PEYGAMBERLER

16.Hz. Harun A.S.: Hz. Musa’nın kardeşidir. Hz. Musa’nın yardımcısı, veziridir. Mısır’da doğmuştur. (M.Ö XIII yüzyılda) buzağı olayında İsrail oğulları Hz Musa binbir kelam için Turi Sinaya gidince orada 40 gün kalıyor. İsrailoğullarının yönetimini Hz. Musa kardeşi Harun’a bırakıyor. İsrailliler Allah’ı bırakıp buzağıya tapıyorlar.

Hz. Harun bu asilerle mücadele ediyor. Neticede, Hz. Musa’ya yardımcı bir nebidir. Çünkü Hz. Musa bebekken Firavunun sarayında yetişmiş, kendisinden birtakım olağanüstü haller zuhur edince gelecek peygamber bu olabilir diye sınava tabi tutulmuş, bir tepsiye altın, bir tepsiye de ateş-kor konmuş. Hz. Musa’nın önüne getirilmiş. Hz. Musa elini altına götürürken, Cebrail A.S. onun elini kor ateşine çekmiş. Hz. Musa ateşi ağzına almış, dili yandığından kekeme kalmış. Bu ve başka sebeplerle Hz. Allah yardımcı olarak Hz. Musa’ya kardeşi Hz. Harun’u peygamber seçmiştir.

17.Hz. Davud A.S.: Soyu Hz. İbrahim’e dayanır. İshak’a varır. Bakara (2/251, Nisa 4/163, Enam 6/84 ve Tevrat’ta bilgiler vardır) İsrailoğullarının peygamberidir. Zebur, dört büyük kitaptan birisidir. Hz. Davud’a gönderilmiştir. Demir işleri, zırh yapma sanatkarıdır. Çok güzel, dokunucu sese sahiptir. Zebur’u makamla okurken dinleyenleri mest edermiş. (Kayınpederi Şaul’un padişah-kral) ölümü ile 3 yaşlarında yerine geçmiş. Padişah bir peygamberdir. M.Ö. 1100 yıllarında doğmuştur. Peygamber olarak görevlendirilmiştir. Filistin, Kudüs civarında hüküm sürmüştür. Kudüs’te vefat etmiştir. (Bakar 2/251, Nisa 4/163, Enam 6/84 ve Tevrat’ın bölümlerinde ve İncil’in bölümlerinde hakkında bilgi vardır.)

18.Hz. Süleyman A.S.: Hz. Davud’un oğlu, padişah peygamberdir. Kudüs’te doğmuş, sarayda yetişmiş, bürokrat bir nebidir. (Nisa 4/163, Enam 6/84) M.Ö. X. Yüzyılda 20 yaşlarında hükümdar olmuş, 40 yıl hükümdarlık yapmış, 53-60 yaşlarında vefat etmiştir. Kudüs’te defnedilmiştir. Bakır üzerine sanatsal çalışmaları olduğunu Kur’an haber verir. (Sebe 34/12 ayet) Arkeolojik kazılarda Hz. Süleyman hakkında bilgiler bulunmuştur. Putperest kavimlerle mücadele etmiştir. Saba melikesi (Sana’daki Yemen melikesi) ile olan ilginç olayları vardır. Cinlere, rüzgara ve hayvanlara hükmeden, onlarla konuşan bir nebidir. Karınca Suresi’nde bununla ilgili bilgiler vardır. Muhteşem bir saltanat sürmüş kral, bir nebidir. Kudüs’teki Mescidi Aksa’nın banisidir. Mescidi Aksa ki (İslamın ikinci kutsal mabedidir) Hz. Süleyman yapmıştır. Mescidi Aksa’nın inşaasında cinleri çalıştırdığı Kur’an’da bildirilmiştir.

19.Hz. İlyas A.S.: İsrailoğullarına gönderilen bir nebidir. Hz. Harun’un torunlarındandır. M.Ö. IV.yüzyılda putperest kavimle uğraşmıştır. (Enam 6/8, ibnisaad Tabakat)

20.Hz. Elyasa A.S.: İsrail peygamberidir. Hz. Yusuf’un ahfadı torunlarındandır. Hz. İlyas’ın halefidir. Onun Kur’an’da hakkında fazla bilgi yoktur. Kitabı mukaddeste gösterdiği mucizelerden söz edilir.

21.Hz. Yunus Zünnun A.S.: İsmail soyundan gelen bir nebidir. (Nisa 38/48, Saffat 37/139) ayetleri bunun delilidir. Elyasa A.S.den sonra gönderilmiştir. Kur’an Yunus A.S.den Zünnün diye söz eder.

Asurlular idaresindeki (Ninova veya Nineva) halkına peygamber olarak gönderilmiş, kendisine iman edenler olmuş, etmeyenler de ilahi azaba düçar olmuşlardır. (Yunus 10/98) Kendi adında Kur’an’da bir sure vardır. Halkının zulmünden emrolunduğu işi bırakarak gemi ile oradan ayrılmak istemiş, gemiye binmiş, sonra gemiden suya atlamış. Yunus A.S.i büyük bir balık yutmuş. Balığın karnında Allah onu tevbesi ile terbiye etmiş. Balığın karnında yaptığı duasını Allah kabul edip onu bağışladı. 100 bin kişilik bir beldede Ninova’da peygamberlik yaptı. (Yunus 147) Yunus A.S. hakkında kesin bilgiler Kur’an’da Yunus suresinde mevcuttur. Ben acizane Irak’ta Musul’da bir tepede kabri ve camisi bulunan Yunus A.S.in türbesini iki kez ziyaret ettim. Dicle nehrinin kıyısında hakim bir tepede türbesi vardır.

(SÜRECEK)