AKLİ DELİLLERLE AHİRETİN VARLIĞI

Peki neden insanlardan bazıları bu gerçeği göremiyor? Sebebi sınırlı olan sınırsızı anlamakta güçlük çeker. Kelam, inanç ve itikat alimleri, insanlar yumurta içindeki civciv gibidirler. Mümkün olsa da yumurtadaki civcive dense ki, bir milimlik bir yumurta kabuğu dışında trilyonlarca km2 genişliğinde bir dünya var desen civcivin aklı olsa buna inanabilir mi? Zor. Çünkü aklı bunu kavrayamaz. İşte insanların aklı da Allah’ın aklı yanında yumurtadaki civcivin aklı kadardır. Bunun gibi akli delillerle ahiretin varlığı belirledikten sonra bütün canlıları ahirete taşıyacak süreç nasıl olacaktır. Bu hususlarda İslam’da inanç ve iman esaslarındandır. Bu süreci şu sıralama ile açıklamak mümkündür.

KABİR HAYATI, KABİR AHVALİ

İnsanları ahirete taşıyan birinci basamak ölüm olayıdır. İnsanlar öldükten sora onların yani bizlerin kıyamete kadar sürecek olan bir kabir hayatı vardır.

Ölüm nedir? Kabir nedir?

Ölüm olayı: İnsan hayatını önünden sonuna kadar 5 aşamada incelemek mümkündür. 1. aşama ruhun yaratılışından ana rahmindeyken bedene girinceye kadarki devre. 2.bölüm; ana rahmindeki 9 ay 10 günlük rahim (anakarnı) hayatı. 3.bölüm; doğumla ölüm arası dünya hayatı. 4.bölüm; ölümle başlayan ve kabirde kıyamete kadar geçen zaman. 5.ise; diriliş, mahşer, mizan, sırat, cennet veya cehennem hayatıdır.

Demek ki ahiretin ilk durağı kabir hayatıdır. Kabire giden yol, ölümden geçer. Allah önceden ruhları yarattı. Ruhlar berzah alemi arşı alada bir mekan olarak hadislerde bildirilmiştir. Ruhlar orada iskan eder. Ta ki bedeni ana rahmine düşünce (bir müddet 3-4 ay gibi) ruhu berzah aleminden gökteki yerinden inerek bebeğin, ceninin bedenine yerleşir. O zaman bebeğin bedeni hareketlenir. Yani beden ruhun meskenidir. Ruh olmazsa beden toprak olmaya mahkumdur. Zaten aslı topraktır. Bedene can veren ruhtur. Ölüm olayı bedenle ilgilidir. Ruh ölmez, beden ölür. Ulu Allah’ın takdiri ile her insanın dünyada bir ömrü, nefesi vardır. O müddet dolunca ruh bedenden ayrılır. İslam itikadına göre iman ehli ise serbest kalır. Önce gökteki makamına, ana rahmine girmedenki mekanına gider. Sonra sorgu sual için ölünün bedenine geri döner. Kabirde ölünün bedenine girer. Kabir sualinden ve cevaplarından sonra iman ehli ise ruh serbest kalır. Kabirle berzah alemindeki mekanı arasında hür olarak dolaşır. Ta ki kıyamet kopup ölülerin yeniden diriltilmelerine kadar. Kabirde dünyada ve ruhlar aleminde dolaşır. R.SAV.in bildirdiğine göre kabir suali ve kabir azabı haktır. İnkarı insanı dinden çıkarmasa da sapık bir itikat sahibi yapar.

Yani, ahiretin ilk menzili kabirdir. Dünyada ebedilik hiçbir canlıya verilmemiştir. “Ya Muhammed SAV. Biz senden önce ve sonra hiçbir beşere ölümsüzlük, ebedilik vermedik. Sen ölürsen onlar ebedi mi kalacak. Hayır, her canlı mutlaka ölümü tadacak. Sizi hayır ve şerle imtihan ederiz. Ve sizler ancak bize döndürüleceksiniz. (İğneden ipliğe mizanda hesap vermek üzere mahşerde toplanacaksınız.” Enbiya Suresi ayet 34-35, sh.323)

Bunun gibi birçok ayeti kerime ölümün hak olduğunu, eceli gelenin öleceğini haber vermektedir. Zaten her gün kaç kişinin öldüğünü gözlerimizle görüyoruz. Ne demiş şair, “Nerde anan, nerde baban, aynı yere sen de giden.”

Cehennemden çekip alan el Muhammed’in elidir. Bu iş bu kadar nettir. Demek her doğan ölür, sonra kabiri görür. Hadiste “Elkabrü evvelü menazilil ahireti” Kabir ahiretin ilk durağıdır, buyurulur. (Ahmet B. Hanbel Müsnet 1/63 Tirmizi züht.5, ibnimace züht. 32)

İki menzil arasındaki duvara kabir denir. Kabir alemine berzh alemi de denir. Kabir hayatı ve kabir azabı R.SAV.in hadisleri ile bildirilmiştir. Ayetlerde açık bir şekilde anlatılmamıştır. Mahiyetini Allah bilir. Kabir hayatı kıyametin kopması ve insanların dirilmesi ile son bulur.

(SÜRECEK)