HZ.MUHAMMED SAV.İN ÜSTÜN VASIFLARI NELERDİR?

6.Özelliği; güzelliği ve üstünlüğü, mucizeleridir.

Mucize; insanüstü akıl ve mantık kuralları dışında insanların gücünü aşan olayların R.SAV.in peygamberliği ispat ve zaruret nedeni ile veya gerektiğinde peygamberlerin ortaya koyduğu imkansız olaylardır. Ancak Allah’ın izni ve kudreti ile ortaya çıkar.

Mucize peygamberlere verilen bir özelliktir. Hz. Peygamber A.S.in mucizeleri ise en üstün olanlarıdır. Mucizelerin hepsi Allah katındandır. Peygamberlerin mucizelerinden birer örnek sunmak gerekirse şunları sıralayabiliriz: Hz. Nuh’un gemiyi yapıp, her canlıdan bir çifti gemiye alıp Allah’a dua etmesi ve korkunç bir afat olması. Dünyayı suların kaplaması, putperest Nuh kavminin suda boğulmaları. Her peygamberin zamanında en yüksek geçerli olan ne ise peygamberlerin mucizeleri onun cinsinden olur. Hz. İbrahim’i ateşin yakmaması, Urfa’da Babil kralı Nemrut’un Hz. İbrahim’i ateşe atması ve ateşin yakmaması.

Hz. Musa A.S.in zamanında sihir, büyü, fal olayları en geçerli üstünlük idi. Hz. Musa’ya bu hususta üstünlükler verilmiştir. Hz. Musa’nın anası Hz. Musa’nın iradesi yönünde hareket eder. Örneğin sihirbazların bütün sihirlerini altüst etmiştir. Yılanları, çıyanları, ağaçları ejderha olan Hz. Musa’nın asası yutmuştu. Kızıldeniz’e vurulan asa denizi ikiye bölmüş, Musa’nın ordusuna yol olmuş, Firavun ve ordusunu boğmuştur. Asanın vurulduğu kayalardan sular fışkırmıştır. Bunların hepsi ayetlerle sabittir.

Lut kavmi yerin dibine batmış, gökten taşlar yağmış, Ad kavmini fırtına sinek gibi havaya uçurup yere vurmuştu. Hz. İsa babasız dünyaya gelmiş, beşikte konuşmuş, annesinin namusuna şahitlik yapmıştır. Hz. İsa ölüleri diriltir. Hastalıkları iyileştirirdi. Bunlar da hepsi ayetle sabit olaylardır.

Hz. Muhammed SAV.in devrinde dil ve edebiyat, şiir ön planda idi. Kur’an Hz. Muhammed SAV.in en büyük mucizesidir. Bugüne kadar bir benzeri ortaya konamamıştır. R.SAV.in gayptan verdiği haberler, az sayıdaki askeri ile orduları mağlup etmeleri, ayın ikiye yarılması, miraç olayı, hep ayetlerle sabittir. Mübarek parmaklarından suların fışkırması, ağaçların, taşların R.SAV.e selam vermeleri, hicret olayı, daha yüzlerce mucize Hz. Muhammed SAV.e verilmiştir. Bu mucizelerin çoğu peygamberlerin peygamberliklerini kanıtlamak için ulu Allah’ın kudretinin delilleridir. Peygamberler kendi arzuları doğrultusunda Allah’ın izni olmadan mucize gösteremezler. Mucizeler haktır. İnkarları kötüdür. Yalnız mucizenin ayetlerle ve mütevatir hadislerle (peygamberlerden suduru kesin olan) sabit olmalıdır.

7.Hz. Muhammed SAV.in yedinci üstünlüğü son peygamber oluşudur. R.SAV.den sonra peygamber gelmeyecektir. Hazreti peygamberimizin şeriatı, hükmü kıyamete kadar sürecektir. Çünkü son nebi, resul, ulülazim peygamber Hz. Muhammed SAV.dir. (Azhab 33/40, Fetih 48/28-29)

*

İmanın esaslarından Allah’a iman, Allah’ın meleklerine iman, Allah’ın kitaplarına iman, Allah’ın peygamberlerine iman hakkında aslında çok kısa ve net bilgileri en sahih itikat kitaplarının çoğunu karıştırarak hazırladıklarımı sundum. Koskoca İslam dinini amentüyü 20-30 makale ile anlatmak elbette mümkün değildir. Bu, denizi bardağa sığdırmaya benzer. Bardak nasibi kadar su alır. Bu yazı dizisini böyle düşünmelidir. Bu yazı dizisinin özelliği; kısa, öz, güncel kelimelerle iman esaslarını anlatmaktır. Şimdi bu anlayış içinde imanın 5. esası olan Ahiret Gününe İmanı anlatmaya çalışalım.

İslam inancına göre, ahiret gününün varlığına inanmak, iman esaslarındandır. Asında ahiret gününe iman Allah’a iman demektir. Öldükten sonra dirilmek haktır, esastır. Öldükten sonra dirilmek aklen ve mantıken de zorunludur. Elbette ki Kur’an’da misalen söylüyorum. Ahiretle ilgili yüzlerce ayet, binlerce bu ayetleri açıklayan hadisler vardır. Ölüm, kabir, sura üflenmek, kainatın tebeddülatı (başka bir şekle dönüşmesi, ikinci sura üflenmesi, diriliş) mahşere toplanma, Arasat meydanı, mizan, ilahi terazi, kılı kırk yaran kul haklarına milim milim tartan hak ve adalet terazisi, sırat, cehennem köprüsü, cehennem, cennet ve cennet nimetleri ebedi mutluluk ve Allah korusun kafirler için ebedi cehennem, bunların hepsi ahirete iman konusunun içindeki önemli inanç ve itikat konularıdır. Yani ahiret konusu kapsamı çok geniş olan bir husustur. Cehennemin en acı azabı, devamlı olması, bunun ana sebebi ise ulu Allah’ın inkarı, Hz. Peygamberlerin inkarı, yani amentünün inkarıdır. Dikkat buyurunuz, amelsizlik, ibadetsizlik demiyorum, inkar diyorum. Bu seri makalelerin yazılmasının tek amacı insanları inkara düşmekten korumak, dolayısıyla ebedi cehennem ateşinden korumaktır.

(SÜRECEK)