Asi ve zalimlerin sonu budur. Hz. İbrahim Urfa’dan Filistin’e, oradan da Mısır’a gitmiş, Tevrat’ın bilgilerine göre orada Mısır’da gümrüklerden geçerken hanımı Sare validemizi kardeşim diye tanıtıyor. Mısır saraylarında ağırlanıyor. Sarayda Sare validemiz Mısır kralı tarafından hizmet etmesi içi Hacer validemizi cariye (kadın köle) olarak hediye ediyorlar. Hacer validemizle Mısır’dan dönüyorlar. Sare validemiz rivayete göre 86 veya 93 yaşına kadar çocuğu olmuyor. Sare validemiz kölesi Hacer’i azad edip Hz. İbrahim’e bir çocuk vermesi için Hacer’i Hz. İbrahim’le evlendiriyor. Sonradan Hz. İbrahim 113, Sare validemiz 86-93 yaşlarında olduğu halde Hz. Allah onlara bir erkek evlat, İshak A.S.i ihsan ediyor. Buradaki yaş olayı kitaplar Sare’yi 86, Hz. İbrahim’i 93 olarak bildirmişlerdir. Burada önemli olan ihtiyar yaşında özellikle hanımından, Sare’den bir çocuk olmasıdır. Bu olay ayetlerle sabittir.

Sonra Hacer validemizden Hz. İbrahim’in İsmail adında (ve R.SAV.in soyunun Hz. İsmail ve Hz. İbrahim’e dayanır) bir oğlu oluyor. Hz. İbrahim bana bir erkek evlat verirsen ben onu sana kurban edeceğim diye adak yapmıştı. Hz. İbrahim’in Allah’ın emriyle Hz. İsmail’i Mekke’ye götürmüş, annesi Hacer’le beraber onları Kabe’ye bırakmış, susuz Kabede Hz. İsmail’in tepindiği yerde zemzem suyunu Allah ihsan etmiş, bilahare Hz. İsmail büyümüş, 12-13 yaşlarında Hz. İbrahim’e ulu Allah ahdini, adağını hatırlatmış. Hz. İsmail’i kurban etmek üzere iken ulu Allah koç, kurban göndermiş ve Hz. İsmail’in canına bedel koç kurban edilmiş ve bizlere de kurban kesme sünneti vacip olarak bize o zamandan kalmıştır. Bunlar Kur’an’da anlatılmaktadır. (Saffat suresi 37/101-113 ayetler)

Daha sonra Hz. İbrahim ve Hz. İsmail Kabeyi yeniden bina etmişler, hac ibadetini tekrar hayata geçirmişlerdir. Daha sonra Hz. Sare 127, Hz. İbrahim 175 yaşında vefat etmiş, cenazeleri Filistin’de Hebron denen Halil diye anılan yere defnedilmişlerdir. Geniş bilgi peygamberler tarihinde mevcuttur.

7.Hz. Lut A.S.: Kur’an’da adı geçen nebilerden birisi de Hz. Lut A.S.’dir. Hz. İbrahim’in yeğeni (sanırım kız kardeşinin oğlu) olup, Hz. İbrahim ile aynı devirde yaşamıştır. Sodom ve Gomore’nin sapık halkı, livatacı, oğlancı cinsel sapık bir millete peygamber gönderilmiştir. (Ankebut 29/26, Enbiya 21/71-74-75 saffaf 37/133-136)

Hz. Lut A.S. bu sapık kavmi, bu çirkin durumdan kurtarmak için Allah’ın buyruklarına uymaya davet etmiş, cinsi sapık bu millet Allah’ın gönderdiği insan suretindeki melekler göndermiş. Melekler önce Hz. İbrahim’e uğrayıp misafir oluyorlar. (Hud 11/6970, Hicr 15/57-59) Bu asi kavim işi zıvanadan çıkarıyorlar. Hz. Lut’a eza ve cefa etmeye başlıyorlar. Hz. Lut’a gelen melekler, bugün Lut gölünün olduğu yerde bulunan Sodom ve Gomore kavminin bulunduğu beldenin altını üstüne getiriyor ve onlar günahları ile yerin dibine gömülüyorlar. Bu durum Hud suresi 11/82-83. ayetlerde “Felemma cae emrüna cealna aliyena safileha ve emterna aleyha hicareten min siccilin menzadin müsevvemeten inde rabbiki” Buyruğumuz gelince oranın (Sodom ve Gomore) altını üstüne getirdik ve üzerlerine rabbinin kalından işaretli olarka yığın yığın taş yağdırdık. Bugün o olaydan oluşmuş Lut gölü bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 400 metre daha aşağıda bulunmaktaymış. Gelecek nesillere bu sapık milletin korkunç sonucunu ibreti alem için ulu Allah mucize olarak insanların gözleri gönüne sermiş bulunmaktadır.

(SÜRECEK)