu, korkunç şekilde çoğalan, hızlı hareket eden, kısa zamanda dünyayı kaplayacak olan bir felaketin adıdır. Bu kelimeler Yecüc ve Mecüc hakkında Kur’an’da kısa bilgi verilmekte, hangi milletten oldukları hakkında bilgi verilmemektedir. Kur’an’da iki yerde adları geçmektedir. Birincisi Kehif 18/83-101; Yakıcı, yıkıcı şer bir topluluk oldukları, Zülkarneyn A.S.in çağdaş olan bir millet olarak bildirmekte, şu anda nerede oldukları açıkça bildirilmemektedir.

İkincisi; Enbiya suresinin 95-97. ayetlerinde yer almaktadır. Gelecekte ortaya çıkacakları haber verilmektedir. Ancak hadisi şerifleri yorumlayan alimler, şer bir kavim oldukları, dünyayı fesada verip insanlara kan kusturacak derecede kötülük yapacakları gibi yorumlar yapmışlardır. Hadis kitaplarında Yecüc ve Mecüc hakkında açıklayıcı bilgiler bulunmaktadır. İnternetten de öğrenilebilmektedir.

3.Dabbetül Arz’ın zuhuru: Kıyametin büyük alametlerinden birisi de Dabbetül Arz denilen bir canlının, bir hayvan bir böcek, belki bir sinek olabilir, yerden çıkması, insanlara musallat olup insanları aciz bırakması, böylece ulu Allah’ın kudretini insanlara göstermesidir. Sahih hadis kitaplarında ve Kur’an’da da iki yerde Dabbetül Arz denen ağaç kurdundan söz edilmektedir. Dabbetül Arzı günümüz olayları ile yorumlarsak, örneğin bir kene olayı. Örneğin GDO’lu yiyecekler, sineklerin, kargaların, karıncaların mahsulata musallat olması veya yeni yeni zuhur eden hastalıklara sebep olan mikrop çeşitleri. Dabbetül Arz olayının benzeri işlerdir. Bunun dünyayı kaplayıcı bir özellikte olduğunu düşünürsek büyük bir felaket olduğunu anlarız.

Sebe Suresi 34/14: “Layık oldukları azabı görme zamanı gelince onlara yerden bir Dabbe çıkarırız. İnsanlara gerçek olan ayetlerimize inanmadıklarını söylerler” buyurulur. Hadislerde ise Dabbetül Arzın gücünden söz edilmektedir (İbni mace filen 31) Yecüc ve Mecüc gibi Dabbetül arz olayının da kıyametin kopma zamanına yakın zuhur edeceği bildirilmiştir. Biz bunlara inanırız ve iman ve amelimizle bunların şerrinden ulu Allah’a sığınırız.

Dühan: Korkunç bir zehirli dumanın dünyayı kaplayacak şekilde zuhur etmesi. Dühan kara duman demektir. Bir şekil ibtila, bela çeşididir. Kur’an’da Duhan; duman adında Hamim harfleri ile başlayan 59 ayetten ibaret bir de sure vardır. (Kur’an sh 495) Ayet 10: “Göğün açık bir duman getireceği günü bekle, o insanları bürür, kuşatır. Bu elem dolu bir azaptır” buyurulur. İnkarcılara geçici bir zaman için onlara Allah’ın kudreti ve alametini göstermek için duhanın yeryüzünü kaplayaacağı, insanların bu mucizeyi görünce iman edecekleri azap üzerlerinden kaldırılınca, eski sapıklıklarına tekrar dönecekleri ve helak edilecekleri bildirilmiştir. Duhan 44/10-11 ayetler.

Fizyoloji, kimya ve gökbilimleri özellikle jeoloji, hidrobiyoloji, su ilimleri bilginlerinin fen ve teknolojik açıklamalarına göre kıyametin kopma zamanında okyanusların dibinde bulunan karbondioksit, zehirli gazların depoların fışkırıp yeryüzüne çıkması ve kainatı kaplaması şeklinde olacak ve insanları bu gazlar zehirleyerek cezalandırılacaklardır. Tabii ki bu bir yorumdur. Ama ihtimal bir bilgidir.

(SÜRECEK)