KADINDAN PEYGAMBER OLUR MU?

Kadınlardan çok büyük insanlar vardır. Fakat Kur’an peygamberlerden bahsederken, erkekler diye söz etmiştir. (Yusuf 12/109, Enbiya 21/7) Ya Muhammed SAV. senden önce şehirler hakkında kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını peygamber göndermedik. (Yusuf 109.

Fakat Kur’an’da vahyin sadece peygamberlere geleceği bildiriliyor. Ancak Asiye ve Meryem, Asiye Firavunun Allah’a iman ettiği için bedeni doğranarak şehit edilen hanım annemiz. Meryem ise Hz. İsa’nın annesi için onlara da bilgi vahyettik, denilmiştir. (Elkısas 28/7, Meryem 19/16-19) Bu bilgiler sadece kendilerinin özel durumlarını ilgilendirir. Başkalarına tebliğ emri verilmediği için bu hanım annelerimiz peygamber sayılmamıştır. Yine annelerimiz onların adı anılınca SAV. derler ki, bu ancak peygamber için kullanılır. (Salatu selam onların üzerlerine olsun demektir) Yani bu durumda kadınlardan peygamber olmaz demek değildir. Olabilir. Ancak gelmiş geçmiş bütün peygamberler erkeklerdendir.

Bunu göz önüne alan alimler peygamber erkeklerden olur demişlerdir. Ama bu durum hanımların peygamberliğini engelleyen bir durum olmamalıdır. Kadınlar için bu bir eksiklik değildir. Fiziki yapıları itibariyle erkekler ulu Allah tarafından tensip edilmişlerdir denebilir. Yoksa Hz. Sare, Hz. Hacer, Hz. Asiye, Hz. Meryem, Hz. Hatice, Hz. Fatıma-Betül bunlar üstün vasıflı, Allah’ın en sevgili kadın kullarıdırlar. Umarız bu mübarek kutsal hanımlar mahşerde hanım kardeşlerimize şefaat edeceklerdir. Peygamberleri daima salatü selam (Allahümme salli ala Muhammed veya sallallahü aleyhi vesellem) ile anmak bizlere emredilmiştir. Sallüü onlara salat okuyunuz diye emredilmiş bir görevdir.

PEYGAMBERLER DERECE BAKIMINDAN FARKLIDIR

Peygamberlerin hepsi genel manada seçkin, üstün vasıflı kutsal inanlardır. Ancak onların Allah katındaki dereceleri, insanlar, hayvanlar, tabiat olayları, melekler gibi farklıdırlar. Peygamberler de kendi aralarında derece bakımından farklıdırlar. ( (Bakara 2/253) Biz azimüşşan peygamberlerin bazılarını bazılarından fazilet bakımından üstün kıldık, buyurulmuştur.

Peygamberlerin bazıları yöresel bazıları bölgesel, bazıları belli zamanla mukayyed, kayıtlı olmuşlardır. Ama Hz. Muhammed SAV. ise bütün kainata ve kıyamete kadar umumi bir üstünlükle peygamber gönderilmiştir. Hatta bilinen ve bilinmeyen “Vema erselnake illa rahmetenlilalemiyn” bütün alemlere rahmet peygamberleri olarak gönderilmiştir. Bununla beraber ayetlerde bildirildiğine göre bazı peygamberler Hz. Nuh, İbrahim, Davud, şükürde Hz. Yusuf, Eyyüb, Hz. İsmail, sabırda Zekerriya, Yahya yiğitlikte, Hz. Muhammed SAV. ise hepsinde üstün kılınmıştır.

Bölgesel olan peygamberler yöresel olan ve kendilerine kitap gönderilmeyen ancak kendisinden önceki peygamberin şeriatı ile hükmeden peygamberlerden bölgesel olan kendilerine kitap gönderilenler daha üstündürler.

Bir de resul peygamberler, ulülazim peygamberler, nebi peygamberlerden daha üstün kılınmışlardır.

Ulülazim olanlar, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed SAV.dirler. Çünkü evrensel (umumi) ulülazim resul, peygamberdirler. (Ahzap 33/7, Ahkaf 46/35)

HZ. MUHAMMED SAV.İN ÜSTÜN VASIFLARI NELERDİR?

1.Hz. muhammed SAV.e iman bütün insanlığın görevidir. “Ey peygamber. Biz seni hakikatin, gerçeğin bir müjdeleyicisi, bir uyarıcısı ve Allah’ın izni ile insanlara bir davetli ve nur saçan bir kandil olarak gönderdik” (Ahzap 33/45-46, Yasin 36/3, Fetih 48/13-38, Nuh 65/29) Hz. Peygamber bütün insanlığa gönderilmiştir. (Hadid 57/7-8)

Muhammed SAV. evrensel bir peygamberdir. Kur’an’da, Ey insanlar, diye hitap eden ayetler, insanları Hz. Muhammed SAV.e imana çağırıyor. De ki “Ey insanlar gerçekten ben size yerin ve göklerin rabbi olan Ulu Allah’tan gönderilmiş bir elçi, peygamberim” (Araf 7/58)

(SÜRECEK)