KIYAMET ALAMETLERİ

Kainatta her olayın bir nedeni olduğu gibi, o olay meydana gelmeden olayın işaretleri, yani alametleri önceden belli olur. Bu genel kuraldır. Özellikle bu olaylar Ulu Allah’ın iradesine ve dilemesine bağlı olarak cereyan ederler. Allah’ın iradesi dışında karınca bile bir adım atamaz. Kuru yaprak bile dalından düşemez. İlla ki ulu mevlanın iradesi ve dilemesi ile olur. Kainatta tesadüf değil, tevafuk -iradeli olan- esastır.

Bu nedenle Kur’an-ı Kerim’de Velyevmil ahiri, ahiret gününe imanın esaslarından birisi de kıyametin kopması, eşratı saattir veya alamattır. (Alametler işaretlerdir)

“Onlar saatin (kıyametin) kendilerine ansızın gelmesini bekliyorlar. Şüphesiz kıyametin alametleri (belirlenmiştir) ve belirmiştir. Kıyamet kendilerine geldikten sonra ibret almaları ne işe yarar” Muhammed suresi 47/18 ve benzeri birçok ayetler kıyametin alametlerinden haber vermektedir.

KIYAMETİN KÜÇÜK ALAMETLERİ

İslam kültüründe kıyametin küçük ve büyük olmak üzere çeşit alametleri vardır. Kıyametin küçük alametleri, kıyametin kopacağına işaret etmeleri hemen demek değildir. Bize göre uzun zaman içerisinde, 1000 sene, 2000 sene (gerçeğini Allah bilir) sonra da olabilir. Belki yakında olabilir. Genellikle bu alametler hadisi şeriflerin delaleti iledir. Sosyal, ekonomik, siyasi ve ahlaki erozyonu anlatmaktadır. Dini hayatın giderek bozulacağı, zayıflayacağı, insanların dünya işlerine gerek keyfi ve gerekse zorunlu olarak haddinden fazla önem verecekleri ve ahiretin ka’le alınmaması, ahiretten, azaptan, cehennemden korkmamak gibi bir hata sonucu bu işlerin zuhur edeceği, küçük alametler tam zuhur edince büyük alametlerin peşpeşe geleceği görüşü hakimdir. Küçük alametler insanları uyarıcı nitelikte olup, tedbir alınmasını sağlamak için R.SAV. mucize olarak ileriye dönük haberleridir ki, o mübarek asla boş laf konuşmaz. Çünkü yüce Allah Necm uresinin 3-4. ayetlerinde, “O Muhammed SAV. asla hevasından boş laf konuşmaz. Onun dedikleri vahiydir” buyurulmuştur. Asıl mesele sözün veya hareketin R.SAV.den sudur etmiş olmasıdır. R.SAV.in vahye dayanan her sözü müminleri bağlar. Kuraldır çünkü. Tabii ki bunların emir mahiyeti taşıyanları, tavsiye ve öğüt olanlarını da bilmek ve ayırmak gerekir.

R.SAV.den nakledilen kıyametin küçük alametleri şunlardır;

1.Fitnelerin ortaya çıkması, sebepsiz ölümlerin çoğalması, servetin çoğalması, refahın artması, Buhari filen 4, Müslim filen 18, İbni Mace filen 10.

2.Zinanın açıkça işlenmesi, zinaya engel olan maniaların kaldırılması, içki tüketiminin artması, kadınların erkeklerden nüfus olarak artması. Tirmizi filen 3.vs.

3.İnsanların yüksek binaların yapımında yarış yapılması. Buhari filen vs.

4.Yalınayak ve çıplak kişilerin yönetimi ele alması, başa geçmesi.

5.Cariyenin efendisini doğurması. İbni Maci 21, Müslim filen 1

6.Anaya babaya itaatin, saygının azalması, para pul görmemiş insanların aniden birden zengin olmaları, ekonomiyi ele almaları, içki, kumar, zina, ahlaki çöküntü, yolsuzluk, ihanetin çoğalması, emanetlerin görevlerin ehli olmayanlara torpille verilmesi vs.

7.Ahlaki çöküntü sonucu sosyal olayların patlak vermesi. Bu olayların yeryüzünü kaplaması.

8.Gerçek alimlerin azalması, cahillerin ve cehaletin çoğalması.

9.Fukaranın kanaatsız olması, zenginlerin merhametlerinin azalması. Emin kimselerin azalması. Güvensizliğin toplumu sarması.

10.Camilerin ziynetleri, şatafatları, sayılarının artması, cemaat bakımından fakir olmaları.

11.Adaletin cılızlaşması, haklının hakkının zayi olması. Hile, rüşvet, yalanın, doğrunun yerine geçmesi, mahkemelerde yalancı şahitliğinin artması. Helal lokmanın azalması. Helal kazanç elde etmenin imkansız hale gelmesi, eline geçenin helal mi haram mı olduğuna bakılmaması. Helal ve haramın birbirine karışması. Ulu Allah buyurur ki; “Bir kavim kendini bozmadıkça Allah o kavmi bozmaz. Kötülükleri nedeni ile bazı zalimleri bazılarına musallat eder” Rad 11, Enam 129.

Bu alametlerin bugün itibariyle tamamı mevcuttur. Ama oranı nedir bilmiyoruz. Zulüm derecesine gelirse ulu Allah bizleri daha dünyada iken cezalandırır. Çünkü zulmün haksızlığın umumileşmesi, felaketin gelmesini dünyada hızlandırır. İşte İslam coğrafyasının Suriye, Irak, Yemen, Afganistan vs yerlerin durumu yürekler acısı. Ellerinde dünyanın en zengin petrol, gaz yatakları var. Ama birbirlerini yiyorlar. Batıya uşak oluyorlar. Onların oyuncağı oluyorlar. İşte bu olaylar da bence kıyametin küçük alametlerinden olsa gerektir. Müslüman milletler bu hale devam ederlerse, uyanmazlarsa, Allah’ın uyarması korkunç ve çetin olacaktır. Ayetler buna işaret etmektedirler. Allah korusun. Amin.

(SÜRECEK)