PEYGAMBERLER

22.Hz. Uzeyir A.S.: Meşhur görüşe göre İsrailoğullarına gönderilen bir peygamberdir. M.Ö. IV. Yüzyılda yaşamış, yani İsa A.S.den 4-5 yüzyıl önce Tevrat’ın hükmünü ihya için çalışmış, bunun için Museviler maalesef Uzeyir A.S.e Allah’ın oğlu gözü ile bakarlar ki, Allah çocuk sahibi olmaktan beridir. (Tevbe 90/30) Kur’an’da hakkında kısa bilgi vardır. Yahudilerin bozdukları ve kendi uydurdukları Tevrat’ın nüshalarında Uzeyir A.S. ile ilgili bilgiler vardır. Biz müslümanlar ona peygamber olarak inanır ve iman ederiz. Çünkü Kur’an’da adı zikredilmektedir.

23. Hz. Zekeriyya A.S.: Bu da İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerdendir. Hz. Süleyman’ın soyundandır. M.Ö. İsa A.S.den 100 sene önce yaşamıştır. Kudüs’te doğmuş, marangoz ustasıdır. Hak peygamberdir. Hz. İsa’nın teyzesi Meryem annemizin kız kardeşi ile evlenmiştir. Hz. İsa’nın da dayısı oluyor. Yaşlılığında ondan oğlu Yahya A.S. doğmuştur. Mescidi Aksa’da onu, yani Meryem’i himayesine almış, adak üzerine onu Mescide vakfetmiştir. Maalesef Yahudiler tarafından şehit edilmiştir. Oğlu Yahya A.S.i de şehit etmişlerdir. Kur’an bu olayları anlatmaktadır. (Enam 6/85-89, Müslüm fezail) Zekeriyya ve Yahya a.S.in kabirleri Şam’da Ümeyye Camisinde bulunmaktadır. Acizane hac yolculuğumuz nedeni ile 5 kez ziyaretleri nasip oldu.

24. Hz Yahya A.S.: İsrail peygamberidir. Babası 90 yaşında olan Zekeriyya A.S. annesi Elizabet Hz. Harun’un soyundandır. Çok ihtiyar olduğu halde Allah Hz. Zekeriyya A.S.e Yahya’yı lutfetmiştir. Bu bir mucizedir. 90 yaşındaki bir kadının doğurması elbetteki olağan dışıdır. Teyzeoğlu olan İsa A.S.den 6 ay sonra doğmuş olduğu nakledilmiştir. M.S. 26. yüzyılda peygamberlik gelmiştir. Hz. İsa’nın peygamberliğini müjdelemiştir. (Enam 6/84-89, Luka İncili 3-16 Kral Hidedo tarafından Kudüs’te öldürüldüğü rivayet edilmiştir. Matta İncili 14/3-12)

25. Hz. İsa A.S.: İsrailoğullarına azgınlığı ve sapkınlığını önlemek için ulu Allah’ın Hz. Meryem’den babasız yaratıp gönderdiği mucize peygamberdir. Ulülazim 5 büyük peygamberden birisidir. Bunlar Hz. Muhammed, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Nuh S.A.dir. Meryem’in oğlu Mesih’tir. Annesinin yaşadığı beldeye nisbetle Nasıra’lı da denir. Hıristiyanlara Hasara denmesi de bundan gelmektedir. M.Ö. 4-5. yıllarında iffetli hanım Meryem anamızdan doğmuştur. Doğumu mucizedir. Babasız doğmuştur. Ruhul Kudüs de denir. Allah’ın kudretinin bir eseridir. Babası olmadığından Hıristiyanlar Yahudiliğe bir tepki olarak gönderilen Hz. İsa’ya Allah’ın oğlu derler ki, ilk sapıklık burdan başlar. Hz. İsa için Allah, baba-oğul-mukaddes ruh gibi üçlü bir ilah anlayışına saplanıp sapıtmışlardır. Halbuki bu kainatı yoktan var eden yüce Allah, Adem’i topraktan, Havva’yı Adem’den yarattığını kesin bildikleri halde İsa’yı neden babasız yaratmasın. Haşa Allah bu iftiradan bevidir. Hz. İsa A.S., Hz. Muhammed SAV.i defaatle İncil’de müjdelemiştir.

Hz. İsa A.S. Yahudilere peygamber olarak gönderilmiştir. Tevrat’ın aslını ortaya çıkarmış, fakat Yahudi krallar onu öldürmek ve saltanatlarını korumak arzusu ile hareket etmişlerdir. Hz. İsa’yı bir grup suikastçi yakalamışlar ve çarmıha gererek öldürmüşlerdir. Bu olaya tepki olarak Hıristiyanlık doğmuştur.

İslam inancına göre Hz. İsa’yı öldürmeden veya öldürdükten sonra ulu Allah onu semaya yükseltmiştir. (Nisa 4/157-158, Maide 5/117/q) Maalesef Hıristiyanlar Hz. İsa’yı ilahlaştırmışlardır. Yanılgı buradan başlamıştır. Göğe çekildiği için gerçekse İsa A.S.in kabri yoktur. Doğduğu yer olan Filistin’deki Nasıra köyü kutsal belde sayılmaktadır.

(SÜRECEK)